Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Häiriö: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Yleis­ur­hei­lu­maa­jouk­kue hyökkää ko­ti­ki­sois­sa kol­mel­la kär­jel­lä

Silja Kosonen, Saga Vanninen ja Topias Laine tavoittelevat mestaruuksia 22-vuotiaiden EM-kisoissa Espoossa.

Espoo
Silja Kosonen on Suomen mitalikortteja Espoon EM-kisoissa.
Silja Kosonen on Suomen mitalikortteja Espoon EM-kisoissa.
Kuva: FRANCK ROBICHON

Suomi saa tasokkaan joukkueen yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kisoihin Espooseen. Moukarinheittäjä Silja Kosonen, 7-ottelija Saga Vanninen ja keihäänheittäjä Topias Laine ovat nuorten kisojen kestomenestyjiä, jotka kilpailevat jo korkealla aikuisten tasolla, mutta haluavat vielä mestaruudet ikäluokkansa kisoista.

– Espoon kisat on kauden päätavoite. Ne ovat viimeiset junnukisani ja nyt tapahtumalla on vielä erityistä tunnearvoa, kun kisat ovat Suomessa, Kosonen selittää arvojärjestystä.

– Ei tarvitse matkustaa kauaksi ja kilpailussa saa varmasti kannustusta kotiyleisöltä.

Eikä Kososta ujostuta paljastaa tavoitettaan.

– Voitto. Lähden voittamaan.

Elokuussa kilpaillaan aikuisten maailmanmestaruuksista Budapestissa. Se kelpaa Kososelle "loppukauden päätavoitteeksi".

Kososella on 19-vuotiaiden MM- ja EM-kulta kesältä 2021. Viime vuonna hän oli Eugenen MM-kisoissa seitsemäs ja Münchenin EM-kisoissa viides.

Vanninen räväytti Götzisissä

Vannisella on 19-vuotiaiden MM-kullat kesältä 2022 ja 2021 sekä EM-kulta 2021. Hän otteli viikonvaihteessa Götzisin perinteisessä ottelussa neljänneksi ennätyksellään 6 391, jolla hän jäi vain 13 pistettä Satu Ruotsalaisen lähes 32-vuotiaasta Suomen ennätyksestä.

Silti myös Vannisen päällimmäiset ajatukset ovat Espoossa eikä Budapestissa.

– Nuorten kisat on vielä päätavoite, sillä aikuisten MM-kisoissa minun ei ole vielä realistista tavoitella mitalia, Vanninen paljastaa menestystavoitteensa.

– Toki Götzisin ottelu myös osoitti, ettei aikuisten huipputaso ole enää monessa lajissa mahdottoman kaukana. Se antoi sillä tavalla uskoa.

Vanninen oli viime kesänä Münchenin EM-kisojen 7-ottelussa kymmenes.

Laine palaa kasvukäyrälleen

Laine tavoittelee Espoon kisoissa uransa toista 22-vuotiaiden Euroopan mestaruutta. Hän ei ole vielä selvinnyt ankarasta kotimaisesta kilpailusta aikuisten arvokisaedustajaksi, mutta sen hän pyrkii korjaamaan loppukesästä.

– Kesän tavoitteet ovat voitto 22-vuotiaiden EM-kisoissa ja pääsy aikuisten MM-joukkueeseen elokuussa, Laine rinnastaa kauden suurtapahtumat.

– Espoon kisat ovat viimeiset nuorten arvokisani, joten haluan uusia mestaruuden.

Tavoitteet edellyttävät Laineelta tason vakiintumista yli 80 metriin. Paikka Budapestin MM-joukkueessa vaatii myös lisämetrejä hänen toissa kesänä heittämäänsä ennätykseen 81,67.

– Ennätystä voi odottaa jo lähiaikoina, Laine uskoo.

– Heitto paranee, kun saan vähän tuntumaa kisaamiseen.

Viime vuonna Laineen kehitys tyssäsi kylkivaivoihin. Kahdesti leikkauksella korjattu kylki rauhoittui vasta syksyn lepojaksolla, mutta se ei haitannut valmistautumista tähän kauteen.

– Kehitystä on tullut aika tasaisesti monella osa-alueella, Laine kertoo.

– Voimaa on tullut lisää, muttei mitään hirveätä harppausta. Sitä on yritetty kehittää niin, että parhaat muut ominaisuudet pysyisivät ennallaan.

Espoossa kisataan 13.-16. heinäkuuta.