hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Yle: Painija Arvi Sa­vo­lai­sel­la ter­veys­mur­hei­ta – edessä ryt­mi­häi­riön hoito vielä ennen joulua

Myös Elias Kuosmanen sivussa - molemmat kädet leikattu.

Tokion olympialaisissa viidenneksi sijoittuneelta Arvi Savolaiselta pistetään sydämen rytmihäiritä kuntoon.
Tokion olympialaisissa viidenneksi sijoittuneelta Arvi Savolaiselta pistetään sydämen rytmihäiritä kuntoon.
Kuva: UWW

Tokion olympialaisissa kesällä kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten pronssiotteluun yltäneelle ja lopulta viidenneksi sijoittuneelle Arvi Savolaiselle tehdään sydänoperaatiokertoi Yle torstaina.

Savolaisella, 23, todettiin viime vuonna lievä rytmihäiriötaipumus. Tämän syksyn mittaan Savolainen on alkanut tuntea tihenevässä määrin epänormaaleja lyöntejä, ja hänelle on tehty jälleen sydäntutkimuksia.

– Minulla on jäänyt tänä syksynä muutaman kerran päälle sellainen eteisvärinä ja sitä on jouduttu sairaalassa kääntämään takaisin normaaliin rytmiin. Nyt kun oireet ovat vahvistuneet, teimme päätöksen rytmihäiriöiden hoitamisesta, Savolainen kertoo Ylelle.

Ennen joulua tehtävässä operaatiossa sydämestä poltetaan rytmihäiriöpesäke, ja tämän pitäisi estää ongelmat tulevaisuudessa.

– Tämä Arvin tilanne on varsin tyypillinen nimenomaan isokokoisilla ihmisillä, ja tietysti urheilijat huomaavat rasituksen seurauksena rytmihäiriöt helpommin. Onhan keho heille niin sanotusti työväline. Se mikä tässä on harvinaisempaa, niin yleensä nämä rytmihäiriöt eivät esiinny näin nuorella ihmisellä, painimaajoukkueen lääkäri ja ammatiltaan sydänlääkäri Mika Lehto kertoo Ylelle.

Operaation jälkeen Savolainen on toipumisennusteen mukaan poissa painimatoilta noin kaksi kuukautta.

– Toivottavasti vaiva saadaan tällä kuntoon, ettei näitä ongelmia jatkossa tule tärkeinä kisapäivinä, Savolainen sanoo.

Kuosmaselta operoitiin molemmat kädet

Suomen kärkipainijoista myös Elias Kuosmasella on ollut terveysmurheita. Kuosmanen, 26, loukkasi kyynärpäänsä Tokion kisoissa ja myöhemmin syksyllä tuli operaatio myös toiseen käteen.

– Minulla oli jo useamman vuoden ajan vihoitellut toinen olkapäistä, ja nyt kun vasen käsi oli jo valmiiksi paketissa, niin ajattelin käydä kuvauttamassa myös tuon oikean olkapään. Sieltä sitten selvisi kiertäjäjänteen olevan poikki. Leikkaushoito oli järkevin vaihtoehto tähän samaan sykliin, kun olen jo valmiiksi telakalla. Jatkossa pystyn sitten tekemään tiettyjä painiliikkeitä myös oikean käden puolelta, Kuosmanen kertoo Ylelle.

– Halusin toipumisajan mahdollisimman lyhyeksi, eli heti kun pystyin vasurilla takapuolta pyyhkimään edes välttävästi, niin oikea käsi leikattiin. Olihan ne ekat viikot aika kaameita ilman yhtäkään toimivaa kättä.

Raskaaseen sarjaan pysyvästi siirtyvä Kuosmanen arvelee, että kevään EM-painit jäävät painimatta.

– Muutoinkin nyt pitää olla todella fiksu, sillä Pariisin olympiapaikkoja aletaan jakaa alle kahden vuoden kuluttua. Siihen junaan nämä käsiongelmat tulivat pahaan paikkaan, mutta olen noussut pahojen vammojen seasta ennenkin.