Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Yle MOT: Vi­ran­omai­set tie­si­vät thai­poi­mi­joi­den riis­tos­ta jo yli kaksi vuotta sitten

Suomen viranomaiset tiesivät thaimaalaisten marjanpoimijoiden huonosta kohtelusta jo syksyllä 2020, mutta toimintaan ei silti puututtu, paljastaa Ylen MOT.

Asia käy MOT:n mukaan ilmi etäkokoustallenteesta, jossa Thaimaan viranomaiset sekä suomalaiset marjateollisuustoimijat keskustelevat poimintakaudesta 2020. Kokous on käyty syksyllä 2020 poimintakauden jälkeen.

Thaimaan ulkoministeriön ja työministeriön edustajat toivat MOT:n mukaan kokouksessa esiin, että suomalaisyritykset Polarica ja Kiantama olivat käyttäneet thaipoimijoita hyväksi. Näille oli thaimaalaispoimijoilta tulleiden valitusten mukaan muun muassa maksettu liian vähän palkkaa.

Marja-alaan kytkeytyvässä, vuonna 2022 alkaneessa tutkinnassa Polarican entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo on epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta vuosilta 2020–2022. Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiestä Olli Soraista puolestaan epäillään törkeästä lahjusrikoksesta.

Thaimaan viranomaiset vaativat MOT:n saamassa tallenteessa vuodelta 2020, että epäkohdat tulisi selvittää pikaisesti tai poimijoita ei enää päästettäisi töihin kyseisiin yrityksiin.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita