Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Urheilu: RoKi tuup­paa­mas­sa Pe­li-Kar­hut ke­sä­lo­mal­le – kak­kos­erä oli neljän maalin herk­ku­het­ki

Vaalit: Lap­pi­lai­set ovat ah­ke­rim­pia en­nak­ko­ää­nes­tä­jiä koko maassa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Yle MOT: Vi­ra­no­mai­set tie­si­vät thai­poi­mi­joi­den riis­tos­ta jo yli kaksi vuotta sitten

Suomen viranomaiset tiesivät thaimaalaisten marjanpoimijoiden huonosta kohtelusta jo syksyllä 2020, mutta toimintaan ei silti puututtu, paljastaa Ylen MOT.

Asia käy MOT:n mukaan ilmi etäkokoustallenteesta, jossa Thaimaan viranomaiset sekä suomalaiset marjateollisuustoimijat keskustelevat poimintakaudesta 2020. Kokous on käyty syksyllä 2020 poimintakauden jälkeen.

Thaimaan ulkoministeriön ja työministeriön edustajat toivat MOT:n mukaan kokouksessa esiin, että suomalaisyritykset Polarica ja Kiantama olivat käyttäneet thaipoimijoita hyväksi. Näille oli thaimaalaispoimijoilta tulleiden valitusten mukaan muun muassa maksettu liian vähän palkkaa.

Marja-alaan kytkeytyvässä, vuonna 2022 alkaneessa tutkinnassa Polarican entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo on epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta vuosilta 2020–2022. Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiestä Olli Soraista puolestaan epäillään törkeästä lahjusrikoksesta.

Thaimaan viranomaiset vaativat MOT:n saamassa tallenteessa vuodelta 2020, että epäkohdat tulisi selvittää pikaisesti tai poimijoita ei enää päästettäisi töihin kyseisiin yrityksiin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.