Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set ai­heut­ta­vat poik­keus­jär­jes­te­ly­jä Ro­va­nie­mel­lä tänään ja kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: So­vin­non te­ke­mi­nen on pro­ses­si

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Yksi virhe maksoi Valt­te­ri Bot­tak­sel­le kaksi sijaa: "Vää­rään aikaan vähän lip­sah­ti"

Helsinki/Miami
Valtteri Bottas jatkoi MM-pisteiden saalistusta 7. sijalla Miamissa.
Valtteri Bottas jatkoi MM-pisteiden saalistusta 7. sijalla Miamissa.
Kuva: SHAWN THEW

Red Bullin viime kauden maailmanmestari Max Verstappen ei ole luovuttanut taistelua formula ykkösten tämän kauden mestaruudesta. Verstappen otti kauden viidennessä MM-kisassa Yhdysvaltain gp:ssä kolmannen voittonsa, kun hän kaasutteli Miamissa ruutulipulle ensimmäisenä.

Ratkaisu nähtiin jo ennen kuin kilpailua oli ajettu kuudesosaakaan. Verstappen ohitti kärjessä yhdeksännellä kierroksella jonkinnäköisistä rengasongelmista kärsineen Ferrarin Charles Leclercin, joka oli aika-ajojen voittajana lähtenyt paalupaikalta.

Verstappen piti johtonsa loppuun saakka, kun Miamissa tuli 57 kierrosta täyteen.

Viidennestä ruudusta lähtenyt Alfa Romeon Valtteri Bottas ajoi seitsemänneksi. Hän putosi noin seitsemän kierrosta ennen loppua Mercedes-kuskien George Russellin ja Lewis Hamiltonin taakse.

Suomalainen teki pikkuvirheen mutkassa 17, ja putosi seitsemänneksi. Radan ylenpalttinen liukkaus pääsi yllättämään hänet.

– Jarrutus meni pikkaisen pitkäksi, ja ajauduin ajolinjalta sivuun, jolloin pito oli huono. Väärään aikaan vähän lipsahti, Bottas harmitteli Viasatin haastattelussa.

– Se on tämän radan luonne, ajolinjan ulkopuolella ei ole pitoa, hän tarkensi STT:lle kisan jälkeen.

Hän oli edellisessä MM-kisassa Italian Imolassa viides. Bottas on MM-pisteissä hienosti kahdeksantena.

Kuumuus ahdisti

Keskikovat renkaat autonsa alle vaihdattanut Russell hyötyi lopussa rengasvalinnastaan, kun Bottaksen alla oli kovat kumit.

Red Bullin Sergio Perez jahtasi lopussa keskikovan seoksen renkailla Ferrarin Carlos Sainzia, joka ajoi kovemmilla renkailla. Sainz piti silti kolmannen sijansa loppuun saakka.

Kuljettajien MM-sarjan kärkikaksikosta Verstappen johtaa Leclerciä gp-voitoin 3–2. MM-sarjaa johtavan Leclercin 19 pisteen etumatka johtuu Verstappenin kahdesta keskeyttämisestä. Red Bull on ollut alkukaudesta epäluotettava, ja neljänneksi Miamissa ajanut Perez valittikin tiimiradioon, että autosta olivat tehot välillä vähissä.

Miamissa lämpötila pyöri 30 asteen kieppeillä, joten reilun puolentoista tunnin ajosavotta puristi kuljettajista mehut. Voittaja Verstappen oli maaliin päästyään silmin nähden uupunut.

– Uskomaton gp. Oli hyvin fyysinen kisa, Verstappen sanoi kenttähaastattelussa.

Bottas päivitteli niin ikään kisan aikana olleen superkuumaa, mutta onneksi juomahuolto toimi.

Turva-auto hämmensi

Verstappen hallitsi kilpailua vakuuttavaan tyyliin huolimatta siitä, että radalle tuli runsaan 40 kierroksen jälkeen turva-auto, kun AlphaTaurin Pierre Gasly oli pyörähtänyt vaarallisesti. Gaslyn pyörähdyksen myötä McLarenin Lando Norris joutui keskeyttämään kisan.

Uusintalähdön jälkeen kymmenisen kierrosta ennen loppua Mercedes-kaksikko Russell–Hamilton otti tähtäimeensä viidentenä ajaneen Bottaksen.

Bottas arvioi turva-auton tulleen radalle hänelle itselleen epäotolliseen aikaan. Yksi Mercedes-kuskeista pääsi muun muassa pyörähtämään varikolla turva-auton ollessa radalla.

– Ilman turva-autoa koin pystyväni pitämään Lewisin takanani, en näe mitään syytä, miksei se olisi voinut mennä niin. Meidän tahtimme oli aika samanlainen ja ainoastaan turva-auto koitui meille epäonniseksi.

Russellin viides ja Hamiltonin kuudes sija olivat Mercedekselle vaikean alkukauden jälkeen jopa myönteinen suoritus.

"Hyvät pisteet"

Bottas arvioi napanneensa kuitenkin hyviä pisteitä tallille ja painottaa jokaisen pisteen olevan erittäin tärkeä.

Suomalaisesta oli positiivista nähdä, että he pystyvät pistämään kampoihin Mercedekselle, mikä on taas osoitus auton kyvykkyydestä.

– Jarrutus meni vain hieman pitkäksi viimeisessä mutkassa ja täällä se on niin rankaisevaa. Jos menee edes hieman linjan ulkopuolelle, ei siellä ole lainkaan pitoa, Bottas kuvailee vielä viidennen sijan vienyttä tilannetta STT:lle.

– Se on sääli, mutta silti, hyvät pisteet.

Bottas toivoo, että asfaltin kuntoa kohennettaisiin jatkossa Miamin radalla. Hänen mukaansa kisaaminen on vaikeaa, sillä radalla on vain yksi ajolinja.

MM-sarja jatkuu parin viikon kuluttua Espanjan Barcelonassa.

– Tämä rata oli hyvä meille, ehkä Barcelona on parempi heille. Ken tietää, Bottas arvioi Alfa Romeon ja Mercedeksen kamppailua tulevassa kisassa.

Formula ykkösten MM-sarjan 5/22 viikonloppu, Yhdysvaltain gp:n lopputulokset (57/57 kierrosta): 1) Max Verstappen Hollanti, Red Bull 1.34.24,258, 2) Charles Leclerc Monaco, Ferrari jäljessä 3,786 sekuntia, 3) Carlos Sainz Espanja, Ferrari –8,229, 4) Sergio Perez Meksiko, Red Bull –10,638, 5) George Russell Britannia, Mercedes –18,582, 6) Lewis Hamilton Britannia, Mercedes –21,368, 7) Valtteri Bottas Suomi, Alfa Romeo –25,073, 8) Esteban Ocon Ranska, Alpine –28,386, 9) Fernando Alonso Espanja, Alpine –32,128, 10) Alexander Albon Thaimaa, Williams –32,365.

Kuljettajien MM-sarjan kokonaistilanne: 1) Leclerc 104 pistettä, 2) Verstappen 85, 3) Perez 66, 4) Russell 59, 5) Sainz 53, 6) Hamilton 36,... 8) Bottas 30.

Valmistajien MM-sarjan kärki: 1) Ferrari 157, 2) Red Bull 151, 3) Mercedes 95,... 5) Alfa Romeo 31.

Seuraava kilpailu: 20.–22. 5. Barcelona, Espanja.