Mainos

Yksi kaik­kien aikojen ko­vim­mis­ta pe­li­mie­his­tä vie­rai­lee it­se­näi­syys­päi­vä­nä Lapin Ur­hei­lu­opis­tol­la – ”On hienoa päästä pe­laa­maan eri maiden jouk­kuei­ta vastaan ja verrata omaa tasoa heihin”

Lentopallon Mestaruusliigassa pelaava Team Lakkapää on luottanut viime vuosina ulkomaalaisiin pallotappajiin. Edellinen kotimainen ykköshakkuri oli kaudella 2006–07 Rovaniemellä pelannut Mikko Oivanen. Tällä kaudella ristipaikalla pallolle antaa kyytiä kanadalainen Jayson McCarthy.

-

– Ajatus ammattilaisuudesta kirkastui minulle viimeisenä yliopistovuotenani tai oikeastaan vasta tämän jälkeen Kanadan maajoukkueen harjoituskeskuksessa. Siihen saakka olin vain harjoitellut ja pelannut - nauttinut lajista, 24-vuotias McCarthy kertoo.

Jälkeenpäin ajateltuna yksi käännekohta kanadalaisen uralla oli alle 21-vuotiaiden MM-kisat Turkissa vuonna 2013.

– Se oli todella kovatasoinen ja tasainen turnaus. Jäimme eräpisteillä lohkossa kolmanneksi ja hävisimme Ranskalle niukasti 3-2 pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon. Turnauksessa pelasi useita nykyisiä maailmantähtiä, kuten Serbian Uroš Kovačević sekä Venäjän Viktor Poletaev ja Ilyas Kurkaev.

Miksi sitten 208-senttinen talentti päätyi Suomeen ja Mestaruusliigaan?

– Tämä on sopiva maa aloittaa ammattilaisura. Suomella on tässä suhteessa hyvä maine: olosuhteet ovat kunnossa, valmennus hyvää ja liigan taso sopivan kova, McCarthy listaa.

– Olen silti todella positiivisesti yllättynyt, miten urheilijat otetaan täällä vastaan.

Nykylentopallossa hakkurin vasenkätisyydestä ei liene ainakaan haittaa, toki paljon muitakin ominaisuuksia tarvitaan. Hakkurin tärkeimmät tehtävät ovat hyökätä ja syöttää tehokkaasti sekä auttaa joukkuetta torjunnassa ja puolustuksessa.

– Vasenkätinen hakkuri pystyy hyökkäämään viisi rotaatiota kuudesta ”pallon puolelta”. On helpompi kontrolloida vastaan tulevaa palloa, ennen kuin se on ohittanut oman vartalon, McCarthy pohtii.

-
-

Lakkapään kausi Mestaruusliigassa on ollut kaksijakoinen. Rovaniemeläisjoukkue on napsinut voittoja liigan keskikastin ja häntäpään vastustajista, mutta kärkijoukkueet ovat olleet vielä liian kova pala purtavaksi.

– Emme ole vielä näyttäneet läheskään parasta osaamistamme. Pelipaikat ovat vaihtuneet melkeinpä jokaisessa ottelussa, eikä toimivaa kokoonpanoa ole vielä löytynyt.

– Tarvitsemme kentälle lisää kovuutta. Onnistumiset harjoituksissa on vain siirrettävä peleihin. Olen varma, että menestys ansaitaan kovan työn kautta.

Lakkapään emäseura Perungan Poikien uroteot kahdeksan SM-mitalin lisäksi ovat tapahtuneet Eurokentillä. Lapin Urheiluopistolla on vuosien varrella kaatunut tukku eurooppalaisia huippujoukkueita. Itsenäisyyspäivänä rovaniemeläisten eurovireen testaa perinteikäs bulgarialaisjoukkue Levski Sofia.

– On hienoa päästä pelaamaan eri maiden joukkueita vastaan ja verrata omaa tasoa heihin. Se on jälleen yksi askel uralla eteenpäin. Seuraavat voisivat olla Kanadan miesten maajoukkue ja joku kovempi eurooppalainen sarja, McCarthy sanoo.

Levski Sofian nimilistalla pelaaja-valmentajan titteliä kantaa Vladimir Nikolov (41). Parikymmenvuotisella maajoukkueurallaan Nikolov saavutti MM- ja EM-pronssia. Lontoon olympialaisissa 2012 hakkurilegenda kipparoi Bulgarian neljänneksi. Lisäksi Nikolovin kokoelmista löytyy mm. Mestarien liigan ja CEV Cupin voitot sekä Italian, Ranskan ja Bulgarian mestaruuksia. Vladimir Nikolov on yksi kaikkien aikojen kovimmista Rovaniemellä vierailleista lentopalloilijoista.

-

Team Lakkapää pelaa

Nikolovin sekä muut bulgarialaistähdet nähdään Lapin Urheiluopistolla itsenäisyyspäivänä kello 16.00, kun Perungan Poikien nimellä Challenge Cupissa pelaava Team Lakkapää kohtaa Levski Sofian. PerPo voitti ensimmäisen osan vieraissa 3-1 ja on näin kahden erävoiton päässä jatkopaikasta. Liput kotiotteluihin voit ostaa kätevästi ennakkoon nettilippu.fi -palvelun kautta.