Mainos

Yh­teis­vas­tuu tukee lasten ja nuorten kou­lu­tus­ta

Köyhien lasten määrä Suomessa on kasvussa. Noin joka kymmenes lapsi elää pienituloisessa perheessä, mikä tarkoittaa noin 120 000 lasta.

Kirkon Ulkomaanapu on perustanut kouluja Pohjois-Ugandan pakolaisalueille. Kouluissa on pian 70 000 lasta opiskelemassa.
Kirkon Ulkomaanapu on perustanut kouluja Pohjois-Ugandan pakolaisalueille. Kouluissa on pian 70 000 lasta opiskelemassa.

Monen nuoren kohdalla ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta, oppikirjoja tai muita tarvittavia välineitä.

Maailman pahimmilla katastrofialueilla monet lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen, kun he ovat joutuneet pakenemaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Tulevaisuus näyttää toivottomalta, kun koulunkäynti keskeytyy.

Kirkon Diakoniarahasto ja Kirkon Ulkomaanapu vievät avun perille

Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa. Keräysvaroja käytetään myös monipuoliseen avustustyöhön paikallisseurakuntien kautta.

Ulkomailla varoilla autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä, tänä vuonna erityisesti nuoria. Keräysvaroin tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta takaisin kouluun, jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä autetaan koulumaksuissa. Syrjäseuduille koulutetaan lisää päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Koulu on keskeistä katastrofeissakin

Kirkon Ulkomaanapu järjesti tammikuussa opintomatkan Ugandaan, erityisesti sen pohjoisosiin Yumben ja Aruan alueelle, jossa on maailman toiseksi suurin pakolaisasutuskeskus Bidibidi. Sinne tullaan sotaa pakoon erityisesti Etelä-Sudanista ja Kongosta. Alueella on edelleen yli 250 000 pakolaista ja kaikkiaan heitä on Ugandassa yli 1.2 miljoonaa.

Katastrofien keskellä yksi keskeinen asia turvan, ruoan ja asumusten lisäksi on koulutus. Koulutus tuo toivoa paremmasta. Se luo tasa-arvoa, tasa-arvo elintasoa, elintaso rauhaa. Lapset lähetetään kouluun, jotta heistä tulisi tulevaisuuden päättäjiä, jotka edistävät rauhaa omassa maassaan.

Bidibidin yli miljoonan pakolaisen keskellä puutetta on lähes kaikesta. Koululuokassa saattaa olla yli 200 opiskelijaa. Suurimmissa Kirkon Ulkomaanavun perustamissa kouluissa on yli 3000 koululaista. Opettajia on liian vähän, ja heidän majoitusolonsa ahtaat. Usein 3- 4 opettajaa jakavat yhteisen kymmenen neliön asumuksen. Koulukirjat jaetaan viiden koululaisen kesken, saniteettitilat ovat olemattomat ja vedestäkin on ajoittain puutetta päiväkausia. Ellei sitten ole sadekausi, jolloin vettä tulee sisään avoimista ikkuna-aukoista.

Kirkon Ulkomaanavun koulujen lähistöltä löytyy kaivoja. Juomavedestä on silti ajoittain puutetta.
Kirkon Ulkomaanavun koulujen lähistöltä löytyy kaivoja. Juomavedestä on silti ajoittain puutetta.

Koulutus tuo toivoa paremmasta

Ugandassa pakolaiskriisin keskellä otetaan ensiaskelia kohti parempaa. Tasa-arvon suhteen on vielä tekemistä. Moni tyttö jää kotiin poikien jatkaessa opiskelua. Niissä kylissä ja yhteisöissä, missä on otettu askeleita kohti tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa, on jo pian nähty myös parempaa elintasoa. Kirkon Ulkomaanavun ja Naisten Pankin rahoituksella on voimaannuttu ja saatu toivoa paremmasta tulevasta.

Puutteen keskellä huomion voi kiinnittää siihen, mikä on paranemassa. Siihenkin on hyvä kiinnittää huomiota, miten köyhällä Ugandalla on varaa ottaa vastaan ja auttaa. Kun meillä Suomessa noin joka kymmenes lapsi elää pienituloisessa perheessä, onhan myös meillä tahto tukea lasten ja nuorten koulutusta ja tulevaisuutta. Yhteisvastuun mieltä niin tänne kuin toisaalle.

Tuomas Tölli

Kirkkoherra, Kemi