Pääministeri: Marin pa­hoit­te­lee toi­min­taan­sa

Korona: Isos­ta-Bri­tan­nias­ta Yl­läk­sel­le tul­leil­ta tu­ris­teil­ta löytyi viisi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – to­den­nä­köi­ses­ti ky­sees­sä ei ole omik­ron-muun­nos

Kolumni

Yh­tei­söl­li­syyt­tä ja neu­loo­sia

-
Kolumni

Korona-aikana on tapahtunut onneksi myös positiivisia asioita. Paljon on uusia ja uusia vanhoja harrastuksia löytynyt työn ja arjen vastapainoksi.

Minä olen löytänyt uudelleen neulomisen ja ”sairastunut” neuloosiin. Ei tämä mikään sairaus ole, vaikka kotiväki välillä onkin huolissaan. Kyse on liki pakko-oireisesta villapaitojen kutomisesta – islantialaisneuleista.

Neuloosi on kirjaimellisesti värittänyt minun iltoja jo 17 villapaidan verran. Ja tiedän, että meitä on monia. Facebookin Islantilaisneuleet-ryhmässä on jo 27 700 jäsentä. Paljon on ensikertalaisia ja osa on saanut tartunnan jo aikaisemmin.

Yhteisöllistä onnistumisen iloa ja opastusta ongelmiin komeiden villapaitojen tiimoilta. Ja millaista kannustusta sekä kehuja! Kukaan ei koskaan moiti tai arvostele ilkeästi. Voi siis olla näinkin ihana foorumi!

Valtuustojen uusi nelivuotiskausi alkoi juuri. Uusi alku. Asiathan toki jatkuvat. Valtuustoissa aloittaa lukuisia aivan ensikertalaisia ja sopivasti myös konkareita, aivan kuten neuloosiryhmässäkin. Yhteisöllisyyttä ja positiivista onnistumisen iloa tarvitaan kovasti tässäkin. Ja hyvien käytäntöjen eteenpäin siirtämistä, opastusta sekä kannustusta. Uskon, että hienon kesän jälkeen päästään kaikissa kunnissa positiivisella sykkeellä eteenpäin.

Yhteiset asiat ja agenda yhdistävät. Neuloosiryhmässä tavoitteena on villapaita: värikäs tai harmoninen, hillitty tai runsaskuvioinen, ohut tai paksu. Uuteen valtuustokauteen sisältyy kautta kuntahistorian suurin muutos eli sote-uudistus ja uudet hyvinvointialueet. Tässä riittää yhteistä agendaa meille. Tavoitellaan me yhdessä mahdollisimman toimivia sote-palveluja sekä kunta- että seutukuntanäkökulmasta ja myös maakunnan tasolla. Ja pyritään vahvistamaan oman päivystävän sairaalan asemaa Lapin hyvinvointialueella. Yhteen sovitettavaa ja kompromisseja, jopa takapakkiakin varmasti matkalle kohti hyvinvointialuetta kertyy. Yhteinen tavoite kuitenkin aina kirkkaana mielessä.

Paitaa neuloessani on paidan saaja koko ajan ajatuksissani. Värejä valitessa, kuvioista ja mallista päätettäessä, hihan pituutta mittoessa. Ja toiveena on, että paidan saaja ilahtuisi ja käyttäessäänkin joskus ajattelisi hyvällä neulojaa ja pysyisi vielä lämpimänä, mikä on tietysti villapaidan tavoite. Hyvä kiertää.

Ja näin toivon myös Meri-Lapissa uuden valtuustokauden osalta. Yhteistyössä on voimaa. Muistetaan pitää meidän rakkaat kuntalaiset ja vähintään kohtuullisen hyvät ja toimivat kuntapalvelut aina mielessä!

Uuteen valtuustokauteen sisältyy kautta kuntahistorian suurin muutos eli sote-uudistus ja uudet hyvinvointialueet.