Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Yh­dis­te­tyn ku­her­rus­kau­si on ohi – nyt on tu­los­ten aika

Antti Kuisman valmennustiimin kädenjälki näkyy maajoukkueessa viime kautta enemmän.

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen ratkoivat yhdistetyn Suomen mestaruuden huhtikuussa Ounasvaaralla. Hirvonen oli loppukirissä 0,1 sekuntia nopeampi.
Ilkka Herola ja Eero Hirvonen ratkoivat yhdistetyn Suomen mestaruuden huhtikuussa Ounasvaaralla. Hirvonen oli loppukirissä 0,1 sekuntia nopeampi.
Kuva: Pekka Aho/arkisto

Antti Kuisma lähtee luottavaisena toiseen kauteensa yhdistetyn miesten maajoukkueen päävalmentajana. Viime kausi meni vielä opetellessa niin urheilijoilta kuin valmennukselta.

– Kyllä tässä on paljon viisaampi, kuten pitää ollakin. Oli tiedossa, että ensimmäinen kausi menee haistellessa, sisäänajohommissa ja joukkueen dynamiikkaan tutustuessa. Harjoituskauden ja kilpailukauden aikana näki isot kehityskohteet, joita lähteä purkamaan, Kuisma tuumi maanantaina mediatilaisuudessa, kun maailmancupin alkuun oli aikaa alle kuukausi.

Suomen kärkikaartista Ilkka Herola ja Eero Hirvonen väläyttelivät viime kaudella, mutta kokonaisuus jäi harmaaksi. Osansa oli myös loukkaantumisilla ja sairasteluilla, jotka riivasivat maajoukkuetta.

Ennen Rukaa ei saa väsyä

Tänä vuonna kesäkilpailuissa nähtiin väläyksiä laajemmasta menestyjäjoukosta, mutta kesä-gp on luvannut paljon aiempinakin vuosina.

Kuisman komennossa on opeteltu pois pinttyneistä tavoista, kuten kesä-gp:n liiallisesta kiertämisestä.

– Olemme olleet vuodesta toiseen hyviä kesä-gp:llä, mutta homma on pilattu sen jälkeen. Aika kesä-gp:ltä Rukalle maailmancupin avaukseen on kriittinen kuormituksen ja terveystilanteen osalta. Olemme puuttuneet siihen isolla kädellä, Kuisma sanoi.

– Jätimme yhden kisaviikonlopun väliin, ja urheilijatkin ymmärsivät, kuinka kuormittava kesä-gp on.

Kokonaiskuormituksenhallinta on yksi Kuisman avainsanoista.

– Keväällä oli heti kirkkaana mielessä, mitä asioita haluan lähteä tuomaan mukaan. Saimme kokonaisuudesta enemmän meidän, uuden valmennustiimin näköisen. Viime kaudella tilanne oli se, että tulee kuherruskausi, hän kuvaili siirtymää Petter Kukkosen pitkästä päävalmentaja-ajasta Antti Kuisman aikaan.

– Jostain on lähdettävä liikkeelle, ja olisi väärin laittaa heti kaikki uusiksi. Nyt on ollut hyvin motivoivaa seisoa oman jutun takana ja viedä asioita eteenpäin valmennustiimin kanssa. Valmennus on tehnyt paneutuneesti töitä. Pitkällä aikavälillä se alkaa näkymään.