WHO:n tut­ki­mus­ryh­män jäsen va­roit­taa luot­ta­mas­ta ame­rik­ka­lais­tie­toi­hin ko­ro­na­vi­rus­pan­de­mian al­ku­vai­heis­ta Kii­nas­sa

"Trumpin aikana tietoja vääristeltiin tahallaan."

Wuhan, Kiina
Peter Daszak kirjoitti Twitterissä, että maan presidentin Joe Bidenin on pakko osoittaa, ettei tämä nöyristele Kiinan edessä.
Peter Daszak kirjoitti Twitterissä, että maan presidentin Joe Bidenin on pakko osoittaa, ettei tämä nöyristele Kiinan edessä.
Kuva: ALEX PLAVEVSKI

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n edelleen Kiinassa olevan tutkimusryhmän jäsen varoitti keskiviikkona luottamasta liiaksi Yhdysvaltojen julkistamiin tietoihin koronaviruspandemian alkuvaiheista Kiinassa.

Peter Daszak kirjoitti Twitterissä, että maan presidentin Joe Bidenin on pakko osoittaa, ettei tämä nöyristele Kiinan edessä. Bidenin edeltäjän Donald Trumpin aikana taas tietoja vääristeltiin Daszakin mukaan tahallaan.

– Teemme työtä ilmapiirissä, joka on poliittisesti äärimmäisen latautunut, Daznak kirjoitti.

Yhdysvallat on vaatinut tutkimusryhmältä ja Kiinalta mahdollisimman avointa ja läpinäkyvä tutkimusta koronaviruksen alkuperästä ja niistä toimista, joihin Kiinan ryhtyi viruksen havaitsemisen jälkeen pandemian hillitsemiseksi.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja Ned Price sanoi Yhdysvaltojen tukevan ryhmän työtä, mutta epäili Kiinan panttaavan tietoja.

Kiina on varoittanut politisoimasta ryhmän työtä.