Vuoden eläin­lää­kä­ri Teija Kor­ho­nen haluaa kiin­nit­tää huo­mio­ta eläin­ten liial­li­sen ja­los­tuk­sen ter­veys­vai­ku­tuk­siin

Teija Korhosta on aina kiinnostanut myös ihmisten sairaudet. Hän on tyytyväinen, että pääsee nykyisessä työssään toimimaan kansanterveyskysymysten parissa.
Teija Korhosta on aina kiinnostanut myös ihmisten sairaudet. Hän on tyytyväinen, että pääsee nykyisessä työssään toimimaan kansanterveyskysymysten parissa.
Kuva: Eläinlääkäriliitto/ Paul Quant

Suomen eläinlääkäriliitto on valinnut vuoden eläinlääkäriksi Teija Korhosen, joka on syntynyt ja päässyt ylioppilaaksi Kemissä.

Tukholmassa tällä hetkellä asuva Korhonen oli erittäin yllättynyt ja otettu saamastaan palkinnosta.

– Tuntuu tolkuttoman hienolta, en olisi uskaltanut ikinä toivoa, että näin uskomattoman ihana tunnustus tulee kollegoilta.

Teija Korhonen on eläinlääketieteen lisensiaatti, tällä hetkellä hän työskentelee Euroopan tautienehkäisy- ja tautivalvontavirastossa ECDC:ssä epidemian vastatoimien asiantuntijana. Työ liittyy ruoan ja veden välityksellä leviäviin tauteihin ja zoonooseihin, eli tartuntatauteihin joiden aiheuttajat voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin. Korhonen keskittyy työssään erityisesti matkailuun liittyvien legionellatapausten seurantaan ja tilastointiin.

– Eläinlääkärin koulutus sopii tähän työhön hyvin, koska siinä on aika laaja näkemys one health –ajatuksesta. Ja kyllähän me syödään paljon eläinperäisiä ruokia, siinä eläinlääkärin tausta auttaa ymmärtämään. Tällä koulutustaustalla pystyy tekemään hyvinkin monenlaisia töitä, Korhonen kertoo.

Viime vuosina Teija Korhosen sydäntä lähellä on ollut erityisesti jalostuksen vaikutus koirien terveyteen. Pitkälti hänen aikaansaannostaan on Eläinlääkäriliiton Oikeus kuonoon –kampanja, jossa vedotaan yrityksiin, etteivät ne käyttäisi lyttykuonoisia eli brakykefaalisia lemmikkejä markkinointikuvastossaan. Tarina alkoi vuonna 2017, kun Korhonen näki työpaikkamainoksessa kuvan lyhytkuonoisesta koirasta, ja päätti lähettää firmalle moitemeiliä. Viime vuonna, 11 kuukautta kestäneen työttömyyden aikana, hänellä oli aikaa keskittyä kampanjaan, jonka puitteissa Korhonen on lähettänyt sähköpostia sadoille mainostajille ja yrittäjille.

– Suuri osa lyhytkuonoisiksi jalostetuista koirista ja kissoista kärsii erilaisista ääripiirteiden jalostamisen tuottamista terveysongelmista, kuten vakavista hengitysvaikeuksista, luusto-ongelmista sekä silmävaivoista. Jokainen kuvitus- ja mainoskuvassa oleva lyhytkuonoinen ja sairaaksi jalostettu eläin todennäköisesti lisää näiden rotujen suosiota. Minun mielestäni eläimen puhdasrotuisuus tai ihmisten oma ulkonäköihanne ei voi mennä eläimen terveyden ylitse, Korhonen avaa kampanjan taustoja.

Tie vuoden eläinlääkäriksi ei Korhosella kulkenut aivan helpoimpia reittejä. Ensimmäinen kesätyö viiden vuoden opiskelun jälkeen oli niin rankka kokemus, että seurauksena oli burn out ja vakava masennus. Alueen kolme muuta eläinlääkäriä sattuivat kaikki lähtemään lomalle samaan aikaan, ja Korhonen vastasi yksin koko alueesta päivystyksineen. Työpäivät venyivät 18 tunnin pituisiksi. Kokemus vei kiinnostuksen praktiikkatyötä kohtaan, ja sai Korhosen etsimään muita uravaihtoehtoja.

– Ei tämä ollut alkuperäinen suunnitelmani, että minusta tulee epidemiologi ja teen töitä eurooppalaisessa instituutiossa, mutta elämä vei näin, ja toisaalta tällä hetkellä en voi kuvitella tekeväni mitään muuta mieluummin. Elämän vaikeudet lopulta veivät juuri sinne, minne pitikin.