Voitonpäivää ei pidä juhlia Suomessa

Toukokuu on merkittävä kuukausi Venäjällä. Toukokuun 9. päivänä vietetään natsi-Saksan lopullisen voiton päivänä. Juhla on hyvä tilaisuus esitellä sotateollisuuden uusimpia saavutuksia.

Valitettavasti ilmat eivät suosineet ilmavoimien uutuuksien esittelyä. Maavoimat esittelivät perinteisiä kalustojaan. Uutuutena olivat arktisille alueille sijoitettavien ohjusjärjestelmien kuljetusalustat maastovärjäyksineen. Venäläisillä on oikeus juhlia Neuvostoliiton saavutuksia.

Hämmästyksekseni kuulin venäläisnaisen kertovan Ylelle televisiossa, että voitonpäivää juhlittiin paraatilla Suomessa. Olin suuresti hämmästynyt hänen perusteluistaan.

Ei meillä Suomessa ole mitään syytä juhlia voitonpäivää. Tosiasiahan on, että Stalin hyökkäsi Suomeen ja välirauhan aikana painosti ankarasti meitä. On turha vedota siihen, että häädimme saksalaiset pois maastamme sodan jälkeen. Toimenpidehän oli rauhansopimuksen ehto. Riskinä oli Neuvostoliiton uhkaus, että he tulevat ja ajavat saksalaiset maasta. Mikäli neuvostojoukot olisivat tulleet, olisi ollut iso riski, etteivät he olisikaan poistuneet maasta, vaan miehittäneet Suomen.

Pidän venäläisten julkista voitonpäivän juhlintaa uuden kotimaansa häpäisemisenä. Jos he haluavat juhlia, niin yksityisesti, ei julkisesti. Ovatkohan he erehtyneet maasta, jossa asuvat? Mikäli haluavat juhlia, se on helppo ratkaista muuttamalla takaisin Venäjälle.