Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Voi­te­lu­pääl­lik­kö otti vastuun Kerttu Nis­ka­sen hii­pu­mi­ses­ta – toisen suk­si­pa­rin luisto ei riit­tä­nyt 30 ki­lo­met­rin yh­teis­läh­dön mi­ta­li­kamp­pai­lus­sa

Planica
Kerttu Niskasen (keskellä) vauhti riitti 30 kilometrillä kuutossijaan,
Kerttu Niskasen (keskellä) vauhti riitti 30 kilometrillä kuutossijaan,
Kuva: Grzegorz Momot

Hiihtäjien huoltotiimiä johtava voitelupäällikkö Mika Venäläinen otti raskaasti Kerttu Niskasen kuudennen sijan Planican MM-kisojen päätösmatkalla, perinteisen hiihtotavan 30 kilometrin yhteislähdössä. Venäläinen koki, että Niskanen menetti mahdollisuudet mitaliin heikosti luistaneiden suksien takia.

Niskanen joutui vaikeuksiin, kun hän vaihtoi muiden kärkihiihtäjien kanssa suksiparia kilpailun puolivälissä.

– Toinen suksipari ei ollut riittävän hyvä. Luisto oli huonompi kuin vastustajilla, Venäläinen harmitteli.

Ruotsin Ebba Andersson karkasi muilta ylivoimaiseen voittoon jo ennen puolta matkaa. Niskanen kamppaili viime kilometreille asti himmeämmistä mitaleista Norjan Anne Kjersti Kalvån, ruotsalaisten Frida Karlssonin ja Linn Svahnin sekä Yhdysvaltain Rosie Brennanin kanssa.

Niskanen taipui joukosta kuudenneksi pari kilometriä ennen maalia.

– Pyrimme siihen, että toinen suksipari olisi ollut ensimmäistä parempi, mutta näin ei ollut syystä tai toisesta. Sen näki heti suksienvaihdon jälkeen, Venäläinen kertoi.

Epäonnistuminen satutti

Niskanen viihtyi vauhdinpitäjän paikalla kilpailun ensimmäisellä puolikkaalla. Lopusta tuli selviytymistaistelu. Venäläisen kasvoista näki, että hän otti raskaasti sen, ettei kyennyt valmistamaan urheilijalleen kilpailukyistä suksiparia.

– Testien jälkeen kaksi parasta paria otettiin kilpailuun. Kerttu aloitti yhdellä ja vaihtoi toiseen, jonka piti olla parempi. Se meni pieleen, Venäläinen tuskaili.

– Jälkiviisaana voisi sanoa, ettei suksia olisi kannattanut vaihtaa.

Heti kilpailun jälkeen Venäläinen ei voinut varmasti tietää, mikä vei suksista luiston.

– Kertun toiseen sukseen piti lisätä vähän pitoa. Se saattoi olla syy muita heikompaan luistoon, Venäläinen pohdiskeli.

Takaa-ajojoukon paras suksi osui Kalvålle, joka karkasi laskuvoittoisella osuudella hopealle. Karlssonilla oli pieniä pulmia pidon kanssa, mutta hän taisteli pitkästä kirikamppailusta pronssimitalin.

Niskanen jäi reilun minuutin voittajasta. Mitali jäi 14 sekunnin päähän.