pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Voi­ma­kas uk­kos­myrs­ky iski Kai­nuu­seen tors­tai-il­ta­na – puita kaatui teille, sähköt poikki sa­doil­ta, pe­las­tus­toi­mi ruuh­kau­tui, katso videot

Kainuun pelastuslaitos on ruuhkautunut myrskytehtävien takia. Useat yksiköt ovat tehtävien kimpussa.

Voimakas ukkosrintama ylitti Kainuun torstai-iltana ja aiheutti noin sata vahingontorjuntatehtävää, tiedottaa Kainuun pelastuslaitos.

Tehtävät sijoittuivat Kajaanin, Sotkamon ja Paltamon alueille.

Suurin osa pelastustehtävistä johtui myrskyn kaatamista puista. Esimerkiksi Kajaanin Paltaniemellä on kaatunut kymmeniä puita keskelle teitä.

– Myös autojen ja talojen päälle niitä on kaatunut, kertoo päivystävä palomestari Petri Vehniäinen.

Ukkosmyräkkä yllätti Kajaanin – katso kuinka taivas salamoi ja vesisuihku sauhuaa
Video: MTV

Kainuun pelastuslaitos ruuhkautui myrskytehtävien takia. Useat pelastuslaitoksen yksiköt olivat samanaikaisesti tehtävien kimpussa. Päivystävä palomestari arvioi kymmenen aikaan illalla, että tehtävien setviminen jatkuu pitkälle yöhön asti.

– Tehtäviä on vielä jonkin verran hoitamatta ja niitä tulee myös koko ajan lisää, kun ihmiset huomaavat kaatuneita puita. Raivaustöitä jatketaan todennäköisesti huomennakin, hän kertoi.

Myrskyn kaatamat puut katkoivat myös sähköt sadoilta sähköyhtiö Kajaven asiakkailta usean kunnan alueella. Noin puoli kymmenen aikaan Kajaven häiriökartan mukaan maakunnassa oli noin 1485 sähkötöntä Kajaven asiakasta Kajaanin, Paltamon, Ristijärven ja Sotkamon alueilla.

Noin puoli kahdentoista aikaan sähköttömiä asiakkaita oli noin 898. Tilannetta voi seurata Kajaven verkkosivujen häiriökartasta. Sähköt olivat poikki vielä noin 300 asiakkaalta vielä hieman ennen aamuseitsemää.

Pelastuslaitoksen tietoon ei ole tullut yhtään myrskystä aiheutunutta henkilövahinkoa.

Pelastuslaitos toivoo ihmisiltä kärsivälllisyyttä muun muassa teiltä raivattavien puiden aiheuttaman liikenneviivästyksen vuoksi, ja muistuttaa, että liikenteessä kannattaa noudattaa varovaisuutta. Pelastuslaitos muistuttaa myös, ettei sähkölinjoille kaatuneita puita saa mennä poistamaan omatoimisesti.

– Rakennusten päälle kaatuneet puut eivät lukeudu pelastuslaitoksen tehtäviin, Vehniäinen muistuttaa.

Kainuun pelastuslaitoksen mukaan myrsky aiheutti huomattavia puusto- ja omaisuusvahinkoja Kajaanin ja Sotkamon alueella. Pelastuslaitos kertoi hieman puolen yön jälkeen, että myrskyyn liittyvät vahingontorjuntatehtävät oltiin saatu päätökseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskytuuli ylsi hurjimmillaan jopa 27 metriin sekunnissa. Lukema mitattiin Kajaanin lentokentällä noin kuuden aikaan iltapäivällä.

– Kajaanin alueella on vielä jonkin verran sateita ja salamointia, mutta suurimmalti osin myrsky on jo siirtynyt Etelä- ja Keski-Kainuuseen päin. Aamuun mennessä pitäisi jo hellittää, ellei sitten huomenna saada uutta myräkkää, kertoi päivystävä meterologi Jouko Korhonen noin yhdentoista aikaan illalla.

Myräkkä yllätti myös Kajaanissa matkailleen sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.):