Vi­ruk­sen tor­ju­mi­nen koskee meitä jo­kais­ta

-

Länsi-Pohjan sosiaali- ja terveyspalvelujen ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on urheilutermein toisella sijalla, kun verrataan koronaviruksen aiheuttamien tartuntojen määrä suhteutettuna väestöön. Eristyksessä oleva Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on ykkösenä. Sairaanhoitopiirejä on Suomessa kaksikymmentäyksi.

Tartunnat kasvavat edelleen Länsi-Pohjassa. Maanantaina lukema oli 89,6 ihmistä 100 000:ta kohti. Torniossa varmistettuja tapauksia oli 25 ja Kemissä 23.

Tuskin lienee pelkästään sattumaa, että Länsi-Pohja on listalla toisena. Vallitsevaan tilanteeseen on heitetty ilmaan useita eri syitä.  Hallitus linjasi rajaliikenteen tiukennuksista Ruotsin ja Suomen vastaisella rajalla. Vain välttämättömin työliikenne sallitaan, mutta on mahdollista, että virus siirtyy maasta toiseen. Länsi-Pohjassa asuu monilapsisia perheitä, joten sairastuneita tulee helposti paljon lisää, jos yksi perheenjäsen saa tartunnan. Länsi-Pohjan alueella on kolme isoa tehdasta kaivoksineen. Kartonkia ei lähde maailmalle, jos prosessinhoitajat jäävät etätöihin.

Huolestuttavin asia koronaviruksen osalta on joidenkin ihmisten välinpitämättömyys, vaikka he ovat karanteenissa. Karanteeni alkaa maistua puulta ja he lähtevät tapaamaan muita ihmisiä. Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila onkin vedonnut alueen ihmisiin, että he noudattavat karanteeniohjeita.

Terveydenhuollossa tehdään urakalla töitä viruksen torjumiseksi, jotta sairaustapausten määrä ei enää nousisi ainakaan jyrkästi. Karanteeniin määrätty potilas vetää maton pois terveydenhuoltohenkilöstön alta, jos hän ei malta pysyä karanteenissa vaadittua aikaa.

En ole itse ollut karanteenissa. Olen ollut ansaitulla talvilomalla sekä lomarahavapailla. En käynyt tuona aikana naapurissa edes kahvilla. Pakolliset menot rajoittuivat lähikauppaan.

Sinnekin saatiin viime viikolla asennettua kassojen eteen pleksit. Kassarouvien ja -herrojen ja miksei myös asiakkaiden tilanne viruksen mahdollisesta levittämisestä väheni huomattavasti.

Kassojen  eteen oli merkattu hyvin selkeästi turvaväli, minkä asiakas on hyvää pitää toiseen asiakkaaseen. Ei tämä homma oikein pelannut. Minun piti hieman ärtyneellä äänellä kysyä takana olevaltani mieheltä, että tiedätkö mitä nuo lattiassa olevat merkit tarkoittavat. Ei ollut äijänkäppyrä kuulemma huomannut niitä. Ensi kerralla kaupassa käydessään hän varmasti muistaa mitä ne tarkoittavat.

Mitä hyvää korona on tuonut tulessaan? Ainakin sen, että tietyt arvot ovat menneet uusiksi. Terveys on tärkeä asia, mutta sitä ei tahdo juurikaan terveenä muistaa.