Asuminen: Ro­va­nie­men Lai­naan­ran­nas­ta tulee entistä vih­reäm­pi – kau­pun­ki aloit­taa Ke­mi­joen rannan uu­dis­ta­mi­sen ensi kesänä

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus: KOK:n vä­läyt­tä­mä ve­nä­läis­ur­hei­li­joi­den paluu kan­sain­vä­li­siin ki­soi­hin on luo­ka­ton ehdotus

"Ville ei erot­tu­nut pal­jon­kaan muista pe­laa­jis­ta" – olym­pia­voit­ta­ja Ville Pokan pe­li­sil­mä oli silti jo nuorena koh­dal­laan

Arkistokuvassa vuodelta 2010. Ville Pokka (vas.), Joni Höynälä, Eemeli Harjuoja, Sebastian Kauppila ja Andreas Hookana ovat takana olevan Petri Kauppilan juniorimyllyn kultakimpaleita.
Arkistokuvassa vuodelta 2010. Ville Pokka (vas.), Joni Höynälä, Eemeli Harjuoja, Sebastian Kauppila ja Andreas Hookana ovat takana olevan Petri Kauppilan juniorimyllyn kultakimpaleita.
Kuva: Katja Lehto

Ville Pörhölän polku sijaitsee Torniossa Pohjan Stadionin vieressä. Se on luonnollinen paikka polulle. Röyttän karhuna tunnettu Ville Pörhölä voitti Antwerpenin olympialaisissa 1920 kultaa kuulantyönnössä.

Eihän siitä ehtinyt kulua kuin 102 vuotta, kun toinen torniolainen Ville Pokka voitti olympiakultaa. Pokka oli isossa roolissa, kun Suomen jääkiekkojoukkue kukisti Pekingin olympiafinaalissa Venäjän olympiakomitean joukkueen  2-1. Nyt Torniossa voitaisiin laittaa esimerkiksi Putaankadun kyltit uusiksi. Se pitää luonnollisesti nimetä Ville Pokan -kaduksi. Kesällä on mahdollisesti edessä oikeat jääkiekkojuhlat, kun Tornion Ice Hockey Clubin kasvatti tulee käymään kotikaupungissaan voittopytyn kanssa.

Oman maalin puolustajana tunnettu Ville Pokka sai kunnian viimeistellä Suomen tasoitusosuman 1-1:een. Se oli Pokan ensimmäinen arvokisamaali miesten arvoturnauksissa.

– Mieltä lämmitti, kun Ville onnistui maalin teossa. Olisi Ville voinut tehdä toisen osuman vielä tyhjään maaliin, Tornion IHC:ssä Ville Pokkaa neljä vuotta valmentanut Petri Kauppila sanoi.

Pokka sai seurata vierestä myös Venäjän avausmaalin syntymää. Se tuli ylivoimalla.

– Tilanteet syntyvät nopeasti, mutta olisihan siinä tilanteessa voinut pelata toisellakin tavalla, Kauppila mietti.

Torniosta Ouluun

Ville Pokka oli yhtenä pelaajana mukana Kauppilan valmentamassa nelivuotisessa projektissa, missä junioripelaajista kehitettiin pelimiehiä. Pokan ohella tässä projektissa oli myös Jesse Puljujärvi, joka kuitenkin siirtyi jo projektin aikana Oulun Kärppien organisaatioon.

– Ville ei erottunut paljonkaan muista pelaajista muuten kuin peliälyn osalta. Hän oli nuorena luistimilla vähän kömpelö, joten sen kanssa oli tekemistä.. Myöhemmässä vaiheessa Ville päätti laittaa urheilullisuuden kuntoon ja tämä on tuloksena, Kauppila sanoi.

Petri Kauppila uskoi, että Pokasta voi kehittyä maajoukkuetason pelaaja.

– Ei tuollaisella potentiaalilla varustettuja pelaajia kasva puissa. Villen pelisilmä oli niin hyvä, että hän pääsi pelaamaan Kärpissäkin itseään vanhemmissa ikäryhmissä.

Ville Pokka
Ville Pokka
Kuva: Beny Photo/SJL

Venäjällä ja maajoukkueessakin Ville Pokan päärooli on estää puolustajana naapurin maalinteko. Jo TIHC-vuosinaan Pokka pelasi puolustajana. Rooli oli erilainen kuin nyt.

– Hän oli nuorena huomattavasti hyökkäävämpi puolustaja. Joukkueena hyödynsimme Villeä taitavana pelinavaajana.

Ville Pokka pelasi  Tornion IHC:ssä kauteen 2008–2009 asti. Hän oli silloin koko C-nuorten I-divisioonan tehokkain puolustaja tekemällä 20 ottelussa tehot 13+20=33.

Kultamitalijoukkueessa pelasi myös Torniossa syntynyt Saku Mäenalanen. Hän muutti jo nuorena Ouluun eikä ehtinyt pelata TIHC:ssä. Olympiavoittajat tapasivat mahdollisesti ensimmäisen kerran jo synnytyslaitoksella, sillä pelimiesten ikäero on vain viisi päivää. Mäenalanen voisi kutsua halutessaan Pokkaa junioriksi.

Taustaa

Ville Pokka

Syntynyt Torniossa 3.6.1994.

Pituus: 183 cm.

Paino: 90 kg.

Pelipaikka: puolustaja.

Tornion IHC:n kasvatti.

Nykyinen seura: KHL:n Avangard Omsk 2018-

Aiemmat seurat: Kiekko-Laser (Mestis), Kärpät, Rockhord IceHogs (AHL), Belleville Senators (AHL).

NHL-varasus 2012 New Yourk Islanders.

KHL-varaus 2012 Avangard Omsk.

Pelasi TIHC:ssä juniorina kauteen 2008-2009 saakka.

Siirtyi Kärppiin ja pelasi Kärppien C-, B- ja A-nuorissa.

Pokka teki liigadebyyttinsä Kärpissä 16-vuotiaana.

Oli mukana 2016 ja 2021 MM-turnauksien hopeajoukkueissa.

Uusia Ville Pokkia kasvamassa
Jouni Valikainen

Tornion Ice Hockey Clubilla pelaa laadukas joukkue U 15-ikäluokassa. TIHC voitti alkusarjan ja pelaa nyt valtakunnallisessa ylemmässä sarjassa. Kolmen lohkon kaksi parasta joukkuetta pääsee ikäluokan lopputurnaukseen.

– Tällä hetkellä olemme ylemmässä loppusarjassa toisena ja meillä on hyvät mahdollisuudet finaaliturnaukseen. Seitsemästä pelistä olemme voittaneet neljä ja pelanneet kaksi tasan, joukkueen valmentaja Petri Kauppila kertoo.

TIHC joutuu koviin koitoksiin, sillä se kohtaa kolme kertaa Oulun Kärpät. Aiemmin TIHC on pelannut Kärppien kanssa kaksi tasapeliä ja kärsinyt yhden tappion.

– Pelaajamateriaalimme ei ole kovin laaja, joten huippupelaajiemme pitää olla kunnossa mikäli mielimme kahden joukkoon.

TIHC on saanut kerättyä joukkueeseen pelaajia Haaparannalta ja Kemistä.

– Alueen seuran ovat pieniä, joten yhteistyötä tarvitaan. Pistimme yhteisprojektin pystyyn 2019 ja tavoitteet kolmen vuoden päähän. Hyvin olemme aikataulussa, Kauppila kertoo.

Petri Kauppila uskoo, että Torniosta nousee jatkossakin uusia Ville Pokkia aina liigatasolle saakka.

– Tässäkin meidän U 15 joukkueessa on useita hyviä pelaajia. Oikean pelaajapolun löytäminen vaatii hieman tuuria. Myös valmentajan näkemykset pelaajan kyvyistä vaikuttavat kehitykseen, Petri Kauppila kertoo.