Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Vii­su­mi­vaa­de siirsi nuorten MM-pai­nit pois Suo­mes­ta – muutama maa on ehdolla Suomen kor­vaa­jak­si alle 23-vuo­tiai­den ta­pah­tu­man jär­jes­tä­jäk­si

Helsinki

Kansainvälinen painiliitto (UWW) ilmoitti tiistaina Suomen painiliitolle, että lajin alle 23-vuotiaiden MM-kilpailut siirretään pois Tampereelta.

Suomen painiliiton tiedotteen mukaan UWW perustelee päätöstään sillä, ettei Suomi pysty takaamaan kaikkien osallistujamaiden urheilijoiden tasapuolista mahdollisuutta osallistua kilpailuun.

Tällä tarkoitetaan käytännössä Venäjän tai Valko-Venäjän passeilla matkustavia.

UWW noudattaa Kansainvälisen Olympiakomitean suositusta, jonka mukaan yksittäisiä venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita otettaisiin mukaan kilpailuihin neutraaleina urheilijoina ilman kansallistunnuksia.

Suomen painiliiton puheenjohtaja Pekka Paavola kertoo STT:lle, että "3–4 maata" on ehdolla Suomen korvaajaksi. Kisat siirrettäneen maahan, johon venäläiset ja valkovenäläiset eivät tarvitse viisumia tai saavat sellaisen varmuudella.

Jo toinen peruutus

UWW oli kesäkuun lopussa ja elokuun alussa vaatinut takuita siitä, että kaikkien painijoiden Suomen-viisumit hyväksyttäisiin. Suomen painiliitto sanoo tiedotteessa, ettei se kuitenkaan voinut asialle mitään, koska tällaisista maahantuloasioista päättää ensisijaisesti Suomen ulkoministeriö, joka ei anna ennakkopäätöksiä viisumeista.

– Olemme erittäin pettyneitä tilanteeseen, vaikka sitä osattiin odottaa, kun UWW otti Puolalta pois U20 MM-kisat ja siirsi ne Jordanian Ammaniin. Meiltä vaadittiin asioita, jotka eivät ole päätäntävallassamme, Paavola kuvailee tiedotteessa.

Suomen piti järjestää kyseiset kisat jo vuonna 2020, mutta korona perui ne. Paavola uskoo kisaisännyyteen toisesta takaiskusta huolimatta.

– Organisaatiorakenne Painiliiton ja Tampereen kanssa on kunnossa. Kun meiltä on kahdesti peruttu, olemme todennäköisesti etulyöntiasemassa saada kisoja, kun poliittinen tilanne normalisoituu, Paavola sanoo STT:lle.

Alle 23-vuotiaiden MM-kisat oli määrä painia 23.–29. lokakuuta. Kansainvälisen painiliiton kilpailukalenteri on sen verran tiivis, että ajankohta ei todennäköisesti muutu.