Vii­si­kymp­pi­nen Sanna Aikio rakensi it­sel­leen leik­ki­mö­kin: "Täällä pääsee vähän kuin toiseen maail­maan"


Sanna Aikio rakensi Hilippalan yhdessä miehensä kanssa kaksi vuotta sitten. Vaikeinta oli katon tekeminen.
Sanna Aikio rakensi Hilippalan yhdessä miehensä kanssa kaksi vuotta sitten. Vaikeinta oli katon tekeminen.
Kuva: Leena Talvensaari

Koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa haaveitaan. Viisikymppinen lastentarhanopettaja Sanna Aikio on haaveillut ikiomasta leikkimökistä lapsesta saakka. Pari vuotta sitten se vihdoin nousi omalle kotipihalle.

Aikio esittelee ylpeänä mansardikattoista mökkiään, joka on ristitty Hilippalaksi. Mökki sijaitsee Pöykkölässä Aikion ja hänen miehensä Olli-Pekka Vieltojärven omakotitalon takapihalla.

– Tänne on ihana tulla vaikka ottamaan päiväunet, lukemaan kirjaa tai muuten vain hengähtämään. Täällä pääsee vähän kuin toiseen maailmaan, Aikio kuvailee.

Aikio on kotoisin Sodankylän Vuotsosta. Hänen lapsuudenkodissaan oli vanhasta saunasta rakennettu leikkimökki, mutta se ei tuntunut omalta. Myös Aikion kahdella tyttärellä oli lapsuudessaan leikkimökki.

– Sekin oli tyttöjen mökki, ei minun. Haave ihan omasta mökistä ei ole suostunut sammumaan.

Omin käsin rakennettu

Muutama vuosi sitten Aikio sai mieheltään syntymäpäivälahjaksi kortin, jossa oli erilaisia leikkimökin kuvia. Korttia seurasi miehen lupaus auttaa vaimoa mökin rakentamisessa, kunhan sopiva löytyy. Kesällä 2018 mökkitarpeet sitten saapuivat pariskunnan pihamaalle.

– Mainoksessa sanottiin, että mökin rakentaa parissa viikossa. Meiltä meni rakentamiseen kolmisen kuukautta, sillä emme olleet koskaan aikaisemmin rakentaneet mitään, Sanna Aikio nauraa.

Se, että mökki on omin käsin rakennettu, tekee siitä erityisen. Myös sisustus on omaa käsialaa. Aikiosta on ollut ihanaa sukeltaa lapsuuden vaaleanpunaisiin unelmiin ja sisustaa mökkiä juuri itseä varten.

– Huonekalut ovat kirpparilöytöjä, joita olen tuunannut. Ikkunaverhot ovat samaa ruusukuvioista kangasta, josta tein itselleni lapinpuvun juhlia varten.

Mökissä on myös paljon pikkuesineitä, jotka kertovat Sanna Aikion persoonasta. Pupuhahmoja on siellä sun täällä.

– Kun yksi kummipojistani oppi puhumaan, hän alkoi kutsua minua Pupuksi. Tapa levisi, ja nykyään aika monet kutsuvat minua sillä nimellä.


Mökin sisustuksesta huomaa, että Sanna Aikio on romantikko. Aikion vieressä omalla penkillään istuu Tiuku-Piippa, jonka kautta mökki on saanut nimensä.  Hilippalan koriste-esineissä toistuu pupun hahmo. Hilippalassa on oma postilaatikko, jonka kannen Sanna Aikio nostaa aina toiveikkaana. Laatikosta ei kuitenkaan ole vielä löytynyt postia.
Mökin sisustuksesta huomaa, että Sanna Aikio on romantikko. Aikion vieressä omalla penkillään istuu Tiuku-Piippa, jonka kautta mökki on saanut nimensä.
Mökin sisustuksesta huomaa, että Sanna Aikio on romantikko. Aikion vieressä omalla penkillään istuu Tiuku-Piippa, jonka kautta mökki on saanut nimensä.
Kuva: Leena Talvensaari

Toimittaa myös kesämökin virkaa

Entä mistä tulee mökin nimi Hilippala? Ensin täytyy kertoa, että Sanna Aikiolla on vauvanukke nimeltä Tiuku-Piippa.

– Eräs kummityttöni ihmetteli nuken nimeä, että mikä ihmeen Hilippa-Piippa. Tajusin siinä, että Hilippala on mökille juuri sopiva nimi.

Hilippala on niin tilava, että sinne mahtuu oikea sänky. Sanna Aikio onkin myös yöpynyt mökissä miehensä kanssa.

– Oikeastaan Hilippala on myös meidän kesämökki. Täällä pääsee aitoon mökkitunnelmaan ilman autossa istumista ja tavaroiden kuskaamista.

Hilippala on oiva paikka myös ystävien tapaamiseen. Monet ovat kutsuneet itsensä Hilippalan tupaantuliaisiin tai suunnitelleet tulevansa sinne mökkilomalle.

Juttusarjassa esitellään lukijoiden leikkimökkejä. Jos haluat mökkisi mukaan sarjaan, lähetä siitä kuva ja tietoja osoitteeseen ur.toimitus@uusirovaniemi.fi.