Vii­rin­ky­läs­sä löytyy vielä virettä

Viirin Viri on liikuttanut väkeä reilut 70 vuotta.

Viirin Virin puheenjohtaja Arto Sääskilahti ja Matti Tennilä toivottavat juoksijat tervetulleiksi Matin maastoihin.
Viirin Virin puheenjohtaja Arto Sääskilahti ja Matti Tennilä toivottavat juoksijat tervetulleiksi Matin maastoihin.
Kuva: JAARLI PIRKKIÖ

Kyläseurat alkavat olla katoavaa kansanperinnettä, mutta Rovaniemen Viirinkylässä 72 vuotta sitten perustettu Viirin Viri liikuttaa väkeä edelleen.

– Viime vuosina toiminta on jopa piristynyt, puheenjohtajan nuijaa heiluttava Arto Sääskilahti luonnehtii seuran nykytilaa.

Entisen Rovaniemen maalaiskunnan alueella urheilutoimintaa aktiivisesti pyörittävien kyläseurojen määrä on romahtanut tällä vuosituhannella.

Viirin Virissä on reilut 80 jäsentä. Se on kelpo lukema, kun huomioidaan että kylässä asuu satakunta ihmistä.

– Jäsenistöön kuuluu kaikenikäisiä, Sääskilahti mainitsee.

Voimistelu- ja urheiluseura Viirin Viri perustettiin tyypillisesti toisen maailmansodan jälkeen 1947. Samoihin aikoihin valmistui myös Viirin seurantalo, joka on edelleen seuratoiminnan keskuspaikka.

– Kylätalo rakennettiin aikoinaan urheiluseuran ja maamiesseuran yhteiskäyttöön. Rakennusmateriaalina käytetty puu saatiin lahjoituksena.

– Alkuvuosina kylätalolla pidettiin iltamia, joissa oli erilaisia ohjelmanumeroja sekä päätteeksi tanssit. 1960-luvulla siirryttiin pelkästään tansseihin, Sääskilahti taustoittaa.

Seuran nimi keksi Sulo Hiltunen, joka toimi perustamiskokouksen puheenjohtajana 23.4.1947.

– Kylätalon rakentamisen keulahahmoina olivat Mikko Salo sekä hänen poikansa Viljo Salo ja Aarne Salo.

Kylätalossa oli viime kesänä sisäremontti, ja tällä viikolla taloon tehdään luiska liikkumisen helpottamiseksi.

– Seuraavana uusimiskohteena on katto. Sen projektin rahoitus on toistaiseksi auki, Sääskilahti kertoo.

Viirin Viri perustettiin vuonna 1947.
Viirin Viri perustettiin vuonna 1947.
Kuva: JAARLI PIRKKIÖ

Ensimmäisenä toimintavuonna seuraan perustettiin yleisurheilu- ja pesäpallojaostot sekä poikajaosto. Toki hiihtokin otettiin pian seuran lajivalikoimaan, ja siinä Virin edustajat menestyivät myöhemmin kansallista tasoa myöten.

Vuonna 1955 Rovaniemen maalaiskunnan parhaaksi urheilijaksi valittu Pekka Kuusela sivakoi nuorten SM-pronssia ja sijoittui Ounasvaaran talvikisojen nuorten sarjassa parhaimmillaan toiseksi. Samalla palkintopallilla seisoivat tulevat hiihtolegendat Kalevi Oikarainen ja Eero Mäntyranta. Piirin hiihtoparhaimmistoon viriläisistä kuuluivat Sulo Kuusela ja hänen poikansa Reijo Kuusela, joka tosin edusti Ounasvaaran Hiihtoseuraa.

1980- ja 1990-luvuilla seuran värejä pitivät yllä muun muassa Hannu Kantola (nuorten SM-kisojen 6. ja 7. vuonna 1984) sekä Marjaana Lappi (kolme mitalia Hopeasomman loppukilpailuissa 1990–1992).

Yleisurheilua harrastettiin laajasti 1950- ja 1960-luvuilla. Maalaiskunnan parhaan urheilijan tittelin sai Paavo Koivula, joka teki korkeushypyssä Lapin piirinennätyksen 186. Viirin urheilukenttä oli käytössä parisenkymmentä vuotta, mutta kunnossapito lopettiin 1960-luvun puolivälissä.

Viirin Virin kasvatti Teija Alaviiri siirtyi hiihdon ja yleisurheilun kautta pyöräilyyn, jossa hän kuuluu kansalliseen eliittiin Ounaksen Pyörä-Poikien edustajana ja kävi mittaamassa tasonsa kansainvälisillä areenoilla.

Edellä mainittujen urheilulajien lisäksi Virissä on harrastettu muun muassa painia, voimistelua, mäkihyppyä, soutua, jalkapalloa ja lentopalloa. Joukkuesoudussa Viri saavutti useita SM-mitaleita.

– Naisvoimistelijat osallistuivat Suomen suurkisoihin Helsingissä 1956, Sääskilahti kertoo.

Lajivalikoimassa ovat säilyneet lentopallo ja yleisurheilu. Viri järjesti vielä 2000-luvun puolella sarjahiihtoja, mutta niistä on luovuttu.

– Seuralla on kuntolentopallovuoro Yläkemijoen koululla torstaisin ja sunnuntaisin. Hiihtoa voi edelleen harrastaa kuntoilumielessä, kun Lasse Kantola pitää latuja kunnossa läpi talven, Sääskilahti mainitsee.

Matin maastot aloittaa uuden perinteen

Viirin Virissä urheilu-uransa aloittanut juoksija Matti Tennilä on ideoinut kotikyläänsä uuden koko perheen juoksutapahtuman. Tennilän nimikkokisa Matin maastot kirmaistaan Viirinkylässä lauantaina 17. elokuuta alkaen kello 12. Kilpailukeskus sijaitsee Viirin seurantalolla.

– Päädyimme maastojuoksuun, koska vilkasliikenteisellä Kuusamontiellä pitäisi tehdä mittavia turvajärjestelyjä. Lenkin pituus on noin neljä kilometriä, ja lähtö on kylätalon kupeesta. Ihanneaika on 14.00, Tennilä kertoo.

Tennilä starttaa itsekin kisaan, jossa M60-sarjassa ovat mukana myös ikäluokan hallitseva maastojuoksun maailmanmestari Jukka Kauppila sekä Rovaniemen Roadrunnersin Kauko Tuisku.

Matin maastoissa on matkoja porrastetusti iän mukaan. Alle kouluikäisillä matkana on 200 metriä sekä alle 11-vuotiailla ja yli 80-vuotiailla 500 metriä.

Kilpailuihin on mahdollisuus ilmoittautua sekä ennakkoon 11. elokuuta mennessä (viirinviri@gmail.com) että kisapaikalla 17. elokuuta kello 10-11.

Osanottomaksu (10,-/yli 13-vuotiaat) maksetaan Viirin Virin tilille: FI31 5640 4740 0013 49.

Lisätietoja: Matti Tennilä, p. 0400-391258.

Kourallinen kyläseuroja

Rovaniemen kaupungin alueella on nykyisin urheilutoimintaa vain muutamalla kyläseuralla. 25 vuoden aikana toimivien kyläseurojen määrä on pudonnut merkittävästi.

Vuonna 1994 toimivat aktiivisesti Hirvaan Sisu, Jääskön Luisto, Kivalon Urheilijat, Lohinivan Seutupojat, Meltauksen Mahti, Muurolan Kisaveikot, Namman Luja, Nivan Voima, Pohjan Koitto, Oikaraisen Haka, Ounasjoen Voima, Perungan Pojat, Petäjäskosken Voima-Veikot, Saarenkylän Nuorisoseuran Urheilijat, Syväsenvaaran Sisu, Tolosen Kisa-Veikot, Viirin Viri, Yläkemijoen Kiekko, Yläkemijoen Urheilijat ja Yläkemijoen Urheiluautoilijat.

Vuonna 2019 edellä mainituista seuroista toimivat Muurolan Kisaveikot, Nivan Voima, Perungan Pojat, Pohjan Koitto, Viirin Viri, Yläkemijoen Kiekko ja Yläkemijoen Urheiluautoilijat. Perungan Pojat (Team Lakkapää) pelaa lentopallon miesten mestaruusliigassa, Pohjan Koitto on maakunnan kärkiseuroja yleisurheilussa, Yläkemijoen Kiekko (YKI) pelaa jääkiekon Lappi-liigassa ja Yläkemijoen Urheiluautoilijat järjestää SnowRallyRingsin. Muurolan Kisaveikkojen tavaramerkkejä ovat Muurola-hiihdot ja Lapin maakunnan pitkäaikaisin juoksutapahtuma Muurolan piikki.

Toimivan urheiluseuran mittarina on käytetty Rovaniemen maalaiskunnan/kaupungin myöntämää liikunta-avustusta.