Mainos

Viikon sana: Ja ta­pah­tui niinä päi­vi­nä.

Ensi sunnuntain tekstit kertovat Johannes Kastajasta, tuosta erämaan profeetasta, joka karussa saarnassaan puhui Jumalan valtakunnasta, kehotti parannukseen ja uskomaan ilosanoman: evankeliumin. Johannes Kastaja oli viimeinen profeettojen ketjussa ennen Jeesusta. Jeesuksen nähdessään hän sanoi: ”Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin.”

-

Johannes Kastajan päivä on juhannus. Mitä lähemmäksi joulu tulee, sitä pienemmäksi muuttuu juhannusauringon- ja Johannes Kastajan valo. Jouluyön pimeässä alkoi kuulua enkelien ja taivaallisen sotaväen riemuvirsi. Pimeyden keskelle tulvahtaa jouluevankeliumissa Kristus-valo. Se valo on kaikkia muita tämän maailman valoja suurempi ja kirkkaampi.

Odotettu Messias saapui, mutta häntä vastaanottamassa ei ollut muita, kuin köyhät vanhemmat Joosef ja Maria. Vapahtaja syntyi tallissa ja sai seimen kehdokseen. Enkeli sanoi paimenille ”Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa.” Jouluntähti johdatti paimenet Jeesuksen seimen äärelle.

Jeesus, Vapahtaja, syntyi maailmaan antaakseen ihmisille suurimman joululahjan: vapautuksen synneistä. Entisen Tornion seurakunnan kanttorin Yrjö Koskimäen säveltämä ja Anna-Loviisa Uusi-Illikaisen sanoittama joululaulu kertoo koskettavasti joulun sanomasta: ”Oi joulun tähti pieni, sä kirkkain tähtönen, valollas johda tieni seimelle Jeesuksen. Sen mikä täällä maassa sydäntä ahdistaa, majassa autuaassa armosta anteeks saan. Katseensa hyvyydessä jää saahan sulaa pois, niin että sydämessä oikea joulu ois. Sydämeni seimeen asuntoon halvimpaan, armosta lapsen kalliin vain saisin asumaan. Oi joulunlapsi pieni lahjoista ihanin, johdata mainen tieni sun luokses kotihin.”

Jeesuksen opetuslapsien keskellä kulkee tänäkin päivänä Jumalan valtakunnan ilosanoma kaikkien syntien anteeksiantamuksesta. Synnit on lupa uskoa anteeksi Jeesuksen nimen ja sovintoveren tähden. ”Niin että sydämessä oikea joulu ois.”

Oscar Toivanen Tornion seurakunta.