Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Ves­sa­pa­pe­rit sen pal­jas­ta­vat: Kos­ki­puis­ton kuusten alle tuli yleinen yövessa – ba­ja­ma­jo­ja puis­toon ei silti ole tulossa

Koskipuistossa ei ole öisin avointa vessaa, ja juhlijat jättävät jälkeensä käytettyjä vessapapereita.

Ounaskosken uimarannan viereinen Koskipuisto on valkeanaan vessapaperista, koska puisto on vetänyt tänä kesänä enemmän juhlijoita eikä alueella ole yöaikaan avoimia vessoja. Tältä kuusikko näytti maanantaina.
Ounaskosken uimarannan viereinen Koskipuisto on valkeanaan vessapaperista, koska puisto on vetänyt tänä kesänä enemmän juhlijoita eikä alueella ole yöaikaan avoimia vessoja. Tältä kuusikko näytti maanantaina.
Kuva: Anssi Jokiranta

Ravintoloiden aukioloaikoja supistaneet koronarajoitukset ja helteiset illat ovat houkutelleet tavallista enemmän juhlijoita Ounaskosken uimarannalle ja Koskipuistoon. Juhlinnan seurauksena Koskipuiston kuusten suojaan on syntynyt epävirallinen yleinen käymälä, jossa maa on valkeana vessapaperista.

Jäämerentien toisella puolella asuville asia on tuttu, sillä he joutuvat seuraamaan juhlijoiden puskapissareissuja ikkunoistaan harva se ilta.  Aiempina vuosina puskapissaajat pyrkivät jopa talojen pihoille, ja sen vuoksi ainakin yhteen taloon on rakennettu aita.

Asukkaiden mukaan tarpeitaan  kuusikkoon eivät tee ainoastaan puiston juhlijat, vaan myös lenkkeilijät.

Lue lisää: Toimittajalta: Pitääkö Koskipuistossa pelätä, että tuuli lennättää käytetyn vessapaperinpalan päin pläsiä?

Pukukopit kiinni viimeistään kello 23 – bajamajoja ei puistoon tule

Metsätalousinsinööri Kari Lukkarinen Rovaniemen kaupungin yhdyskuntatekniikasta sanoo, että Koskipuiston virtsaamis- ja roskaamisongelmat ovat tiedossa. Juhlinta puistossa on jatkunut jo vuosia, mutta tänä kesänä huono käytös on riistäytynyt käsistä.

– En tiedä, miten tilanne on mennyt näin pahaksi, Lukkarinen ihmettelee.

Ongelmana on, ettei puistossa ole avoimia vessatiloja yöaikaan. Uimarannan pukukoppien vessat ovat käytössä vain päivisin: ne lukitaan iltaisin viimeistään yhdeltätoista.

– Uimarannan ja Koskipuiston aukioloaika on aamukuudesta iltakymmeneen.

Pukukoppien pitämistä auki ympäri vuorokauden on harkittu, mutta pelkona on, että tiloissa tehtäisiin ilkivaltaa. Sitä on tapahtunut aiemminkin.

Lukkarinen kertoo keskustelleensa kaupunginpuutarhurin kanssa, pitäisikö Koskipuistoon sen sijaan tuoda kuivakäymälöitä.

– Olemme päätyneet yhdessä siihen, että bajamajoja ei tule alueelle. Niitäkin pitäisi siivota ja tyhjentää päivittäin. Kaupungin budjetissa ei ole tilaa tällaisiin hankintoihin, Lukkarinen sanoo.

Siivoaminen on ollut työläämpää

Koskipuiston roskapöntöt tyhjentää Napapiirin Residuum, mutta irtoroskan kerääminen leirintäalueen viereisestä kuusikosta ei kuulu virallisesti kenellekään.

Kaupunki on sopinut Rovaniemen verkkopalloseuran (RoVS) kanssa sekä Antinpuiston että Koskipuiston siistimisestä, mutta leirintäalueen ja uimarannan välinen kaistale Koskipuistoa ei sisälly sopimukseen. Silti seura on siivonnut tätäkin aluetta.

Kuusialuetta ei ole merkitty myöskään seuran siivouskarttoihin, joten alueen siistiminen on joskus unohtunut. Parannusta on kuitenkin luvassa.

– Myös tämä alue lisätään kaupungin ja seuran väliseen sopimukseen lähiaikoina, kertoo RoVS:n  kenttävastaava Jenna Laitila.

Juhlijoita ollut aiempaa enemmän

Laitila kertoo, että tänä kesänä roskia on ollut puistoissa selvästi aiempaa enemmän ja puhtaanapito on ollut tavallista työläämpää. Alueita siivoavat muun muassa seuran palkkaamat nuoret.

–Kesä on ollut todella hankala. Nurmikko on täynnä tupakantumppeja, pullonkorkkeja ja muuta pienroskaa ja kuusikon alla on  vessapaperia. Tällaista roskaamista olisi voitu välttää käyttäjien omalla toiminnalla.

Lapin poliisilaitoksen ylikomisario Rauno Pätsi vahvistaa, että Ounaskosken uimarannalla ja Koskipuistossa on ollut tänä kesänä aiempaa enemmän juhlijoita. Juhlimista on jatkettu rannassa, kun ravintolat ovat menneet aikaisin kiinni ja yöt ovat olleet lämpimiä.

Vilkkaimpina öinä uimarannalla on ollut jopa satoja ihmisiä, ja myöhäisimmät kukkujat ovat viipyneet rannalla aamukuuteen.

– Hauskanpidossa ei ole mitään väärää, kunhan ollaan asiallisesti, pysytään pois vedestä ja melutaso pidetään alhaisena, Pätsi toteaa.

Vaikka ihmisiä on ollut rannalla nyt enemmän, poliisi ei ole havainnut alueella suurempaa nujakointia tai häiriökäyttäytymistä. Virtsaamisestakaan ei ole kirjoitettu sakkoja, vaikka se on kiellettyä yleisellä paikalla.

– Poliisi ei ala puskapissaajia kyttäämään, mutta maalaisjärkeä voisi kuitenkin käyttää. Toive on, ettei papereita paiskittaisi pitkin nurmea tuulen vietäväksi vaan roskat kuljettaisiin roskapönttöön.