Kolumni

Ves­sa­pa­pe­ri ei lopu tästä maasta kesken

-
Kuva: Nina Susi

Pääsin pari vuotta sitten käymään elämäni ensimmäistä kertaa vessapaperia valmistavassa tehtaassa. Olin aika täpinöissäni, kun vessapaperirullat pyörivät kuljettimia pitkin isossa hallissa. Se oli huvittavan näköistä. Otin kuvia liikkuvista rullista tosi paljon. Olen käynyt aika monenlaisissa tehtaissa toimittajan urani aikana, mutta tämä vierailu teki minuun selvän vaikutuksen.

Vierailuni kohde oli Metsä Tissuen Puolan Krapkowicen pehmopaperitehdas. Käyntini sinne muistui mieleeni, kun koronavirusepidemian vuoksi Suomessa alkoi vessapaperin hamstraus. En halua mitenkään vähätellä epidemiaa ja laskea leikkiä ihmisten varautumisella siihen, mutta tämä ilmiö on väkistenkin pistänyt silmiini kaupoissa viime aikoina. Joillakin kauppojen asiakkaista on monta isoa pakkausta vessapaperia kärryissään. Metsien peittämässä Suomessa paperi ei lopu kuitenkaan ihan heti, jos niitä valmistavat tehtaat pysyvät käynnissä.

Suomalainen käyttää vuosittain kotonaan keskimäärin kuusikymmentä rullaa vessapaperia.Suomen suurinta vessapaperitehdasta Mänttä-Vilppulassa pyörittävä Metsä Tissue vakuutti tällä viikolla julkistamassaan tiedotteessaan, että wc-paperi ei lopu Suomessa epidemian vuoksi. Mäntän Tehdas pyörii täydellä kapasiteetillaan. Yhtiön tiedotteen mukaan paperit saattavat loppua myös Suomeen tulleen hamstraamisilmiön vuoksi kauppojen hyllyistä väliaikaisesti, mutta tuotteita saadaan toimitettua kauppojen varastoihin jatkuvasti lisää. Metsä Tissuen mukaan nähtävissä ei ole, että suomalaisten tulisi olla huolissaan paperin loppumisesta epidemian vuoksi.

Vessapaperia Suomessa valmistaa myös Essityn pehmopaperitehdas Nokialla. Sielläkin on huhkittu viime aikoina pitkiä päiviä kasvaneen kysynnän vuoksi.

Suomalainen käyttää Metsä Tissuen mukaan vuosittain kotonaan keskimäärin kuusikymmentä rullaa vessapaperia. Mäntän tehtaalla valmistuu normaalioloissa vuorokaudessa noin 290 tonnia pehmopaperia, mikä vastaa kolmea miljoonaa rullaa wc-paperia.

Päivittäin tehtaalta lähtee kauppoihin noin kolmekymmentä rekallista pehmopaperituotteita normaalioloissa. Suomalainen kuluttaa erilaisia pehmopaperituotteita vuodessa keskimäärin 17,3 kiloa.

Metsä Tissuen Krapkowicen tehdas valmistaa vessapaperin lisäksi muun muassa talouspaperia ja nenäliinoja. Saimme tehtaalta mukaan ison kasan monenlaisia paperituotteita. Matkalaukkuihimme niistä ei mahtunut kuin rippeet. Vitsailimme, että puolalainen majatalon omistaja sai varmaan vuodeksi paperit asiakkailleen hotellihuoneisiin jättämistämme papereista.

Teollisuudenkaan ei kannata kauas pehmopaperia kuljettaa, koska siinä on paljon ilmaa mukana ja se vie paljon tilaa. Mutta olkaa huoleti, Suomen oma vessapaperituotanto pitäisi riittää tarpeisiimme nyt haasteellisinakin aikoina.