Ve­si­san­ka­rit -ta­pah­tu­mas­sa ope­tel­tiin vesillä liik­ku­mi­sen taitoja

Kemin urheilusukeltajien kouluttaja Hannu Helenius auttaa Onni Keskikalliolle sukellusvarusteita päälle.
Kemin urheilusukeltajien kouluttaja Hannu Helenius auttaa Onni Keskikalliolle sukellusvarusteita päälle.
Kuva: Suvi Pirinen

Uimahallissa kaikuu iloinen hälinä, kun Kemin alakoulujen oppilaista leivotaan vesisankareita. Oppilaat pääsevät kokeilemaan muun muassa snorklaamista, laitesukeltamista ja pelastusliivien käyttöä.

Valtakunnallisen Vesisankarit -hankkeen tarkoituksena on tutustuttaa koululaisia turvalliseen vesillä liikkumiseen sekä innostaa harjoittelemaan vesitaitoja ammattitaitoisten ohjaajien opastuksella eri rastipisteillä.

– Vesiturvallisuuden edistäminen tässä on pohjana kaikessa, ja samalla halutaan tehdä tunnetuksi paikallisten seurojen toimintaa, kertoo Kemin Vesisankarit-tapahtumavastaavana toimiva hallimestari Janne Jylkkä.

Karihaaran koulun kuudesluokkalaiset Onni Keskikallio ja Eetu Granat olivat niiden rohkeiden joukossa, jotka uskaltautuivat kokeilemaan laitesukellusta Kemin Urheilusukeltajien rastilla.

– Sukeltaminen oli helppoa, mutta aika painavat laitteet, Keskikallio tuumii.

Hän arvioi uimataitonsa ihan hyväksi ja kertoo, että käy uimassa perheen omassa uima-altaassa sekä uimahallissa. Koulukaveri Eetu Granat puolestaan myöntää, ettei ole kovin taitava uimari, vaikka onkin oppinut uimaan jo noin viisivuotiaana perheen kanssa uimahallissa käydessään.

Karihaaran koulun kuudesluokkalaiset harjoittelevat pelastusliivien käyttöä.
Karihaaran koulun kuudesluokkalaiset harjoittelevat pelastusliivien käyttöä.
Kuva: Suvi Pirinen

LIKES-tutkimuskeskuksen vuonna 2017 julkaisemasta uusimmasta uimataitotutkimuksesta selviää, että 76 prosenttia kuudesluokkalaisista on uimataitoisia, eli noin joka neljännellä suomalaisella 12-vuotiaalla ei ole riittävää uimataitoa. Uimataidon pohjoismaisen määritelmän mukaan henkilö on uimataitoinen, jos hän syvään veteen pudottuaan pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Uimaopettaja Antti Jänesaro arvioi kemiläisten lasten uimataidon kohtuulliseksi.

– Kyllä me ehkä vähän ollaan siinä menty alaspäin tässä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ainakin sellainen uintikunto on heikentynyt pikkuisen, että siihen pitäisi nyt panostaa.

Jänesaron mukaan uimataidon ylläpitämiseen ei riitä pelkkä koululiikunta.

– Pitäisi saada sellainen jatkumo siihen, että ei tulisi hirveän pitkiä taukoja. Säännöllisesti kun vanhemmat käyttäisi uimassa, niin se olisi minusta se lääke, Jänesaro pohtii.

Viime viikon perjantaina Kemissä vesitaitojaan harjoitteli 79 alakoululaista Karihaaran, Kivikon ja Hepolan koulujen 3.–6. -luokilta.

Koululiikuntaliiton organisoimassa Vesisankarit-hankkeessa ovat mukana Sukeltajaliitto, Suomen Melonta- ja Soutuliitto, Suomen Meripelastusseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Uimaliitto sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Hanketta tukee Reijo Rautauoman säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Alun perin koululaistapahtumana alkanut Vesisankarit on laajentunut tänä vuonna käsittämään myös kaikille avoimia tapahtumia. Kevään aikana Vesisankarit-tapahtumia on järjestetty yli 40 ympäri Suomea.

Tausta

Uimataito

Henkilö on uimataitoinen, jos hän pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Viimeisimmän tutkimuksen mukaan 76 prosenttia Suomessa asuvista kuudesluokkalaisista on uimataitoisia.

Koululiikuntaliiton koordinoima Vesisankarit-tapahtuma järjestettiin viime viikon perjantaina kolmatta kertaa Kemissä.