Ilmasto: Ark­ti­nen alue on läm­men­nyt neljä kertaa no­peam­min kuin maa­pal­lo kes­ki­mää­rin

Kuvagalleria: 80 vuoden ta­kai­sia ja­lan­jäl­kiä pitkin – va­la­mars­si vie Ivalon ra­ja­jää­kä­ri­komp­pa­nian alok­kaat et­si­mään ra­jo­jaan

Pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät päätti ottaa ai­ka­li­sän totuus- ja so­vin­to­ko­mis­sion jatkon suhteen – ilman luot­ta­mus­ta ko­mis­sion työn jat­ka­mi­nen on mah­do­ton­ta

Ve­sa-Mat­ti Loi­rik­si nimetty kukko toimii ero­tuo­ma­ri­na – kanat pi­ris­tä­vät ke­sä­mök­ki­elä­mää Lai­va­nie­mes­sä

Laivaniemessä elää vapaana onnellinen kanaperhe. Ne tuovat hupia ja hyötyä Niina Makkosen ja Sami Karvosen perheelle.

Kanoista on tullut Niina Makkosen ja Sami Karvosen perheelle lemmikkejä. Niklaksella on omat suosikkikanansa.
Kanoista on tullut Niina Makkosen ja Sami Karvosen perheelle lemmikkejä. Niklaksella on omat suosikkikanansa.
Kuva: Jouni Valikainen

Niina Makkosen ja Sami Karvosen mökin pihamaalla vastaan tulee kukko viisi kanaa ja viisi poikasta. Pihamaalla vapaana tallustavat kanat ovat uteliaita. Ne tulevat tarkastamaan onko tulijalla tarjottavana jotain syötäväksi kelpaavaa apetta. Kun ei ole, ne jatkavat omaa taaperrustaan ja pientä kinastelua pihanurmikolla.

Makkonen ja Karvonen ostivat kesämökin viime huhtikuussa Laivaniemestä. Isäntä lueskeli tori.fi -palstaa ja huomasi, että Lautiosaaressa oli kanoja myytävänä. Soitto ja varaus ja sen jälkeen mietintämyssy päähän, mihin kanat sijoittaisi asumaan.

– Minussa asuu pieni maajussi ja on minulla aiemminkin ollut kanoja. Niinalla ei ollut kokemusta kanoista, mutta hän oli valmis kokeilemaan, miten niiden kanssa tulee toimeen. Pihamaalla oli valmiina grillikota, mistä tuli kanoille sopiva asuinpaikka, Sami Karvonen kertoi.

Jokin etiäinen kanojen hankinnassa oli. Kun grillikotaa tutki tarkemmin, niin oven viereisistä metallikoristeista löytyi kanan tai kukon metallitaonnat. Ne oli laitettu paikalleen jo mökin rakennusvaiheessa.

Vesa-Matti Loiri -niminen kukko toimii tuomarina, kun kanoilla on erimielisyyksiä esimerkiksi tipujen hoidosta.
Vesa-Matti Loiri -niminen kukko toimii tuomarina, kun kanoilla on erimielisyyksiä esimerkiksi tipujen hoidosta.
Kuva: Jouni Valikainen

Miksi sitten hankkia kesäkanoja? Oikeastaan kahdesta eri syystä. Niiden touhuilua on mukava seurata ja kanat munivat yleensä munan päivässä.

– Katso nyt tuotakin, kun kaksi kanaa ärhentelee keskenään ja kukko toimii niiden välissä erotuomarina. Ei tuollaista ole ennen näkynyt. Kun tulen töistä mökille, niin koko lauma on minua vastassa. Niiden pitää tarkistaa, onko minulla mukana jotain tuliaisia, Niina Makkonen naurahtaa.

Kanojen touhujen seuraamiseen jää helposti koukkuun.

– Joskus mökillä miettii, että mihinkä sitä ryhtyisi. Joskus olen keskittynyt pelkästään kanojen tarkkailuun. Jos menen esimerkiksi puita halkomaan, niin kanat seuraavat vierestä tekemisiäni, Sami Karvonen sanoo.

Karungista hankittu kukko huolehtii laumasta ja toimii muutenkin kukkona tunkiolla. Mökille juuri tulleista vesikärryistä tuli kukolle uusi tähystyspaikka. Kukon nimi on muuten Vesa-Matti Loiri.

– Kukko osaa laulaa ja on muutenkin monipuolinen touhuaja. Sillä on myös ollut monta tyttöystävää. Yhteneväisyyksiä löytyy oikean sen Veskun kanssa, Sami Karvonen perustelee nimenvalintaa.

Kukko osaa todellakin laulaa. Joka aamu se kiekaisee kello kolme aamulla. Kieunta jatkuu tarvittaessa pitkin päivää.

Muillakin perheen lemmikeillä on nimet. Hertta-Ilona ja Viiru innostuivat hautomaan munia ja tuloksena oli viisi poikasta. Niklas-poika nostaa yhden vilkkaista tipuista syliinsä.

– Tämän nimi on Noki.

Se sai nimensä värin perusteella. Karvoitus on noenmusta.

Neea (oik.) ja Netta ovat antaneet nimet kanoille ja kananpojille.
Neea (oik.) ja Netta ovat antaneet nimet kanoille ja kananpojille.
Kuva: Jouni Valikainen

Laivaniemen mökin pihalla asuu onnellisia kanoja. Onnelliset kanat munivat myös onnellisia munia. Tai pitäisikö sanoa laadukkaita munia.

– Niissä on selvä ero kaupasta ostettuihin. Keltuainen on iso ja kakkutaikinastakin tulee tavallista keltaisempi. Munat myös vaahtoavat kaupan munia enemmän. Ilmeisesti se johtuu ruokavaliosta, Niina Makkonen miettii.

Kanat ovat kaikkiruokaisia.

– Jauhamme ruuantähteet kananruuaksi. Lisäksi ne saavat rehua, kalkkia ja vettä. Kanat ovat helppohoitoisia, Sami Karvonen sanoo.

Kanojen ja Vesa-Matti Loirin kannattaa ottaa ilo irti kuluvasta kesästä. Syksyllä ne pääsevät proteiinilähteiksi. Tipuille haetaan talvehtimispaikkaa.

Jouluna Makkosten ja Karvosten perheessä voi olla tarjolla kinkun sijaan kanahöystöä ja kukkoa padassa.

– Katsotaanpa sitten kuka syö mitäkin, Niina Makkonen sanoo.

Suomen siipikarjaliiton rekisterin mukaan kanaharrastajien määrä mitataan tuhansissa. Luku on kasvanut tänä kesänä poikkeuksellisen paljon koronakevään myötä. Ihmiset viettävät enemmän aikaa kotonaan tai mökillä, jolloin heillä on paremmin aikaa kanoille.

– Ei meilläkään ole tarkoitus lähteä tänä kesänä lomareissulle. Naapuri on tosin luvannut huolehtia tarpeen vaatiessa kanoistamme pelkästään munapalkalla, Niina Makkonen kertoo

.