Tilaajille

Ve­sa-Mat­ti Loiri joutui sai­raa­laan ennen ja jälkeen Vain elämää -ku­vaus­ten ja on ollut vii­des­ti lähellä kuolla – Ko­ko­sim­me tai­tei­li­jan elämän 7 tär­kein­tä roolia

Taiteilija Vesa-Matti Loirin elämään on mahtunut huippuroolien ja laulujen lisäksi liuta rakastumisia ja menetyksiä, maljakaupalla viinaa, huumeita ja lääkkeitä sekä iso annos kipua ja nautintoa. Jari Tervon kirjoittama massiivinen elämäkerta paljastaa kansan rakastamasta taiteilijasta myös vähemmän rakastettavia puolia. Kokosimme 719-sivuisesta teoksesta 74-vuotiaan Loirin elämän seitsemän tärkeintä roolia.

Vesa-Matti Loiri keikalla vuonna 2005. Vesa-Matti Loiri esiintyi itsenäisyysjuhlissa Tampere-talolla vuonna 2013. Otavan kustantama elämäkerta Loiri. ilmestyy 12. syyskuuta 2019. Kirjailija Jari Tervo kirjoitti Vesa-Matti Loirista yli 700-sivuisen elämäkerran.
Vesa-Matti Loiri keikalla vuonna 2005.
Vesa-Matti Loiri keikalla vuonna 2005.
Kuva: Mika Kanerva

Vesa-Matti Loiri syntyi tammikuussa 1945 Lily ja Taito Loirin esikoisena. Tööläläisperheessä harrastettiin keskivertoa enemmän taiteita: piirrettiin, maalattiin, soitettiin ja laulettiin sekä luettiin paljon kirjoja. Veljekset Vesa-Matti ja Veli-Pekka lauloivat Cantores Minores -kuorossa. Veli-Pekka sai vanhemmiltaan kitaran ja Vesa-Matti nokkahuilun.

Vesa-Matti Loiri innosti pihan poikaporukan näyttelemään elokuvien taistelukohtauksia, ja kun perhe muutti Haagaan, Loiri oli mukana perustamassa sinne lasten kesäteatteria. Oppikoulussa hän alkoi keikkailla kaverinsa Mikko Kuoppamäen kanssa Tiernapoikana sekä soittaa bändissä.