kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Vers­tap­pen sprint­ti­ai­ka-ajon yk­kö­nen, mo­lem­mat Mer­ce­des-kus­kit ajoivat päin seinää – Bottas jäi Spiel­ber­gin F1-ra­dal­la sijalle 13

Spielberg/Helsinki
Max Verstappen ajoi paalulle lauantain sprinttikisaan.
Max Verstappen ajoi paalulle lauantain sprinttikisaan.
Kuva: RONALD WITTEK

Alfa Romeon suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas oli F1-sarjan Itävallan gp:n sprinttiaika-ajossa 13:s. Spielbergin radalla ykkönen oli Red Bullin Max Verstappen, joka oli toiseksi yltänyttä Ferrarin Charles Leclerciä niukasti 0,029 sekuntia nopeampi.

Ferrarin Carlos Sainz oli kolmas ja Red Bullin Sergio Perez neljäs. Verstappen johtaa MM-sarjaa.

Mercedes-kuljettajien sprinttiaika-ajo loppui päätösosiossa ryminällä, kun sekä Lewis Hamilton että George Russell ajoivat radalta ulos ja reunavalleja päin. Hamilton oli aika-ajon kymmenes ja Russell viides.

Mercedes-kuskien ulosajojen takia sprinttiaika-ajo kesti kaavailtua pidempään, sillä ajaminen keskeytettiin punaisilla lipuilla kahdesti.

Bottaksen tallikaveri Guanyu Zhou jäi vaatimattomasti sijalle 18, joten hänen urakkansa päättyi sprinttiaika-ajon ensimmäiseen vaiheeseen. Bottas eteni aika-ajon kakkososioon, mutta päätösvaihe jäi haaveeksi.

Sprinttikisassa jaossa MM-pisteitä

Sprinttiaika-ajossa ratkottiin lähtöjärjestys lauantain sprinttikilpailuun, jossa on MM-pisteitä jaossa kahdeksalle parhaalle. Sprinttikilpailussa ajetaan sata kilometriä. Voittaja saa kahdeksan MM-pistettä, joten kahdeksannelle on luvassa yksi piste.

Sunnuntain varsinaiseen kilpailuun lähdetään lauantain sprinttikisan tulosten perusteella. Itävallan gp on kauden toinen formula ykkösten MM-sarjan kilpailu, jossa kuljettajat voivat tavoitella MM-pisteitä myös sprinttikilpailussa. Kauden ensimmäinen sprintti ajettiin huhtikuussa Italiassa, ja marraskuussa se on ohjelmassa Brasiliassa.

Bottas sai perjantaina huonoja uutisia, sillä muun muassa Autosport uutisoi kotisivuillaan, että hän lähtee sunnuntain varsinaiseen kilpailuun viimeisestä lähtöruudusta. Syynä on, että hänen autoonsa on vaihdettu uusi voimayksikkö. Sen myötä vaihdettujen osien määrä ylittää sallitun rajan. Sprinttikilpailuun rangaistus ei vaikuta.