Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Vegas Golden Knights vei Stanley Cupin jo kuu­den­nel­la kau­del­laan – Alek­san­der Barkov joutui pet­ty­mään: "Kaikki lai­tet­tiin peliin joka ikinen ilta"

Las Vegas
Aleksander Barkov on pelannut koko 2013 käynnistyneen NHL-uransa Panthersissa ja pääsi nyt ensimmäistä kertaa loppuottelusarjaan.
Aleksander Barkov on pelannut koko 2013 käynnistyneen NHL-uransa Panthersissa ja pääsi nyt ensimmäistä kertaa loppuottelusarjaan.
Kuva: Panthers

Kun Vegas Golden Knights liittyi uutena joukkueena NHL-jääkiekkoliigaan 2017, joukkueen omistaja Bill Foley kertoi suunnitelmastaan voittaa mestaruus kuuden vuoden kuluttua.

Golden Knights eteni heti ensimmäisen kautensa päätteeksi NHL:n loppuotteluihin kesällä 2018, mutta hävisi Washington Capitalsille. Tiistaina Foleyn kuusi vuotta sitten esittämä suunnitelma toteutui, kun Vegas Golden Knights nuiji Florida Panthersin 9–3 NHL:n viidennessä loppuottelussa ja vei seurahistoriansa ensimmäisen Stanley Cupin otteluvoitoin 4–1.

Viidennessä loppuottelussa katsomossa näkyi ESPN:n mukaan fanien kyltti, johon oli kirjoitettu: "Olemme odottaneet tätä kuusi pitkää vuotta".

– Odotimme pitkän aikaa, että se hetki tulisi takaisin ja halusimme varmistaa, että nyt käytämme sen. Tämä joukkue on ollut uskomaton alusta asti, jo Vegasin ensimmäisen kauden joukkueeseen kuulunut Jonathan Marchessault sanoi New York Timesin mukaan.

Marchessault palkittiin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana. Marchessault laukoi 22 pudotuspeliottelussa 13 maalia ja keräsi 25 tehopistettä.

Vegas nappasi hänet juuri Floridasta ennen kauden 2017–2018 alkua. Marchessault on Vegasin seurahistorian ykkönen maaleissa, syötöissä, pisteissä, ylivoimamaaleissa sekä pudotuspelimaaleissa ja -pisteissä. Hänen lisäkseen vain William Karlsson ja Reilly Smith ovat pelanneet jokaisessa Vegasin seurahistorian 88 pudotuspeliottelussa.

"Maailman paras tunne"

Vain Edmonton Oilers on pystynyt Stanley Cupin voittamiseen nopeammin kuin Golden Knights sen jälkeen kun NHL aloitti laajenemisen 1967. Oilers voitti mestaruuden viidennen NHL-kautensa päätteeksi, mutta oli toki pelannut sitä ennen seitsemän kautta kilpailevassa WHA-liigassa.

Vegasin kapteeni Mark Stone iski hattutempun ratkaisevassa finaalissa. Edellisen kerran hattutemppuun Stanley Cupin loppuottelusarjassa pystyi Colorado Avalanchen Peter Forsberg vuoden 1996 finaalisarjan toisessa ottelussa. Vastassa oli tuolloinkin Florida.

Jack Eichel syötti kolme maalia.

– Tämä on maailman paras tunne. Tämä on todella erityinen organisaatio ja tunnen oloni siunatuksi, kun saan olla osa sitä. Aloin taas nauttia kaukaloon menemisestä, Eichel sanoi.

Tkachuk poissa pelistä

Florida selviytyi pudotuspeleihin itälohkon viimeisenä joukkueena ja taisteli tiensä tavoittelemaan seurahistorian ensimmäistä mestaruutta. Floridan ainokaiseksi voitoksi finaalisarjassa jäi kotikentän jatkoaikavoitto kolmannessa pelissä.

Floridan mahdollisuuksia viidennessä finaalipelissä heikensi joukkueen pudotuspelien parhaan maalintekijän (11) ja pistemiehen (24) Matthew Tkachukin poissaolo. Hän loukkaantui taklaustilanteessa kolmannessa finaalissa.

Floridan suomalaispelaajista jäillä olivat kapteeni Aleksander Barkov ja Anton Lundell, jotka pelasivat molemmat ykkösketjussa mutta jäivät vaille tehopisteitä.

Barkov keräsi tämän kevään NHL-pudotuspeleissä viisi maalia ja yksitoista maalisyöttöä, mutta jäi kauden viimeisessä pelissä pisteittä.

– Tietenkin me haluamme olla se joukkue, joka juhlii. Haluan sanoa, että tulemme takaisin ja voitamme vielä. Ehkä pari viikkoa varmaan menee, että saamme pettymyksen tunteen pois, Barkov sanoi ottelun jälkeen.

Floridalta puuttui viidennestä loppuottelusta joukkueen pudotuspelien paras pistemies Matthew Tkachuk.

– Menetimme paljon tärkeitä pelaajia, jotka olisivat varmasti olleet osa-alueella tärkeitä. Se oli rankkaa heille, mutta tilalle tulleet tekivät parhaansa. Pelasimme niin hyvin kuin pystyimme, mutta näin kävi, Barkov sanoi.

Barkovilla ei ollut selitystä Vegasin ylivoimalle loppuottelusarjassa.

– En osaa sanoa mitään systemaattista, ne pelasivat hyvin ja ne voittivat, sillä selvä. Hyvä joukkue ja hyvä maalivahti. Nyt ei ole hetki tässä ruveta analysoimaan tätä peliä...että tällä hetkellä vaikea, en osaa sanoa mitä tänään tapahtui, Barkov sanoi.

Barkov ylpeä jokaisesta

Barkov kiitti joukkuettaan, joka nousi viimeisenä joukkueena itälohkossa pudotuspeleihin ja raivasi monien yllätykseksi tiensä finaaleihin asti.

– Olen todella ylpeä koko seurastamme, organisaatiosta ja kaikista pelaajistamme. Panoksesta joka päivä ja joka ikinen ilta. Aivan erityistä. Saimme aikaiseksi mahtavan tarinan, jolla ei ollut toivomamme loppu. Olen ylpeä jokaisesta.

Barkov luonnehti joukkuekavereidensa olevan "ihan uskomattomia äijiä jokaikinen".

– Hieno tulla hallille ja taistella näiden äijien kanssa. Alkukaudesta asti tähän pisteeseen saakka. Ei mikään hyvä loppu (kaudelle) ollut meille, mutta olen ylpeä – kaikki antoivat kaikkensa.

Barkov on pelannut koko 2013 käynnistyneen NHL-uransa Panthersissa ja pääsi nyt ensimmäistä kertaa loppuottelusarjaan.

– Joka ikinen pudotuspeli on iso kasa kokemusta. Mitä pitemmälle pääsee, sitä hienompi tilanne ja henkisesti kovempi, Barkov summasi.