Kolumnit

Kolumni: Onko minusta armeijaan?

Jussi Leinonen

Aino Rouhiainen

Jo moneen otteeseen minulta on kysytty, että aionko suorittaa asepalvelusta. Toisin sanoen, olisinko valmis menemään armeijaan vapaaehtoisesti, nainen kun olen.

Minua myös jaksetaan muistuttaa siitä, että minussa olisi ainesta suorittamaan asepalvelus ja että pärjäisin siellä kuntoni puolesta. Itse en kuitenkaan pysty tähän ajatukseen samaistumaan.

Minusta asepalveluksen suorittaminen tuntuu tarpeettomalta, sillä tämänhetkinen suunnitelmani on lukion jälkeen yrittää päästä yliopistoon opiskelemaan. Armeijassa olo lykkäisi opiskelujani vuodella eikä se suoranaisesti olisi kytköksissä haaveammattiini.

Toisaalta voihan olla, etten pääse kouluun ja pidän sen vuoksi välivuoden.

Armeija ei ole naiselle minusta turhaa. Päinvastoin uskon sen kasvattavan nuoria naisia aikuiseksi niin kuin usein miesten kohdalla todetaan käyvän. Se on myös todella upea mahdollisuus löytää itselleen ura armeijan leivissä, jos oman tiensä hahmottaminen on vielä hakusessa.

Yhtä lailla naiset voivat miesten tavoin hyötyä armeijasta niin kunnollisesti kuin myös muilla osa-alueilla, kuten oman itsensä kehittämisessä.

Tasa-arvokysymysten ollessa yhä enemmän esillä yhteiskunnassamme, ihmettelen, miten asepalveluksen suorittaminen on edelleen 2010-luvulla pakollinen vain miehille. Eikö tasa-arvon puitteissa olisi oikein vaatia myös naisille pakollinen asepalvelus tai vaihtoehtoisesti suoritettava siviilipalvelus?

Mielestäni on ihan ymmärrettävää, ettei asepalvelus itsessään olisi pakollinen naisille. Ihmettelen vain sitä, miksei naisten tarvitse suorittaa edes siviilipalveluksen tapaista palvelusta.

Ainakin itse olisin valmis suorittamaan edes jonkinlaisen siviilipalveluksen tai jopa asepalveluksen, jos se olisi minulle pakollinen.

Mutta koska näin ei ole, omalla kohdalla suuremman korren vetää opiskelujen aloittaminen tai välivuoden pitäminen kuin asepalveluksen vapaaehtoinen suorittaminen.

Kirjoittaja uskoo, että tasa-arvoisuuden nimissä asepalveluksen vaihtoehtoinen suorittaminen, kuten siviilipalvelus, pitäisi olla pakollinen myös naisille.


Kommentit (2)

  • Origami

    Se on aina mukavaa huomata, kun nuori nainen huomaa tämän ammottavan tasa-arvo-ongelman olemassa olon. Feministit yrittävät aina sen tunkea piiloon jos jonkinlaisilla muilla ongelmilla, kuten kuvitteellinen palkkaongelma. Kuitenkin nämä asiat tulevat esiin jatkuvasti eri puolilta ja totuus tulee esiin, feministeistä huolimatta

  • Häpeä Suomi!

    Se on kyllä käsittämätöntä, että nyky-Suomessa miehet pakotetaan asepalvelukseen. Tällaista pakottamista ei ole muissa sivistyneissa länsimaissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös