kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Valt­te­ri Bottas on to­tu­tel­lut kuu­muu­teen sau­nas­sa­kin: "Siitä on hyötyä"

F1-kausi kääntyy toiselle puoliskolle Kaakkois-Ranskassa, jonne on ennustettu reilusti yli 30 asteen lämpötiloja.

Helsinki/Le Castellet
Valtteri Bottas on valmis hikoilemaan Ranskan osakilpailussa, joka alkaa perjantaina harjoituksilla.
Valtteri Bottas on valmis hikoilemaan Ranskan osakilpailussa, joka alkaa perjantaina harjoituksilla.
Kuva: CHRISTIAN BRUNA

Formula ykkösten MM-kauden jälkimmäinen puolisko alkaa viikonloppuna Ranskan Le Castellet'ssa kuumassa kelissä. Kaakkois-Ranskassa Marseillen kupeessa sijaitsevalle kisapaikkakunnalle on luvattu ajopäiviksi noin 35:ttä lämpöastetta, mutta Alfa Romeon suomalaiskuski Valtteri Bottas on jo tottunut paahteeseen.

– Kuumuus voi tehdä kisassa eron, jos siihen ei ole tottunut. Edellisen kilpailun jälkeen olen ollut kotona yhtä päivää lukuun ottamatta, ja on ollut melko kuuma. Vaikka lämpötila olisi ollut 35 astetta, olen käynyt jokaisena iltana yhä saunassa, koska pidän siitä. Kisasta tulee kuuma, mutta sää on kaikille kuljettajille ja talleille sama, Monacossa asuva Bottas kertoi kisaviikonlopun alla.

– Luulen, että saunomisesta on todistettavasti hyötyä urheilijalle. Harjoittelussakin yhtenä pääasiana on äärirajoille meneminen ja epämukavuuden sietäminen, 32-vuotias suomalainen jatkoi.

"Emme ole olleet yhtä kilpailukykyisiä"

Bottas ei usko, että kuuma sää vaikuttaa negatiivisesti Alfa Romeon menopeleihin Paul Ricardin moottoriradalla.

– Meillä ei ole ollut auton kanssa lämpötiloihin liittyviä ongelmia. Jäähdytysongelmaa meillä oli, mutta ilman lämpötilaan liittyvää ei ole ollut. En usko, että meidän tarvitsee olla huolissamme. Auton luotettavuuden kanssa olemme korjanneet monta asiaa, mutta emme ole vielä täysin luottavaisia, ongelmia on ollut niin paljon.

Bottaksen kaksi edellistä kisaviikonloppua ovat sujuneet hieman nihkeästi. Kolme viikkoa sitten Silverstonessa Bottaksen menopeli hyytyi teknisiin vikoihin, ja viikkoa myöhemmin varikkostartti poiki suomalaiselle 11. sijan Itävallassa.

– Emme ole olleet kahdessa edellisessä kisassa yhtä kilpailukykyisiä kuin aiemmin tällä kaudella. Barcelonan kilpailun jälkeen emme ole saaneet autoon kunnon päivityksiä, ja seuraavat päivitykset saamme ehkä ensi viikon kilpailuun Budapestiin, Bottas kertoi.

Bottas on MM-pistetilanteessa yhdeksäntenä. Hallitseva mestari, Red Bullin Max Verstappen johtaa sarjaa 38 pisteen erolla Ferrarin Charles Leclerciin.