tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Valtter Vir­ta­sen uusi elämä jäällä hui­pen­tuu EM-ko­ti­ki­sois­sa – Lääkäri ja tai­to­luis­te­lun iki­liik­ku­ja on 35-vuo­tiaa­na uransa par­haas­sa tu­los­kun­nos­sa

Lääkärinä leipänsä ansaitseva Valtteri Virtanen pääsee vihdoin kotikisoissa kotiyleisön eteen.
Lääkärinä leipänsä ansaitseva Valtteri Virtanen pääsee vihdoin kotikisoissa kotiyleisön eteen.
Kuva: Taitoluisteluliitto

Taitoluistelukonkari Valtter Virtanen puhkuu intoa, vaikka minkään ei luulisi enää hetkauttavan kahdeksat EM-kilpailut kolunnutta urheilijaa. Tällä viikolla käytävien yhdeksänsien EM-kilpailujen kutsu on soinut erityisen kirkkaana. Hän pääsee edustamaan Suomea kotimaan kamaralla.

Miesten lyhytohjelma kisataan Espoossa keskiviikkona ja vapaaohjelma perjantaina. Innokkuutta lisää myös se, että Virtanen on selättänyt alkuvuoden sairastelut, jotka pilasivat Tallinnaan kaavaillun leirijakson.

– Seuraavalla viikolla aloittelin harjoittelun ja pääsin normaaliin rytmiin kiinni. Ei se kisaviikolla enää häiritse. Kukapa ei olisi ollut tänä talvena kipeänä, Virtanen tuumi viime viikolla Espoossa järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Maltti on valttia toipumisessa. Sen 35-vuotias urheilija ja lääkäri Virtanen tietää.

– Minulle iski kovempana, ja huilipäiviä tuli enemmän kuin 15 vuoteen yhteensä flunssan takia.

"Urheilija parhaassa iässä"

Leirijakson lisäksi sairastelu pilasi suunnitelmat neloishypyn yrittämisestä EM-kilpailuissa.

– Sitä ei nähdä. Viimeinenkin toive kariutui, kun kaksi viikkoa harjoittelusta meni sivusuun. Pitää vakiinnuttaa se, mikä oli syyskaudellakin ja saada se takaisin, Virtanen painotti peruskaavan toteuttamisen tärkeyttä.

Hän on tehnyt tällä kaudella ennätyspisteensä 204,02 marraskuussa Espoon GP-kilpailussa.

– Urheilija parhaassa iässä, Virtanen naurahti.

Mainion syksyn jälkeen hän pääsee vihdoin luistelemaan EM-kotikisoissa. Edellinen mahdollisuus karkasi vuonna 2009.

– Olin silloin katsomossa puolikatkerana. Näytöt eivät vielä riittäneet. Sillä hetkellä Ari-Pekka (Nurmenkari) oli ykkönen, eikä itselläni ollut niin hyvä kausi. Harmitti, mutta paukut eivät riittäneet, Virtanen palasi 14 vuoden takaisiin tunnelmiin.

"Tukirahoilla ei ole juhlittu"

Ajatus EM-kotikisoihin pääsemisestä heräsi vuonna 2020, jolloin kisat myönnettiin Suomelle. Ajatus kirkastui viime kauden jälkeen.

– Vasta viime kauden jälkeen tämä oli ykkösasia. Onneksi ura jatkui, kun tästä tuli paras kausi, luistelun, siviilityön ja perhe-elämän välillä taiteileva Virtanen sanoi.

Vuoden 2018 olympialaiset olisivat saattaneet olla uran päätepiste, mutta siellä Virtasta ei nähty. Uran jatkoajalla EM-kotikisatkin tulivat mahdolliseksi.

– Mieluummin valitsen tämän tien. On ollut hemmetin hienoja kausia. Vaikka olympialaiset ovat jääneet käymättä, mieluummin otan hienot vuodet uran lopulla kuin että olisin ollut olympialaisissa jossain vaiheessa ja jäänyt luultavasti lyhytohjelmaan.

– On tullut hienoja kokemuksia, ja on ollut hienoa elää uutta elämää jäällä. Parempi vaihtoehto näin.

Vuodenvaihteessa Virtanen kuvaili Taitoluisteluliiton verkkosivujen haastattelussa hinta-laatusuhteensa olevan kohdallaan. Hän elättää itsensä työllä ja luistelee itsensä, ei tukirahojen, takia.

– Ehkä hain vähän jääkiekkotermejä tähän. Vähän iäkkäämpi urheilija, pienempi kuukausipalkka ja silti tekee hyvää duunia, JYPin liigajoukkueen lääkärinäkin toiminut Virtanen naurahti, kun STT kysyi aiheesta mediatilaisuudessa.

– Tukirahoilla ei ole juhlittu. Pienellä rahallisella panostuksella on saatu hyvät pisteet. Jokainen tukieuro on tuottanut hyvää tulosta.