Asuminen: Ro­va­nie­men Lai­naan­ran­nas­ta tulee entistä vih­reäm­pi – kau­pun­ki aloit­taa Ke­mi­joen rannan uu­dis­ta­mi­sen ensi kesänä

Sote-uudistus: Hy­vin­voin­ti­alue val­mis­tau­tuu pur­ka­maan Me­hi­läis-ul­kois­tuk­sen – sel­vi­tys­tä pan­ta­taan jul­ki­suu­del­ta

Pääkirjoitus: KOK:n vä­läyt­tä­mä ve­nä­läis­ur­hei­li­joi­den paluu kan­sain­vä­li­siin ki­soi­hin on luo­ka­ton ehdotus

Val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­ja Piek­ka­la la­kon­uh­kien so­vit­te­lus­ta: "Tul­laan uu­des­taan sa­moil­la ky­sy­myk­sil­lä so­vit­te­luun"

Valtakunnansovittelijan toimistossa riittää kiirettä lähiajat. Osaa riidoista sovittelee sivutoiminen valtakunnansovittelija

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala joutuu taas ottamaan kantaa kiky-tuntien kohtaloon, kun lakonuhkien osapuolet tulevat erimielisyyden kanssa valtakunnansovittelijan toimistoon.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala joutuu taas ottamaan kantaa kiky-tuntien kohtaloon, kun lakonuhkien osapuolet tulevat erimielisyyden kanssa valtakunnansovittelijan toimistoon.
Kuva: Joel Maisalmi

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei ryhdy ratkomaan tiistaina työehtoriitojen sovitteluun tulevia lakonuhkia ilman hyviä taustatietoja.

– Lähes kaikki osapuolethan ovat olleet jo ennen vuoden vaihdetta täällä. Samoilla kriittisillä kysymyksillä tullaan, jotka olivat jo aiemmin sovittelussa esillä, Piekkala sanoo.

Valtakunnansovittelija tapaa Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelijat, jotka olivat sovittelijan luona jo ennen joulua. Sama tilanne on Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden työriidassa.  Sitäkin on yritetty sovitella valtakunnansovittelijan toimistossa jo kuukausi sitten.

– Välissä on käyty kierros, jossa osapuolia on hoputettu käymään neuvotteluja keskenään. Ratkaisuja ei ole kahdenvälisissä keskusteluissa löytynyt, sanoo Piekkala.

Sen sijaan metsäteollisuuden riidan osapuolet Metsäteollisuus ja Paperiliitto marssivat tiistaina iltapäivällä ensi kertaa Piekkalan luo.

Sovittelija joutuu ottamaan kantaa Kiky-sopimusten sitovuuteen

Tämän kierroksen sovittelussa näkyvimmin on noussut esiin kiky-tuntien kohtalo: työntekijäliitot haluavat niistä eroon, työnantajat eivät.

Asia on Piekkalalle tuttu. Hänen johdollaan ratkottiin Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työriitaa, jossa Teollisuusliitto hylkäsi kaksi kertaa valtakunnansovittelijan esityksen.

Sittemmin osapuolet pääsivät keskenään sopimukseen. Sovinnon keskeinen kohta oli se, että kiky-tunnit poistuvat Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksista.

– Kiky-asia on ollut aiemmissa sovitteluissakin esillä. Kiky-tunnit ovat olleet työehtosopimuksessa sisällä, niitä ei ole irtisanottu, sanoo Piekkala.

Teknologiateollisuus suostui hyväksytyssä neuvottelutuloksessa siiihen, että kiky-tunnit on neuvoteltavissa ulos työehtosopimuksesta

Juuri tästä on nyt valtakunnansovittelijan sovitteluun tulevissa riidoissa kysymys. Osapuolilla on asiasta syvä periaatteellinen erimielisyys. Työnantajien mielestä kiky-tunneista sovittiin pysyvästi, työntekijöiden mielestä niistä voidaan neuvotella samalla tavalla kun kaikista muistakin työehdoista.

Osaa riidoista sovittelee sivutoiminen valtakunnansovittelija

Valtakunnansovittelijan toimistossa on lakonuhkien sovittelu jaettu niin, että Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden riitaa sovittelee sivutoiminen valtakunnansovittelija Jukka Ahtela. Piekkala sovittelee kemianteollisuuden ja metsäteollisuuden kiistoja.

– Yritetään katsoa kokonaispakettia ja aikatauluja. Ei ole järkevää jakaa sovittelutehtäviä kovin monelle, selittää Piekkala.

Ahtelan lisäksi sivutoimisina sovittelijoina on kaksi muuta henkilöä, joista toinen on keskittynyt Ahvenanmaan työriitoihin.

Sivutoimisilla sovittelijoilla on päätyö muualla kuin valtakunnansovittelijan toimistossa.

– Kaikki nämä riidat linkittyvät toisiinsa. Yleensä on niin, että osa riidoista odottaa toisen ratkaisua. Päänavauksia odotetaan, Piekkala sanoo.