Lakot: Ju­na­lak­ko alkaa maa­nan­tai­na, kaikki VR:n vuorot pe­ru­taan

Kolumni: Nuoren ai­kui­sen elä­mäs­sä on paljon hyvää, mutta samalla paljon pii­lo­tet­tua huolta

Kuvagalleria: Kont­ti­sen ki­sois­sa nähtiin rä­väk­kää lasten pu­ku­lois­toa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Va­lon­tuo­jat kiertää Lapin ky­lis­sä: Ro­va­nie­men esi­tyk­set alkavat per­jan­tai­na

Lapin sähköistämisestä kertovaa dokumenttielokuvaa Valontuojat esitetään Lapin kylissä marraskuusta helmikuuhun yhteistyössä paikallisten kyläyhdistysten kanssa. Myös Rovaniemellä on useita esityksiä.

Valontuojat kertoo Lapin sähköistämisestä ja pojista isiensä jalanjäljillä. Tarinansa jakavat sekä raskaan linjanrakennustyön tehneet asentajat että Lapin syrjäkylien emännät, jotka kokivat kodeissaan sähkön tuoman helpotuksen 1940–1980-luvuilla.

Samalla ohjaaja Antti Haase tekee henkilökohtaisen tutkimusmatkan isiensä elämäntyöhön. Baltiansaksalainen insinööri Gunnar Haase saapui vuonna 1945 Rovaniemelle korjaamaan maanmiestensä tuhoja. Antin isä Hannu Haase jatkoi isoisä Gunnarin elämäntyötä Rovakairan Sähkö Oy:n johtajana seuraavat 30 vuotta.

Muistojen ja omakohtaisten kokemusten lisäksi elokuvassa on mukana paljon vanhaa valokuva- ja filmimateriaalia, myös perheiden ja organisaatioiden omista arkistoista. Valontuojat näyttää kouriintuntuvasti miten valtava yhteistyöponnistus Lapin sähköistäminen oli. Urakka vaati myös raskaita inhimillisiä uhrauksia, mutta turvasi Lapin elinvoimaisuuden.

Antti Haasen mukaan elokuvantekijät haluavat tarjota elokuvaelämyksen ja keskustelutilaisuuden Lapin kylissä asuville ihmisille. Ohjaaja itse osallistuu tilaisuuksiin ja niissä on mukana myös elokuvassa esiintyviä henkilöitä. Vapaan pääsyn elokuvaesityksiin mahdollistaa Rovakaira Oy:n ja Majaoja-säätiön tuki kiertueelle.

Valontuojat pe 3.11. klo 18 ja pe 1.12. klo 18 Arktikumin Polarium-salissa, la 2.12. klo 14 Sinetän kylätalolla, su 3.12. klo 11.45 Lapin Kuntoutuksen liikuntasalissa ja la 13.1. klo 13 Meltauksen Sattumassa sekä la 13.1. klo 18.30 Vanttauskoskella Yläkemijoen koululla. Vapaa pääsy.