Val­men­ta­ja oikaisi RoKin syök­sy­kier­teen – Santeri Immonen uskoo yhä pu­do­tus­pe­li­paik­kaan

RoKilla viikonloppuna kaksi kotipeliä.

Santeri Immosen luotsaamalla RoKilla on edessä hurja kahdentoista matsin helmikuu. Päävalmentaja luottaa siihen, että joukkue pääsee vielä pudotuspeleihin.
Santeri Immosen luotsaamalla RoKilla on edessä hurja kahdentoista matsin helmikuu. Päävalmentaja luottaa siihen, että joukkue pääsee vielä pudotuspeleihin.
Kuva: Jouni Porsanger

Rovaniemen Kiekon tie on ollut kivinen tämän kauden Mestiksessä. Viime kaudella joukkue sijoittui runkosarjassa seitsemänneksi ja pääsi ensimmäistä kertaa seuran historiassa Mestiksen pudotuspeleihin. Kuluvaan kauteen napapiiriläiset lähtivät kovin odotuksin, mutta koko syksyn joukkue rämpi sarjajumbona.

Viime kierroksilla kurssi on kuitenkin viimein kääntynyt, ja RoKi on noussut pois jumbopaikalta – tosin vain maalieron turvin. Viimeisen kuuden pelin kirjaus on kolme voittoa ja kolme tappiota. Käväisipä joukkue kuntopuntarin kärjessäkin ja on nyt toisena.

RoKi on pelannut 2-3 peliä lähes kaikkia muita joukkueita vähemmän Lappi Areenan jääongelmien takia. Kahdeksanteen sijaan eli viimeiseen pudotuspeleihin oikeuttavaan paikkaan on nyt matkaa 16 pinnaa. Matka on pitkä, mutta joukkue uskoo siitä selviävänsä.

– Kyllä pleijarit siintävät putken päässä ja niihin uskomme, RoKin päävalmentaja Santeri Immonen kertoo. – 70 pistettä riittää pudotuspeleihin, joten tarvitsemme 1,8 pinnaa per peli.

Heikko syksy oli seurausta monesta tekijästä. Lappi-Areena oli kuutisen viikkoa poissa käytöstä.

– Jääongelma oli yksi. Kaikki halusivat pelata ja sitten pelejä peruttiin. Välillä oli kahdenkin viikon ottelutaukoja. Oli valmennuksellisesti haastava tilanne pitää joukkueen vireystila yllä. Siinä tilanteessa emme onnistuneet valmennuksellisesti ja tämä otan omaan piikkiini, Immonen myöntää rehdisti.

Onneksi joukkue pystyi treenaamaan harjoitushallissa. Evakkotaival Kemijärvelle olisi ollut vielä raskaampi takaisku.

Napapiiriläiset eivät kuitenkaan missään vaiheessa romahtaneet pahasti. Niukkoja, usein vain maalin tappioita kertyi paljon. Vain kaksi tappiota (Hokki ja Hermes) tuli suurinumeroisesti.

– Se oli hankala tilanne. Yleensä jos viisikkopeli ei toimi, voidaan ylivoimalla korjata paljon ja pysyä pelissä mukana. Nyt yv-pelikin sakkasi samaan aikaan. Onneksi alivoimapeli toimi hyvin, eikä pakka ollut kokonaan sekaisin.

Immonen myöntää joukkueen ja valmennusjohdon eläneen vaikeita aikoja.

– Olimme vähällä korjata vääriä asioita, sorkkia aggressiivisuuttamme ja säätää peliämme varovaisemmaksi. Meille tehtiin paljon maaleja omiin ylivoimahyökkäyksistä.

– Tarkan analyysin jälkeen huomasimme, kuinka vastaiskut lähtivät aina meidän omista huolimattomista kiekonmenetyksistämme. Päätimme pitää kiinni suurimmasta vahvuudestamme aggressiivisesta pelitavasta ja korostimme kiekollisen pelin huolellisuutta. Nyt suunta näyttää muuttuneen, päävalmentaja kertoo.

Ville Heikkinen on osa tehokasta hyökkäysketjua. Kuva on marraskuulta ottelusta TuToa vastaan.
Ville Heikkinen on osa tehokasta hyökkäysketjua. Kuva on marraskuulta ottelusta TuToa vastaan.
Kuva: Jouni Porsanger

Viime peleissä onnistumiset ovat ruokkineet uusia onnistumisia.

– Olemme viimein löytäneet hyvät kentälliset. Etenkin hyökkäysvitja Ville Heikkinen - Kasper Elo - Niko Lahtinen on ollut tehokas, Immonen kehuu.

Synkässä syksyssä RoKi oli tehoton. Joukkueesta ei löytynyt selkeää pistenikkaria Heikkisen ollessa loukkaantuneena.

– Monella jäi tehot piippuun. Useampi pelaaja, jolta tehoja odotettiin, ei onnistunut ja paineet kasautuivat, Immonen valottaa.

Pelaajatilanne paranee, kun myös Turkka Pumpanen palaa riviin. Lisäksi joukkueeseen on tulossa kokonaan uusi pelaaja.

– Vahvistuksen täytyy tulla kärkiketjuihin eli olla pommin varma onnistuja. Jonon jatkoksi ei hankita ketään.

Immonen myöntää miettineensä myös omaa asemaansa.

– Totta kai se on peiliin katsomisen paikka, jos illasta toiseen tulee turpaan. Aivan varmasti seurajohto mietti jossain vaiheessa potkujen antamista minulle.

– Täytyy nostaa hattua ja olla kiitollinen siitä, että he luottivat minuun. Myös lupaukset joukkueen vahvistamisesta ja pudotuspelipaikan jahtaamisesta ovat seurajohdolta hyvä viesti. He luottavat minuun ja olen saanut työrauhan.

Vaikka sarjataulukko ennustaa RoKia ennemmin karsintoihin kuin pudotuspeleihin, ei Immonen ole uhrannut ajatustakaan karsinnoille. RoKi etenee peli kerrallaan. Edessä on hurja 12 matsin helmikuu.

– Se on NHL-meininkiä. Tämä on 50 pelin sarja ja tulos on aina rehellinen.

RoKi-KeuPa HT pe 17.1. klo 18.30 ja RoKi-KOOVEE la 18.1. klo 17 Lappi-Areenalla.