Kolumni

Valmennustavat nousivat esiin

-

Valmentajat ja valmennuskulttuuri ovat puhututtaneet suomalaista urheiluväkeä. Kohu nousi Helsingin Luistinklubissa (HSK) toimineen Mirjami Penttisen valmennustavasta. Hän sai vuoden mittaisen kilpailukiellon urheilun eettisten sääntöjen rikkomisesta. Taitoluisteluliiton mukaan rangaistuksen taustalla oli toistuvaa epäasiallista kielenkäyttöä, huutamista ja nöyryyttämistä. Penttinen on valittanut päätöksestä.

Penttisen tapaus on kohtuullisen mitätön, kun sitä vertaa Ranskan taitoluistelussa ilmi tulleisiin tapauksiin. L’Equipen julkaisemassa jutussa kolme entistä taitoluistelijaa kertoo joutuneensa alaikäisinä valmentajiensa seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön kohteeksi. Syytökset koskevat kolmea ranskalaisseuroissa valmentanutta valmentajaa. Kuorrutetaan kohua vielä aikakauslehti L’Obsin tiedolla taitoluistelun kymmenkertaisesta Ranskan mestarista Sarah Abitbolista, joka syyttää entistä valmentajaansa raiskauksesta.

Mitä kauheampaa valmentaja voisikaan tehdä valmennettavalleen kuin raiskata tämän. Uhrin elämä on pilalla ja oletettavasti myös raiskaajan. Isot pojat ovat kertoneet, että raiskaajilla ei ole vankiloissa kovin kummoiset olot.

Luistelupiireissä on tullut viime päivinä esiin useita epäilyjä epäasiallisesta valmennuksesta. Eivät nämä voi olla vain yksittäistapauksia. Muissakin lajiliitoissa on varmuudella valmentajien/valmennettavien kesken ongelmia ja ne tulevat sieltä pikkuhiljaa esiin. Ainakin räikeimmät tapaukset.

Itselleni nousi esiin tämä valmentajan epäasiallinen kielenkäyttö muutaman vuosi sitten. Hyvän ystäväni tyttö pelasi jalkapalloa SM-tasolla. Hän tuli pariin kertaan kotiin itku kurkussa. Valmentaja oli antanut todella ikävää henkilökohtaista palautetta koko joukkueen kuullen. Tytön isä sanoi, että ei sinun ole pakko pelata, jos et tahdo. Jalkapalloilu loppui huipputasolla.

Valmentajakunta on pääosin fiksua porukkaa. Heillä on kovat paineet saada yksilö tai joukkue menestymään, eikä pelkästään päätä silittämällä tule pokaaleja. Varmasti joku toinen pelaaja olisi päästänyt valmentajan haukut toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Edellä mainittu tyttö ei sitä tehnyt. Joukkuelajin valmentajalla pitää olla sen verran pelisilmää, että hän ottaa kritiikissään huomioon vastaanottajan kyvyn käsitellä palautetta.

Asiansa osaavista valmentajista on pula etenkin junioripuolella. Isät ja äidit otetaan mielellään mukaan valmennustouhuihin, mutta kaikkien kyvyt eivät ole riittävät vaativaan tehtävään. Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti on puhunut ammattivalmentajien palkkaamisen puolesta. Mikä heitä olisi palkatessa, jos seuran talousasiat ovat kunnossa. Kaikilla ei ole.