Vä­li­vuo­si opettaa itsestä ja maail­mas­ta – Anne, Jonna ja Emmi ker­to­vat, miten heidän vuo­ten­sa su­jui­vat

“Ranskan kielioppi vaihtui dokumentin kuvaamiseen”

Anne Seipiharju, 24

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen medialinja

Aloitin lukion jälkeen ranskan kielen opinnot yliopistossa. Tajusin opiskelijavaihdossa Belgiassa, etten halua palata niiden pariin. Olen aina ollut kiinnostunut esimerkiksi valokuvaamisesta. Kun kaverini ehdotti media-alan opintoja kotikylälläni Inarissa, ostin lentoliput Brysselistä suoraan Ivaloon.

Medialinjan perusopinnot kestävät vuoden, joten opiskeluun ei tarvinnut sitoutua kovin pitkäksi ajaksi. Opintoihin haetaan helmi-toukokuussa, ja opiskelu on ilmaista. Viihdyin lopulta niin hyvin, että jatkoin vielä toisen vuoden verran. Olen oppinut täällä monenlaisista medioista: dokumenteista, lyhytelokuvista, kuvaamisesta ja jopa animaatioiden tekemisestä. Täällä opitaan tekemällä ja projektien kautta: tänä keväänä teimme yhteistyötä Musiikkiakatemian kanssa. Nuoret muusikot tekivät biisit, ja me suunnittelimme ja toteutimme niihin musiikkivideot.

Viimeistelen juuri lopputyötäni: minidokumenttia, joka kertoo inarinsaamea vieraana kielenä opettelevien mentoreista, kielimestareista. Jään Inariin vielä syksyllä opiskelemaan inarinsaamea, mutta aion jatkaa sen jälkeen media-alan opiskelua muualla.

“Rahasta ja työtunneista pitää uskaltaa puhua”

Jonna Kukkola, 20

Au pair Australian Melbournessa

En halunnut viettää välivuotta kotona Ivalossa, vaan lähteä mahdollisimman kauas: Australiaan. Löysin ensimmäisen isäntäperheeni tuttavien kautta, mutta päätin vaihtaa perhettä kahden viikon jälkeen. Päätös osoittautui oikeaksi, sillä uusi perhe otti minut avosylin vastaan.

Työnkuvaani kuului 2– ja 4–vuotiaiden lasten hoitaminen ja tavallisia kotitöitä, kuten pyykinpesua. Työtunteja kertyi viikossa noin 40. Minulla oli oma yksiö perheen pihapiirissä, mutta muilla tuntemillani au paireilla ei ollut yhtä paljon omaa tilaa.

Australia hurmasi minut täysin ystävällisine asukkaineen ja monipuolisine luontoineen. Haluaisin kovasti palata, sillä tuntuu, etten ehtinyt nähdä kahdeksassa kuukaudessa tarpeeksi.

Opin au pairina itsenäisemmäksi ja vastuullisemmaksi, sillä pidin huolta kahdesta pienestä lapsesta. Kehottaisin au pairiksi aikovia tutustumaan isäntäperheeseen jo etukäteen ja sopimaan työehdoista. Rahasta ja työtunneista puhuminen voi tuntua kiusalliselta, mutta sekä perheen että au pairin pitää olla niistä samaa mieltä.

”Välivuodet eivät ole menneet hukkaan”

Emmi Rantatalo, 21

Au pair Melbournessa ja Luulajassa

Valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2017. Elokuussa mietin mitä tekisin, kunnes yksi perhe laittoi minulle viestiä aupairworld-sivuston kautta. Sitten olinkin yhtäkkiä tilannut lentoliput viikon päähän Australiaan ja hankkinut Working Holiday -viisumin.

Olin Australiassa neljä kuukautta ja Perthistä tuli kuin toinen koti. Sain käyttää autoa ja sillä tuli matkustettua varmasti monta tuhatta kilometriä. Facebookin au pair- ja Working Holiday -ryhmissä oli hirveästi eurooppalaisia ja suomalaisia. Sieltä löytyi aina matkakavereita.

Keväällä oli tarkoitus lukea pääsykokeisiin, mutta tein töitä eikä taaskaan tullut luettua. Sitten tuli toinenkin välivuosi. Kesän olin töissä Kalajoella ja elokuun lopussa päätin katsoa taas aupairworldista, että olisiko siellä jotain perhettä. Ruotsista löytyi aivan ihana perhe, johon kuului vanhempien lisäksi 10–vuotias tyttö ja 13–vuotias poika. Skypetimme ja he kysyivät voisinko tulla Luulajaan jo seuraavalla viikolla. Vastasin, että itse asiassa kyllä voisin! Oli mukavaa, ettei tarvinnut matkustaa montaa päivää ja sai välillä käydä kotonakin.

Perhe oli vasta ottanut uuden koiran, joten menin sinne periaatteessa vähän niin kuin koiranhoitajaksi, sillä lapset olivat päivät koulussa. Koiraa ulkoiluttaessa pääsin samalla tutustumaan Luulajan luontoon. Perheen tytön kanssa meistä tuli ihan parhaat kaverit. Olimme koko ajan yhdessä: Kävimme koiran kanssa ulkona ja meillä oli sellainen “spa day” monta kertaa viikossa.

Välivuodet eivät ole menneet hukkaan. Olen oppinut hirveästi maailmasta ja tiedän myös, että kotona on hyvä olla.

Edullisesti ulkomaille välivuotena

Maailmalle pääsee todella edullisesti, ilmaiseksi tai jopa palkkatöihin. Alla esiteltyihin tehtäviin ei tarvitse työkokemusta, vaan peruskielitaito ja rohkeus kokeilla uutta riittävät.

Vapaaehtoistöitä löytyy ympäri maailmaa. Suomessa Allianssin kautta toimiva Euroopan Solidaarisuusjoukot tarjoaa mahdollisuuden työskennellä 6-12 kuukauden ajan toisessa Euroopan maassa. Matkat, majoitus ja ruokailut sisältyvät ohjelmaan, ja lisäksi vapaaehtoiset saavat taskurahaa päivittäisten kulujen kattamiseen.

Vapaaehtoispestin voi etsiä myös itse netistä. HelpX- ja Workaway-sivustoilta löytyy vapaaehtoispaikkoja ympäri maailmaa hevostalleilta hostelleihin. Vapaaehtoiset työskentelevät muutaman tunnin päivässä, ja saavat työpanoksestaan vastikkeeksi ruokaa ja majoituksen.

Mikäli haluaa matkustaa kauas ja tienata käyttörahoja reissun päällä, working holiday -viisumi voi olla hyvä ratkaisu. Australia, Uusi-Seelanti ja Kanada myöntävät niitä vuoden ajaksi alle 30- tai 35-vuotiaille. Working holiday -viisumilla työllistytään usein maatalous- tai palvelualalle.

Eurooppaan palkkatöihin haluavan kannattaa suunnata katseensa majoitus- ja matkailupalveluihin. Talvisesongilla työntekijöitä tarvitaan erityisesti Alppien laskettelukeskuksissa, kuten Itävallassa, Sveitsissä ja Ranskassa. Kesätöitä löytyy kaikkialta Euroopasta, ja suomalaisen on helppo työllistyä muissa Pohjoismaissa. Siten säästyy paperisodalta ja pääsee jopa Suomea paremmille tuntipalkoille. Esimerkiksi Norjassa on tarvetta vastaanottovirkailijoille, matkaoppaille ja tarjoilijoille.

Näin se toimii

Välivuosi Jonnan, Annen tai Emmin tapaan

Kansanopistot

Lapissa toimii viisi varsinaista kansanopistoa ja Saamelaisalueen koulutuskeskus, joka tarjoaa myös ammattitutkintoja. Niissä opiskelu ei vaikuta korkeakouluhaun ensikertalaiskiintiöön.

Inari: Saamelaisalueen koulutuskeskus

Kemi: Pohjantähti-opisto

Pello ja Ylitornio: Meän opisto

Ranua: Ranuan kristillinen kansanopisto

Rovaniemi: Rovala-opisto

Tornio: Peräpohjolan opisto

Au pair

Au pairin tehtäviin kuuluu yleensä lapsista huolehtimista, ruoanlaittoa ja kevyitä kotitöitä. Taskurahan määrä vaihtelee maasta ja työmäärästä riippuen. Isäntäperhe tarjoaa au pairille vähintään oman huoneen ja ruokailut.

Perheen voi – ja usein kannattaakin – etsiä itse joko Aupairworld-sivustolta tai Facebook-ryhmistä.

Yrityksiä ja järjestöjä, jotka välittävät au paireja Suomesta:

Allianssi: Kiina ja Uusi-Seelanti

Cultural Care: Yhdysvallat

EurAuPair: Yhdysvallat ja Eurooppa