Kolumni

Va­lis­tuk­ses­ta huo­li­mat­ta moni ampuu ra­ket­te­ja kän­nis­sä

-

Tänä uutena vuotena useat yleisölle suunnatut ilotulitukset on peruttu. Esimerkiksi Kallinkankaan mukava koko perheen ilotulitukseen huipentuva tapahtuma siirtyy keväämmälle. Kemi ilmoitti jo hyvissä ajoin, että rannan ilotulitustapahtumaa ei järjestetä. Torniossa ja Haaparannalla ilotulitus on järjestetty kahteen otteeseen. Myös rajan yheinen Happy New Twice -tapahtuma on peruttu.

Meri-Lapissa kotonaepidemia on pahentunut viime päivien aikana, joten kaikkien isompien uuden vuoden kekkereiden peruminen on nyt Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin mukaan perusteltua.


Pääkaupunkiseudulla alueen “koronanyrkki” suositteli jopa sitä, että ihmiset pidättäytyisivät ilotulituksista kokonaan. Ilotulitealalta ihmeteltiin suositusta, koska perusteluja ei kerrottu.

– Jos arvaillaan, että perusteet olisivat vaikka tehohoidon kapasiteetin varmistaminen, niin kymmeneen vuoteen ei ilotulitteista ole tehohoitoon joutunut, siitä on ihan tilastofaktaa olemassa. Muutenkin perusterveydenhuollon kuormitus ilotulitteiden takia on hyvin vähäinen, kommentoi Suomen Ilotulitus Oy:n toimitusjohtaja Niila Rajala Iltasanomissa.


Tukesin mukaan yleisin ilotulitteiden aiheuttama onnettomuus on silmävamma. Vuodesta 2013 saakka niiden määrä on ollut vuositasolla 12–17. Vuosi 2016 oli poikkeuksellinen. Silloin vammoja oli 29 ja muitakin vammautumisia oli kirjattu 4. Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi myös rakennuspaloja ja pienempiä tulipaloja. Omaisuusvahingoiltaan suuria ilotulitepaloja on harvoin.

Monien ilotulitusvahinkojen taustalla on se tosiasia, että raketteja edelleenkin, kaikesta valistuksesta huolimatta, paukutellaan kännissä. Ja kun olet tarpeeksi kännissä, niin muistatko laittaa päähäsi suojalasit tai löydätkö edes niitä?

Suojalasit ovat pakollisia ilotulitteen ampujalle. Tukes ja Suomen Silmälääkäriyhdistys suosittelevat suojalasien käyttöä myös katsojille, koska väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja myös sivullisille.


Joka vuosi pohditaan ilotulitusten tarpeellisuutta. Osa pitää rakettien ampumista häiritsevänä ja roskaavana tapana. Paukuttelu saattaa pelottaa niin ihmisiä kuin eläimiäkin.

Vaihtoehtoja ilotulituksille on kehitelty: esimerkiksi Espoossa ilotulitus on korvattu lasershowlla.

Droneilla tehtävä “ilotulitus” voisi olla tulevaisuutta. Shanghaissa uudenvuoden drone-spektaakkeli melkein nähtiinkin, noin 2 000 kauko-ohjattua lennokkia muodosti taivaalle hienoja kuvioita. Tosin näytös oli kuvattu kaksi päivää ennen vuodenvaihtumista ja uuden vuoden juhlijat tuijottivat uutisten mukaan tyhjää taivasta.