kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Va­lion­ran­ta kau­pun­ki­lai­sil­le

Rovaniemen Valionrantaan tulee rakentaa kasvihuoneita. Pääosa energiasta otetaan nykymenetelmin Kemijoesta ja tietenkin myös kasteluvesi. Huoneiden yhteyteen rakennetaan tilat puutarhatalouden perusopetukselle, joka tuottaa osaajia pohjoisen luonnontuotteiden kasvattamiseen.

Lisäksi tontille rakennetaan palvelutaloja vanhuksille, alkoholisteille ja mielenterveysihmisille. Palvelutaloasukkaat osallistuvat kuntonsa mukaan kasvihuonetöihin. Koppuraiset kädet ja rimppakintut vetristyvät varkaita pois nyppiessä ja taimia kouliessa, eikä tarvitse palvelutalossa töppösiä tömistää vinyylilattiaan tai koukkukäsiä viuhtoa terapeutin ohjauksessa.

Siellä pottuviinan litkijät kanniskelevat kurkkulaatikoita jakeluautoon ja entinen Muurolan murjottaja hyppää Transitin rattiin hymyssä suin jakamaan luomutuotteita kaupungin syöttölöihin. Sieltä me kaupunkilaiset voimme käydä poimimassa tai ostamassa kasvihuoneiden tuotoksia.

Rantaan rakennetaan kävelykatu, jonka viereen pystytetään myyntikojuja kädentaitajille sekä viher- ja jauhopeukaloille, jotka myyvät tuotteitaan poropeukaloille ja tietenkin turisteille.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi