pääkirjoitus: Suomi juhlii 106. it­se­näi­syys­päi­vään­sä en­sim­mäi­sen kerran puo­lus­tus­liit­to Naton jä­se­ne­nä – sul­je­tun itä­ra­jan takaa on turha odo­tel­la korkean tason on­nit­te­lu­ja

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Vain He­lan­der läpäisi MM-kar­sin­nan – "On­nek­si muut olivat vielä huo­nom­pia"

Toni Kuusela ja Lassi Etelätalo jämähtivät alle 80 metriin.

Budapest
Oliver Helander ei ollut järin tyytyväinen muuhun kuin finaalipaikkaan.
Oliver Helander ei ollut järin tyytyväinen muuhun kuin finaalipaikkaan.
Kuva: epa

Oliver Helander seuloutui suomalaista keihäänheittäjistä ainoana loppukilpailuun Budapestin MM-kisoissa. Helander sai karsinnassa toisen kierroksen heitollaan keihään 80,19 metriin, joka riitti kymmenenneksi. Toni Kuusela ja Lassi Etelätalo karsiutuivat sunnuntain finaalista.

Helander ei ollut karsintaan kovin tyytyväinen, sillä hän epäonnistui teknisissä tavoitteissaan.

– Onneksi muut olivat vielä huonompia, Helander kuvasi päällimmäisiä tunnelmiaan.

Hänen oli tarkoitus heittää Budapestissä pystyssä, syöksymättä heittojensa perään, mutta karsintapaineessa hän joutui luopumaan suunnitelmistaan.

– Oli pakko syöksyä, kun ensimmäinen heitto oli niin pehmeä. Syöksyminen tuntuu minusta edelleen varmemmalta, Helander tunnusti.

Kuusela oli karsinnassa 13:s tuloksella 79,27 ja ensi kertaa urallaan arvokisojen loppukilpailusta karsiutunut Etelätalo 18:s tuloksella 78,19.

Olympiavoittaja jysäytti pommin

Helander ei halunnut perata heittojaan.

– Verryttelyssä tuntui ihan hyvältä, mutta kilpailusuoritukset olivat huonompia. Parempi unohtaa ne nopeasti, Helander totesi.

– Meni 80 metriä, mutta se ei vaadi ihmeitä.

Helander koki, että hänellä oli heitoissa liikaa yritystä, eikä tuki pitänyt varsinkaan ensimmäisessä heitossa.

Olympiavoittaja Neeraj Chopra sipaisi karsinnassa nätin 88,77 metrin kaaren. Pakistanilainen olympia- ja MM-finalisti Arshad Nadeem heitti 86,79, Tshekin nelinkertainen arvokisamitalisti Jakub Vadlejch 83,50 ja saksalainen Euroopan mestari Julian Weber 82,39.

– Finaalitavoite on heittää mahdollisimman pitkälle, Helander totesi.

– Ja olisi ollut kivaa, jos myös joku muu suomalainen olisi päässyt loppukilpailuun.

Kuuselaa sapetti ankarasti

Toni Kuusela purki pettymystään voimasanoihin, kun hän aavisteli karsiutumista karsintaryhmänsä jälkeen. Hän oli karsiutuneista paras ja jäi vain 51 senttiä loppukilpailupaikasta.

Kuusela sinkautti keihään ensimmäisellä yrityksellään 79,27 metriin, muttei kyennyt muilla yrityksillä parempaan. Toisen yrityksen hän heitti tukijalan sivusta, kolmannessa petti tuki.

Kuusela karsiutui Tokion 2021 olympialaisissa loppukilpailusta. Viime vuonna hän sijoittui Münchenin EM-kisoissa viidenneksi.

Etelätalo saavutti viime vuonna pronssimitalin Euroopan mestaruuskilpailuissa Münchenissä. Tänä kesänä Etelätalo on kilpaillut niukasti, kun hän satutti alkukesästä kantapäätään ja pakaralihas repesi voimaharjoituksessa.

Vaatimaton heittomäärä kostautui Budapestissä.

– Heitosta katosi kaikki rytmi, kun otin kolmannessa vauhtia, Etelätalo totesi.

Uran ensimmäinen karsiutuminen kirpaisi ja yllätti.

– Verryttelyssä tuntui, että ruutia on niin, että 80 metriä menee rennolla heitolla. Ei sitten mennyt, Etelätalo harmitteli.