Mainos

Vaa­dim­me kaksi asiaa yli muiden, pal­ki­tut yrit­tä­jät pal­jas­ta­vat - Haas­tat­te­lus­sa vuoden 2021 sisu ja vuoden 2022 yk­sin­yrit­tä­jä

Yksinyrittäjät uskovat omaleimaisuuteen, vaikka se tietääkin pitkiä työpäiviä. Premium-tilausleipomo tekee omalla omalla kädenjäljellä ja kotimaisilla raaka-aineilla, kuten liikuntastudiokin satsaa laitevalikoimaan ja yksilölliseen ohjaukseen. Aikaa jää silti myös haaveiden toteuttamiselle.

Oma Pilates
Kuva: Valokuvaamo Kipinä

Kun Hässäkkä Homebakeryn Sari Poikajärvi-Mustoselta kysyy, mistä hän saa eniten kiitosta, vastaus tulee empimättä: yksilöllisyydestä. Hässäkän kakuista 90 prosenttia syntyy käsin koristeita myöten.

– Asiakkaalta tulee toiveita ja poimin niistä toteutukseen asiat, joilla kakusta tulee juuri hänen kakkunsa. Se on onnistunut, kun ihminen tunnistaa sieltä jotain itseänsä. Omaleimaisuuden täytyy olla vahva ja tyylille täytyy pysyä rehellisenä. En pysty kopioimaan toisen ihmisen kakkua vaan teen omalla kädenjäljellä.

Hässäkkä Homebakery valmistaa makeita ja suolaisia herkkuja tilauksesta yrityksille ja perhejuhliin, kuten baby showereihin, rippijuhliin, muistotilaisuuksiin, ylioppilaille, kihlajaisiin ja häihin.

– Häät ovat ainutlaatuisia, niihin saa tehdä näyttävää ja kaunista. Muita erikoisuuksia ovat esimerkiksi gender reveal -kakut, joissa tiedän lapsen sukupuolen ennen vanhempia. Saan tiedon kirjekuoressa kätilöltä, värjään kakun sisustan sen mukaan ja salaisuus paljastuu kakkua leikatessa. Olen tehnyt samoille perheille myös ristiäis- sekä synttärikakkuja ja saanut sillä tavalla olla lasten kasvussa mukana.

“Häät ovat ainutlaatuinen juhla. Niihin saa tehdä näyttävää ja kaunista”, sanoo Sari Poikajärvi-Mustonen.
“Häät ovat ainutlaatuinen juhla. Niihin saa tehdä näyttävää ja kaunista”, sanoo Sari Poikajärvi-Mustonen.
Kuva: Hässäkkä Homebakery

Pilates on tuonut henkistä kanttia

Kati Kuhan Oma Pilates on ainoa klassisen pilateksen studio Pohjois-Suomessa. Sinne pääsee harjoittelemaan pilateslaitteilla ryhmään, yksityisesti tai tilaustunnille. Studio järjestää opetusta myös onlinessa.

– Lähtökohtana on, että on valmis liikkumaan ja oppimaan. Meille tulet osaksi porukkaa, pitämään yllä hyvää treeni-ilmapiiriä ja saamaan vastineeksi positiivisia vaikutuksia. Lihakset vahvistuvat, liikkuvuus paranee, aineenvaihdunta toimii ja keho tuntuu tasapainoisemmalta. Ja kunnon kasvaessa myös mieli saa paineensietokykyä.

Kuhan mukaan klassinen pilates laitteineen on suunniteltu tuomaan voimaa koko vartalolle. Lisenssipohjaiset ryhmäliikuntatunnit, joissa kaikki tekevät samaa sarjaa, eivät ole alkuperäistä pilatesta.

– Teach the body in front of you on tämän lajin opettamisen perusta. Ihmiset tekevät itsenäistä harjoitusta opettajan ohjauksessa perustuen liikuntaohjelmaan, jota rakennamme taitojen karttuessa. Se on paras tapa oppia pilatesta. Silloin pystyy ottamaan harjoittelun vastuulleen ja omakseen, hyödyntämään metodia keholleen sopivasti ja monipuolisesti. Ja silloin pilates on aina tukena riippumatta siitä, miten hyvinvointi muuttuu.

Pilates antaa parastaan silloin, kun harjoittelee yksilöllisesti, monipuolisella laitevalikoimalla ja säännöllisesti.
Pilates antaa parastaan silloin, kun harjoittelee yksilöllisesti, monipuolisella laitevalikoimalla ja säännöllisesti.
Kuva: Petri Teppo

Palaute arjen keskellä vahvistaa

Sari Poikajärvi-Mustosta ja Kati Kuhaa yhdistää yksinyrittäjäyyden lisäksi se, että he ovat saaneet tunnustusta Rovaniemen Yrittäjiltä. Poikajärvi-Mustonen on valittu vuoden 2021 sisuksi ja Kuha vuoden 2022 yksinyrittäjäksi. Molemmat kertovat inspiroituvansa haasteiden ratkaisemisesta.

– Mieleenpainuvin työ on ollut matkanjärjestäjän tilaama iso kerroskakku, johon piti rakentaa vilkkuvat valot ja talvinen maisema. Saan paljon palautteita, kuinka kakut ovat olleet kauniita, herättäneet keskustelua ja näyttäneet upeilta kuvissa. Asiakkaat myös arvostavat kotimaisten, aitojen ja laadukkaiden raaka-aineiden kunnioittavaa käyttöä. Ja visuaalisuutta. Kokonaisuus suunnitellaan siten, että värit sopivat yhteen ja kaikki keskustelee keskenään, Poikajärvi-Mustonen sanoo.

– Minua palkitsee pilates lajina. Sen antama kaksisuuntainen venytys, potentiaali kehon opettamiseen ja tuki kaikkeen liikkumiseen ovat ainutlaatuisia. Saan myös kiitosta laitevalikoimasta, yksilöllisestä ohjauksesta, kannustamisesta ja ilmapiiristä. Vaikken koe olevani ikinä valmis tai täysin tyytyväinen, olen todella kiitollinen studioni asiakkaista, Kuha jatkaa.

Pilateksessa lihakset vahvistuvat, liikkuvuus paranee ja kunnon kasvaessa myös mieli saa paineensietokykyä.
Pilateksessa lihakset vahvistuvat, liikkuvuus paranee ja kunnon kasvaessa myös mieli saa paineensietokykyä.
Kuva: Petri Teppo

Itsensä haastaminen on ainoa vaihtoehto

Joka neljäs yksinyrittäjä tekee yli 50 tunnin työviikkoa, kun palkansaajien keskimääräinen työviikko on 37-tuntinen. Yrittäjät paiskivat töitä muita useammin myös viikonloppuisin. Taustatyö asiakastöiden onnistumiseksi tapahtuu yrityksen aukioloaikojen ulkopuolella.

– Piirrän ja lasken, miten saan koristeet mahtumaan, että kakun rakenne kestää. Sillä on merkityksensä, missä kohdassa koristeet ovat. Olen siinä todella tarkka. Jos ei näytä hyvältä, puran ja teen uusiksi. Olen myös tarkka siitä, ettei kakku ole samanlainen kuin muut. Sen pitää aina erottua. Seuraan alaa ja meillä on kollegoiden kanssa hyvä verkosto. Lähetämme vinkkejä, kun löytyy erikoisempia muotteja, elintarvikkeita ja koristeita, Poikajärvi-Mustonen kertoo.

– Minulle pilates on jatkuvaa opiskelua, jotta voin auttaa asiakkaita aina vain paremmin. Käyn nyt Wade Edwellin Immersive Coaching Programmia ja treenaan amerikkalaisten opettajien kanssa. Harrastajien ei tarvitse olla yhtä perusteellisia, vaan heidän odotan vain treenaavan säännöllisesti, Kuha tarkentaa.

Hässäkän koristeet syntyvät tilauksesta asiakkaiden toiveiden mukaan. Tavallista on, että kakkuun halutaan kopio lasten pehmolelusta.
Hässäkän koristeet syntyvät tilauksesta asiakkaiden toiveiden mukaan. Tavallista on, että kakkuun halutaan kopio lasten pehmolelusta.
Kuva: Hässäkkä Homebakery
“Minulle pilates on jatkuvaa opiskelua, jotta voin auttaa asiakkaita aina vain paremmin.”, kertoo Kati Kuha.
“Minulle pilates on jatkuvaa opiskelua, jotta voin auttaa asiakkaita aina vain paremmin.”, kertoo Kati Kuha.
Kuva: Petri Teppo

Tulossa uusia makuja ja laitteita

Hässäkkä Homebakery lähtee tulevaan sesonkiin entistä runsaammalla valikoimalla. Yritys aikoo luoda makuja ja näyttävyyttä Amerikan malliin.

– Valikoimaan tulee voipohjainen kakku, jonka sisälle saa kerrostetuksi paljon makuja. On kreemitäytteen kanssa marjahillokkeita, keksimurua, suklaarouhetta, tuoreita marjoja ja kinuskikastiketta. Toinen uutuus on cakesicles, jäätelopuikon näköiset persoonallisesti koristellut herkut. Lisäksi juhliin saa upeita macaron-torneja, joihin parhaimmillaan mahtuu 240 macaron-leivosta.

Hässäkän macaron-leivoksissa on kerrostettu makuja, jolloin makumaailmasta tulee jännittävä ja runsas.
Hässäkän macaron-leivoksissa on kerrostettu makuja, jolloin makumaailmasta tulee jännittävä ja runsas.
Kuva: Hässäkkä Homebakery

Oma Pilateksen kausi on omistettu ryhmätuntien lisäksi yksityistunneille, joita on varattavissa 35–100 minuutin mittaisina vaikka pilateksen aloittamiseen tai kotikuntoilun tueksi.

– Yksityistunnit sopivat hyvin pilateksen aloittamiseen ja myös työkaluksi lajin harrastajille. Olemme käyttäneet niitä esimerkiksi liikkeiden opetteluun, toisen liikuntalajin tueksi tai kotiharjoittelun pohjaksi.

Yrittäjien arkeen mahtuu vielä haaveita. Hässäkkä Homebakeryn omistaja toivoo valmistuvansa johtajakoulutuksesta ja saavansa tehdä hääkakkuja asiakkaille, joiden kasvua Hässäkkä on juhlistanut ristiäisistä saakka. Oma Pilateksen omistaja jalostaa studionsa varustelua ja haaveilee pilatesharjoittelusta eteläisissä maailmankolkissa. Todennäköistä on, että yrittäjät pitävät mukanaan kahta periaatetta: yksilöllisyyden vaalimista ja itsensä haastamista.

Aloita napapiirin upeimpien juhlaherkkujen tilaaminen täältä: www.palahassakkaa.fi

Lähde liikkeelle Oma Pilatekseen katsomalla yhteystiedot täältä: www.omapilates.fi