Minä en halua lapsia. Yhteiskunta yrittää kuitenkin kovasti väittää, että lasten hankinta on velvollisuuteni. Se syyttää, kun en täytä mallikansalaisen mittaa. Syytöksiä tunkee päälle sietämätön määrä joka kerta, kun puhun henkilökohtaisesta valinnastani ääneen.

Vauvat ja lapset eivät herätä minussa hoivaviettiä. En halua vanhemmuuden iloja enkä suruja. Panokseni yhteiskunnan hyväksi on toisenlainen. Haluan keskittyä täysillä työhöni, mutta minulta se ei onnistuisi lapsiperheen arjen keskellä. Vanhemmuus ja sujuva työnteko eivät sulje toisiaan pois, mutta ihminen ei voi olla kahdessa paikassa samaan aikaan. En kasvata uusia veronmaksajia. Toisaalta en ole pois töistä sairaan lapsen takia. En jää äitiyslomalle. Se ei tee minusta sen parempaa tai huonompaa kuin lapsia hankkivista, vain erilaisen.

Maailmassa on jo liikaa ihmisiä. Olimme käyttäneet laskennallisesti maapallon uusiutuvat luonnonvarat viime vuoden osalta 8. elokuuta. Päivä aikaistuu vuosi vuodelta, kertoo WWF. Moni toteaa, että Suomeen tarvitaan silti lisää lapsia, jotta vanhuksia ei olisi suhteettoman paljon. Mielestäni lapsia ja nuoria löytyy riittämiin muualta maailmasta. Otetaan meille lisää pakolaisia ja muitakin maahanmuuttajia.

Yhä useampi suomalainen on vapaaehtoisesti lapseton. Lapsettomaksi aikoi jäädä lähes 16 prosenttia 20–45-vuotiaista vuonna 2015, selviää Väestöliiton Perhebarometristä. 2000-luvun alussa sitä suunnitteli noin joka kymmenes. Samalla syntyvyys laskee. Rovaniemellä syntyi viime vuonna 598 vauvaa, nelisenkymmentä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Perhebarometrin mukaan ainakin aiotun lapsiluvun lasku johtuu pitkälti juuri vapaaehtoisesti lapsettomien määrän kasvusta.

Lapsien väheneminen esitellään lähes aina ongelmana. Minusta siinä piilee mahdollisuus. Annan mielelläni oletetut vanhempainpäivärahani ja oletettujen lasteni lapsilisät pakolaisten kotouttamiseen.

Suurin osa suomalaisista haluaa edelleen lapsia. Se on hienoa! Olen onnellinen perheenlisäystä saaneiden kavereideni puolesta. Lapsia oikeasti haluavat näyttävät tulevan onnellisiksi, kun vauva syntyy.

Osan tänä vuonna syntyneistä rovaniemeläisistä esittelee vauvaliite, joka löytyy lauantain 4. helmikuuta Uuden Rovaniemen välistä. Liitteeseen voi tutustua myös verkkosivuillamme

Greta Virranniemi

greta.virranniemi@lapinkansa.fi


Kommentit (14)

 • Alex

  Yhden lapsen tein. Ja haluaisin steriloinnin,mutta ei kuulema heru kun olen liian nuori. Niin 34 vuotias.?

 • sterilointi oikeudeksi

  Nyt on aika kannattaa ja jakaa kansalaisaloitetta itsemääräämisoikeuden lisäämiseksi.
  “Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta”
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
  Nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös