Uusi Rovaniemi

Tästä tuli hyvä mieli: Öinen vahingontekijä jätti postilaatikkoon viisikymppisen kirjekuoressa

Autoilija törmäsi yöllä aitaan ja jätti jälkeensä hyvityksen korjaamista varten.

Jussi Leinonen
Tähän aitaa on törmätty vuosien saatossa jo kahdeksan kertaa, kertovat Asemieskadulla asuvat Salme ja Oiva Happonen.

Tähän aitaa on törmätty vuosien saatossa jo kahdeksan kertaa, kertovat Asemieskadulla asuvat Salme ja Oiva Happonen.

Tiia Haapakangas

Kun Asemieskadulla asuva Oiva Happonen meni maanantaiaamuna lehteä hakemaan, postilaatikosta löytyi yllätys. Lapin Kansan lisäksi häntä odotti yön jäljiltä huolella teipattu kirjekuori, jonka sisällä oli 50 euroa ja päällä teksti "aidan korjaukseen".

– Mutta eihän se aita ollut rikki, Oiva Happonen mietti.

Asia piti lähteä tarkistamaan. Vastaus löytyikin tontin kulmalta, missä pihaa kiertävästä vihreästä puuaidasta oli rikkoutunut muutamia lautoja.

– Ilmeisesti joku on yön aikana törmännyt tähän autolla, Salme Happonen sanoo.

Näin on käynyt ennenkin.

– Kahdeksan kertaa, Oiva Happonen sanoo

Happoset ovat asuneet Oivan isän rakentamassa rintamamiestalossa jo neljäkymmentä vuotta. Yksi pahimmista auto-onnettomuuksista sattui liki yhtä kauan sitten.

– Lauantai-iltana kahdentoista aikaan kuului kauhea rysäys, Salme Happonen kuvaa.

Ulkona pariskuntaa odotti melkoinen näky.

– Auton pohja oli puuta vasten ja sisällä oli viisi nuorta miestä, jotka olivat aivan shokissa, Salme muistelee.

Paikalle hälytettiin ambulanssi, ja kun tilannetta selviteltiin, kävi ilmi, että kaikki autossa olleet selvisivät vammautumatta.

– Sitä autoa kävi moni jälkeen päin ihmettelemässä, että montako tuossa on kuollut. Sanoin, että ei yhtään, mutta auton takaikkunaan olikin teipattu, että "Joutukaa sielut", Salme Happonen kertoo.

Tuosta säikähdysten yöstä muistuttaa yhä hongittunut mänty, jonka kylki kuoriutui paljaaksi auton rysäyttäessä sitä pitkin kohti taivasta.

Jussi Leinonen

Tällainen kirje odotti maanantaina aamulla postilaatikossa. Vasta sitten talonväki huomasi, että aita on rikki. Jälleen kerran.

Toinen vakava tilanne sattui niin ikään lauantai-iltana vuosia myöhemmin. Silloin Salme Happonen säikähti toden teolla, sillä vain hetkeä aiemmin hän oli nähnyt, että puoliso Oiva teki lumitöitä tien puolella. Sitten pihalla rysähti ja vieras auto syöksyi lumihankeen ruokailuhuoneen ikkunan alle.

– Se luuli, että minä jäin alle, Oiva sanoo.

Kolamies oli kuitenkin käymässä etupihan puolella ja yhtä lailla törmäyksen ääniin. Evakkotien suunnasta tullut auto oli syöksynyt läpi pensasaidan ja osui niin puuhun kuin taloonkin.

Talon seinustalle lumihankeen matkansa päättäneestä autosta nousi mies, joka lähti saman tien karkuun Korkalovaaran suuntaan. Oiva Happonen lähti perään, kunnes vastaantulijat varoittivat, että ei kannata. Poliisit saivat hänet lopulta kiinni.

– Sanoivat, että oli jo seitsemän kertaa jäänyt kiinni ratista, Oiva Happonen sanoo.

Tontin kulma ja törmäysaltis aita sijaitsevat Asemieskadun reunassa aivan Evakkotien risteyksen alapuolella. Happoset kertovat, että ajolinjalta lipeämisiä sattui varsinkin silloin, kun Kiertotieltä pääsi kaartamaan vauhdilla Asemieskadulle kohti keskustaa. Tien korjaus ja korokkeet ovat hillinneet menoa, mutta liikaa vauhtia autoilijoilla on Happosten mukaan edelleen, varsinkin talvella.

Oiva Happonen myöntää, aidan toistuva rikkoontuminen on välillä tympäissyt.

– Varsinkin yhtenä vuonna, kun sattui monta kertaa.

Usein aita on korjattu itse, mutta joskus työn on tehnyt autoilijan vakuutusyhtiö. Kerran on törmääjä itsekin tullut aitaa korjaamaan, mutta ei oma-aloitteisesti. Silloin viikonloppuöiseen kolinaan oli havahtunut naapuri, joka oli kirjoittanut muistiin auton rekisterinumeron.

– Toista viikkoa odotimme yhteydenottoa. Sitten Oiva laittoi viestin, että tulethan korjaamaan aidan. Ja niin se sitten tuli, Salme Happonen sanoo.

Tämän syksyn vahinko on erityinen siksi, että se tuotti hyvän mielen.

– Hän oli ensimmäinen, joka tunnusti tekonsa, Salme Happonen kiittää.

Hän miettii, että kirjekuoren toimittamiseen on nähty vähän vaivaakin.

– Hän on ehkä käynyt automaatilla hakemassa rahaa ja hommannut jostakin tällaisen käytetyn kuoren ja teipannut sen. Sitten käynyt tuomassa meidän postilaatikkoon, Salme pohtii.

Mieltä askarruttaa, kuka kuoren on jättänyt. Oli kuka oli, Happoset tapaisivat hänet mielellään.

– Onkohan hän nuori vai vanha, nainen vai mies. Ehkä hän tiesi, että tässä talossa asuu vanhoja ihmisiä, Salme Happonen pohtii.

"Sattuuhan niitä"

"Asemieskadun varren aitaamme on törmäilty vuosien aikana kahdeksan kertaa. Aitaa on kaatunut enemmän ja vähemmän. Ainoastaan äskeinen törmääjistä "tunnusti" vahinkonsa laittamalla postilaatikkoomme kirjekuoren, jonka päällä luki "aidan korjaukseen" ja sisällä oli 50 euroa. Tule käymään, sattuuhan niitä vahinkoja. Tarjoamme Sinulle hyvän mielen kahvit."

Salme Happosen kirjoitus lukijanpalstalle

Kommentit (1)

  • Nimetön

    Hieno teko vahingon aiheuttajalta! Olisipa tällaisia ihmisia paljon, paljon enemmän!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös