Uusi Rovaniemi

Paskamyrskystä tunnustetuksi design-tuotteeksi – Rovaniemelle muuttaneen Tea Latvalan puudildot valloittavat maailmaa

Startup-yrittäjän alkutaival ei ollut helppo: seksivälineille oli vaikea saada rahoitusta, eivätkä mauttomat viestit helpottaneet tilannetta

Anssi Jokiranta
Paskamyrskystä tunnustetuksi design-tuotteeksi – Rovaniemelle muuttaneen Tea Latvalan puudildot valloittavat maailmaa

MIehen ja työn perässä. Tea Latvala muutti kesäkuussa Rovaniemelle voidakseen elää saman katon alla tuoreen aviomiehensä kanssa, mutta myös pyörittämään Arctic Design Shopia.

Anne Torvinen

Hei, soitinkohan oikeaan numeroon, tai siis että oletko sinä se dildonainen? Kysymys putkahtaa suusta ilman harkintaa. Ehkä yrityksenä on rikkoa jäätä, kun asia on niin kuumottava.

"Kyllä, minä se olen", Tea Latvala vastaa reippaasti nauraen. Hän on vastannut kysymykseen lukuisia kertoja.

Tea Latvala suunnittelee, valmistuttaa, markkinoi ja myy puisia dildoja eli hieromasauvoja Teatiamo Industries -yrityksensä nimissä.

Vasta vajaat pari vuotta sitten toden teolla yrittäjäksi ryhtyneen designerin tuotteet ovat saaneet valtavan määrän julkisuutta etenkin kotimaassa, mutta ovi maailmanvalloitukseen on jo raollaan. Dildoja markkinoidaan muun muassa Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa.

"Oli tytöttelyä ja alatyylisiä vihjailuja, miehet lähettelivät kuvia peniksistään ja pitchaus-tilaisuuksissa nakeltiin, että aika hyvin, vaikka sulla on tukka ponnarilla ja takki päällä."

Anssi Jokiranta
Koivusta tehty. Teatiamon koivupuinen dildo.

Koivusta tehty. Teatiamon koivupuinen dildo.

Tähän vaiheeseen pääsy ei ole ollut helppoa – seksivälineet eivät ole se kaikkein helpoin tuote rahoitusta hakiessa. Eikä kovin moni pysty heti yhdistämään sanoja dildo ja design.

"Lainahakemuksia tuli aluksi bumerangina takaisin saatteella "emme tue toimialaa". Oli se aika raskasta, kun oli luonut jotain kaunista ja oli siitä innoissaan."

"Se oli sellainen paskamyrsky koko alkutaival. Moni ei olisi sitä kestänyt. Oli tytöttelyä ja alatyylisiä vihjailuja, miehet lähettelivät kuvia peniksistään ja pitchaus-tilaisuuksissa nakeltiin, että aika hyvin, vaikka sulla on tukka ponnarilla ja takki päällä. Tuotteesta väännettiin mauttomia vitsejä", Latvala kertoo ja puistelee päätään.

Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa kasvanut sisukas startup-yrittäjä ei kuitenkaan antanut periksi: "Päätin, että vielä minä näytän teille."

Myrsky alkoi laantua, kun Latvala sai Tekesin projektirahoituksen. Yhtäkkiä Teatiamon dildot olivatkin innovatiivista Suomi-designia – uusi, kuuma suomalainen vientituote.

"Olen ylpeä tuotteestani ja koko yrityksestä. Vaikka taloudellisesti tämä ei vielä ole ollut mikään jättimenestys, olen pystynyt elättämään itseni tällä jo jonkin aikaa. Nyt voin sanoa pää pystyssä, että tehkää itse jotain, ennen kuin tulette minulle huutelemaan."

Erään tapaamisen aikana Rachel sanoi: "I see dildos in beautiful wooden boxes."

Siitä, mistä puudildot ovat saaneet alkunsa, voisi kirjoittaa oman juttunsa. Tarina on erikoinen, jopa hämmentävä. Latvala ei vieläkään ole ihan varma, mikä vaikutti mihinkin, mutta jotakin tapahtui, kun hän Miamissa asuessaan kohtasi mentaalivalmentaja Rachelin.

Latvala oli juuri eronnut pitkäaikaisesta kumppanistaan. Hän oli surun murtama, ja tunsi olevansa hukassa myös työssään art directorina. Hän ei pystynyt nukkumaan.

"Rachelin tapaaminen oli käänteen tekevä juttu. Hän sai minut uskomaan, että riitän tällaisena. Sitä ennen olin tehnyt aina asiat järkisyihin perustuen, mutta jostain syystä antauduin hänen metodeilleen. Meditoimme ja mietimme mitä haluan tehdä, mistä unelmoin."

Erään tapaamisen aikana Rachel sanoi: "I see dildos in beautiful wooden boxes." (Näen dildoja kauniissa puisissa laatikoissa)

Latvala hämmentyi.

"Ajattelin, että mitä hittoa tuo puhuu!" Latvala hekottaa.

Hän piti mentaalivalmentajaansa yhteyttä myös palattuaan Suomeen. Yhä jatkuneiden uniongelmiensa kanssa painiessaan hän alkoi piirtää.

"Paperille hahmottui esteettisesti miellyttäviä asioita."

Hän rakensi osittain tiedostamattaan Teatiamoa. Yritystä, jonka nimen hän oli saanut italialaisilta ystäviltään: "Miksei sinulla ole omaa yritystä, kun olisi niin hyvä nimikin? Ajattele, Tea ti amo! Tea, rakastan sinua, rakasta itseäsi!", ystävät huokailivat.

Oli kulunut vuosi siitä, kun Rachel oli lausahtanut dildoista kauniissa laatikoissa. Latvala katseli juuri valmistuneita dildojaan, kauniissa puulaatikoissa.

"Silloin vasta muistin Rachelin sanat. Se oli aika jäätävä kokemus."

Anssi Jokiranta
Kaunis esine. Tea Latvala on ylpeä suunnittelemastaan puudildosta, joka on niin kaunis, että sen voisi huoletta laittaa olohuoneen pöydälle kukkamaljakon kaveriksi.

Kaunis esine. Tea Latvala on ylpeä suunnittelemastaan puudildosta, joka on niin kaunis, että sen voisi huoletta laittaa olohuoneen pöydälle kukkamaljakon kaveriksi.

Tea Latvala meni keväällä naimisiin Sodankylästä kotoisin olevan rovaniemeläisen Aki Mikkolan kanssa. Ennen suhteen virallistamista pariskunta oli elänyt kaukosuhteessa, mutta nyt he halusivat saman katon alle. Tuore rouva lähti miehen perässä Lappiin.

"Ei se ihan noin yksinkertaisesti mennyt, tietenkään. En olisi voinut tulla tänne vain miehen takia."

Latvala oli hakenut Lapin yliopiston ylioppilaskunnan pyörittämän Arctic Design Shopin vuokrayrittäjyyttä ja sai sen. Se vahvisti muuton.

"Dildojen takia minun ei tarvitse olla tietyssä paikassa, joten muutto oli siinäkin mielessä ihan ok."

Cnc-tekniikalla jyrsityt, käsin hiotut ja lakatut dildot lähetetään Puolassa sijaitsevalta tehtaalta Latvalalle tarkistettavaksi. Hän pakkaa jokaisen itse ja lähettää varastolle Tallinnaan. Sieltä dildot matkaavat ympäri maailman – suomalaista designia ja seksuaalisuuden luonnollisuutta arvostaville ihmisille.

"Rovaniemi tuntui heti kodilta. Minulla on täällä joku ihmeellinen sisäinen rauha."

Latvala on asunut nyt Rovaniemellä viisi kuukautta. Eikä hän voisi olla onnellisempi. Dildojen maailmanvalloitus on käynnissä ja Arctic Design Shopin muutto keskustaan on kuukauden päässä. Viime viikonvaihteessa Latvala puolisoineen juhlisti toukokuista vihkimistään ystäviensä kanssa Ounasvaaran majalla.

"Rovaniemi tuntui heti kodilta. Minulla on täällä joku ihmeellinen sisäinen rauha, tämä on turvapesä, tuntuu hyvältä. Enkä muuten ole nukkunut missään niin hyvin kuin täällä!"

Latvala kertoo myös hengästyttävän innostuneesti ihmisistä, joihin on tutustunut uudessa kotikaupungissaan.

"Täällä on ihan käsittämättömän avoimia ihmisiä. Vastaanotto on ollut uskomaton, jotenkin todella aseista riisuvaa meininkiä."

Tea Latvala

40-vuotias, kotoisin Kurikasta.

Yrittäjä (Teatiamo Industries Oy, Arctic Design Shop).

Taiteen maisteri (vaatetus), TaiK 2007; muotoilija amk (vaatetus), Lahden muotoiluinstituutti 2002. Opiskellut myös Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

Työskenteli ennen yrittäjäksi ryhtymistä vuosia art directorina muodin parissa.

Muutti Helsingistä Rovaniemelle kesäkuussa 2017.

Naimisissa sodankyläläislähtöisen Aki Mikkolan kanssa.

Lisätietoja: teatiamo.com

Arctic Design Shop muuttaa yliopistolta Kauppayhtiön viereen

Tea Latvala on vuokrannut yrityksensä nimissä Arctic Design Shopin liiketoiminnan Lapin yliopiston ylioppilaskunnalta.

Lapin yliopiston opiskelijoiden tuotteita myyvä putiikki sijaitsee taiteiden tiedekunnan tiloissa Yliopistonkadulla, eikä sen olemassaolosta tiedä kovinkaan moni kaupunkilainen. Koska Latvala on saanut vapaat kädet putiikin kehittämiseksi, se muuttaa keskustaan joulukuun alusta lähtien.

"Edes yliopistolla kaikki eivät tiedä shopin olemassaolosta. Siksi vien sen keskustaan kaikkien saataville", Latvala sanoo.

Remontti Kauppayhtiön viereisessä liiketilassa Valtakadulla on käynnissä. Tilaan tulee paitsi ADS-putiikki, myös Latvalan aviomiehen Aki Mikkolan One day in Lapland -matkailupalveluyritys.

Uusi tila on nykyistä Arctic Design Shopia selvästi suurempi, joten Latvala etsii parhaillaan sinne lisää myytävää.

"Haluan laittaa myyntiin muitakin paikallisia tuotteita, joten toivon, että ihmiset ottavat rohkeasti yhteyttä."

Syynä tuotevalikoiman laajentamiseen yliopiston ulkopuolelle on myös se, että yliopisto-opiskelijoilla ei ole varaa tuottaa riittävän suuria määriä myytävää.

"Täällä on aivan huikeita lahjakkuuksia, jotka tekevät ihan älyttömän hienoja design-tuotteita. Mutta niitä on vaikea myydä, jos saatavilla on vaikkapa vain kolme kappaletta ja seuraavien saanti kestää pitkään", Latvala harmittelee.

Yrittäjähenkisenä tyyppinä Latvala haaveileekin riittävästä pääomasta, jotta voisi auttaa suunnittelijoita tuotteidensa tekemisessä.

"Jos minulla olisi rahaa, laittaisin heti pystyyn firman, joka auttaa nuoria designereita tuotantokustannuksissa."


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Upea tarina, upea nainen tämä Tea. Onnea ja menestystä hänelle elämässä. Rovaniemi on mahtava paikka; ihmiset eläväisiä, kontaktiaottavia, valmiuksia toimia tilanteissa. Toivon kovin, että ihmisistä siellä pidetään hyvää huolta, ettei ikinä kova bisnesmentaliteetti murra pohjoisen ihmisen vapaata mieltä. ❤

  • Nimetön

    Tervetuloa, onnea ja menestystä, molemmille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös