Uusi Rovaniemi

Ompeluongelmasta syntyi uniikki yritysidea – Sonja Kuuselan verkkokauppa toimii Kemijoki-varressa Vanttauskoskella

Sonja Kuusela perusti perheensä kanssa ompelualan verkkokaupan Vanttauskoskelle. Hän toivoo, että voisi tulevaisuudessa muuttaa myös asumaan maalle.

Anne Torvinen
Ompeluongelmasta syntyi uniikki yritysidea – Sonja Kuuselan verkkokauppa toimii Kemijoki-varressa Vanttauskoskella

Sonja Kuusela. Luokanopettajasta tuli yrittäjä ompeluharrastuksessa koettujen ongelmien myötä.

Anne Torvinen

Kun Sonja Kuusela lähtee aamulla töihin, hän suuntaa autonsa keulan kaupungista kohti maalaiskylää. Kemijoki-vartta kulkevalla tiellä aamuliikenne ui pääosin toiseen suuntaan, myötävirtaan kohti Rovaniemen keskustaa. 50 kilometrin matkalla Syväsenvaarasta Vanttauskoskelle Kuuselaa vastaan tulee monta tuttua – kättä saa nostaa tämän tästä.

"Tänne ajaessa olo rauhoittuu. Viimeistään Tennilän kohdalla syke alkaa laskea", Kuusela sanoo työhuoneessaan Vanttauskosken keskustassa.

Varastotilaan remontoitu työhuone sijaitsee talossa, jossa oli aikoinaan kyläkauppa ja posti. Nykyinen kauppa seisoo Kuusamontien toisella puolen, se näkyy työhuoneen ikkunoista lumisessa maalaismaisemassa.

Talossa, jossa Kuusela työskentelee, asuvat hänen puolisonsa Tomi Kuuselan isovanhemmat.

"Mummo käy välillä tuomassa minulle pullaa tai pannaria ja sanoo, että muista sinä syödäkin välillä. Kuvittelen ainakin, että mummo ja pappa tykkäävät, kun teen töitä heidän talossaan", Kuusela sanoo hymyillen lempeästi.

Anne Torvinen
Työtilat. Sonja Kuusela työskentelee Vanttauskosken entisen kyläkaupan taloon remontoidussa tilassa. Täällä syntyvät niin valmiit ompelupaketit kuin uudet mallistotkin.

Työtilat. Sonja Kuusela työskentelee Vanttauskosken entisen kyläkaupan taloon remontoidussa tilassa. Täällä syntyvät niin valmiit ompelupaketit kuin uudet mallistotkin.

Posti tien toisella puolen

Sonja Kuusela, koulutukseltaan luokanopettaja, ryhtyi syksyllä yrittäjäksi. Hiop Oy myy verkkokaupassaan helposti ommeltavia, räätälöitäviä tee-se-itse -lastenvaatepaketteja. Paketteihin kuuluvat selkeät kaavat, kotimaiset kankaat, tukikangas, saumamerkki ja tarvittaessa nepparit sekä silkkipaperi, johon kaavan voi jäljentää. Lisäksi ompelija saa avukseen ohjevideon.

Tällä hetkellä valikoimassa on kuusi perusvaatetta, kokoja vauvoista 116-senttisiin.

"Vaikka kauppa on ollut auki vasta vähän aikaa, ovat monet jo tilanneet toisen paketin. Myös naistenvaatepaketteja on jo toivottu, ja niitä on suunnitteilla", Kuusela iloitsee.

Kuuselan työpäivän täyttää ompelupakettien kokoaminen ja tilattujen tuotteiden lähettäminen, mutta myös uusien vaatemallien suunnittelu.

"Pakettien postiin vieminen on täällä maalla paljon leppoisampaa kuin kaupungissa. Kävelen vain tuohon vastapäiselle postille, ei tarvitse etsiä parkkipaikkaa tai jonottaa." Maalaisidylliä työpaikkansa ikkunasta katselevasta nuoresta naisesta huokuu tyytyväisyys.

Anne Torvinen
Pakkaus hyötykäyttöön. Ompelupaketit on kääritty silkkipaperiin, jonka voi käyttää kaavan jäljentämiseen. Kartonkikääreestä voi leikata koon ja pesuohjeen kortiksi.

Pakkaus hyötykäyttöön. Ompelupaketit on kääritty silkkipaperiin, jonka voi käyttää kaavan jäljentämiseen. Kartonkikääreestä voi leikata koon ja pesuohjeen kortiksi.

Kryptisiä ompeluohjeita

Ajatus yrityksen perustamisesta lähti kehkeytymään, kun Kuuselan ja hänen puolisonsa esikoinen syntyi puolitoista vuotta sitten.

"Halusin ommella Leolle vaatteita, mutta se ei ollutkaan niin helppoa, vaikka ompelukokemusta oli jonkin verran. Homma tyssäsi usein käsityölehtien tai nettisivujen monimutkaisiin kaavoihin tai liian vaikeisiin ohjeisiin."

"Tai sitten huomasin, että nyt puuttuvat ne nepparit! Kun niitä lähti ostamaan kaupasta, työ keskeytyi taas."

Kryptisiä ohjeita tulkitessaan Kuusela yritti löytää ompeluapua nettivideoiden muodossa. Niitä oli vähän.

"Tuli sitten mieleen, että tarvitsisikohan joku muukin yksinkertaisia ja helppoja ohjeita ompeluun."

Ajatus valmiin, kaiken tarpeellisen sisältävän ompelupaketin tarjoamisesta alkoi hahmottua.

Ammattilaiset omasta perheestä

Kuusela kertoi ideastaan perheenjäsenilleen, joilta kultakin löytyi osaamista sen toteuttamiseen.

Hammaslääkärinä työskentelevä sisko Jenni Pasuri, jolla niin ikään on ompelukokemusta, oli oitis kehittämässä ideaa pitemmälle. Myöhemmin hän myös otti markkinointipuolen haltuun. Tietotekniikka-alan insinöörinä työskentelevä puoliso Tomi ryhtyi rakentamaan verkkokauppaa, ja Vanttauskosken kyläkoulussa käsitöitä opettava äiti Inkeri Virtainen ilmoitti heti olevansa innolla mukana.

"Äiti vastaa meidän kaavoista. Hän on intohimoinen käsityöihminen ja rautainen ammattilainen, ollut aikoinaan töissä myös tekstiilitehtaassa mallimestarina", Sonja Kuusela kertoo.

Kun vaatteiden testaajatkin eli lapset löytyivät suvusta, oli paketti valmis.

Yrityksen perusajatuksena on, että kuka tahansa pystyy video-ohjeet sisältävän paketin avulla ompelemaan vaatteen ihan yksin, tavallisella ompelukoneella.

"Miehenikin, joka on editoinut kaikki videomme, on alkanut pohtia, osaisiko hän tehdä bomber-takin ihan itse!"

"Miehenikin on alkanut pohtia, osaisiko hän tehdä bomber-takin ihan itse!"

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

Anne Torvinen
Lapsuuden maisemissa. Nuori yrittäjä nauttii maalaiskylän leppoisasta ilmapiiristä. Haaveissa on muuttaa tulevaisuudessa takaisin lapsuuden kotikylään.

Lapsuuden maisemissa. Nuori yrittäjä nauttii maalaiskylän leppoisasta ilmapiiristä. Haaveissa on muuttaa tulevaisuudessa takaisin lapsuuden kotikylään.

Kylien tyhjeneminen huolestuttaa

Mutta mikä sai 27-vuotiaan kaupunkilaisen perustamaan yrityksen maaseudulle, kylään kaukana kaupungista? Eikö toimiminen keskustan sykkeessä olisi monella tapaa tehokkaampaa?

"Niin, nuorempana sitä halusi vain äkkiä pois täältä, ja mahdollisimman kauas", Kuusela aloittaa. Vanttauskoskella on sekä hänen että hänen miehensä lapsuudenkodit.

"Lapsen syntymän myötä ajatukset muuttuivat, tuli vahva kaipuu takaisin. Yritysidean myötä aloin miettiä, että miksen perustaisi yritystä tänne. Verkkokauppa antaa mahdollisuuden tehdä työtä mistä käsin vain, ja täältä maalta löytyi valmiit työtilat, posti ja tietysti sukulaisia, joista on ollut suuri apu yrityksen perustamisessa."

Tuore yrittäjä haaveilee, että voisi tulevaisuudessa muuttaa perheineen Vanttauskoskelle asumaankin.

"Minua vain huolestuttaa tämä kylien tyhjeneminen. Miten käy kyläkoulun? Onneksi tänne on viime vuosina muuttanut nuoria, jopa muutama vauva syntynyt tänä vuonna", Kuusela kertoo.

"Olisihan se iso muutos muuttaa tänne, mutta unelma se on."

Hiopin työhuoneella on avoimet ovet lauantaina 13. tammikuuta osoitteessa Pirttikoskentie 14, Vanttauskoski.

Sonja Kuusela

27-vuotias yrittäjä.

Perusti syksyllä perheenjäsentensä kanssa tee-se-itse -vaatepaketteja ja ompelutarvikkeita myyvän Hiop Oy:n ja avasi sille marraskuussa Hiopshop-verkkokaupan.

Koulutukseltaan luokanopettaja (Lapin yliopisto 2014). Suorittanut myös lastentarhanopettajan opintoja sekä viime keväänä yrittäjyyskursseja Lapin ammattiopistossa.

Työskennellyt opiskeluaikana ruokakaupassa ja myöhemmin lastentarhanopettajana.

Perheeseen kuuluvat aviopuoliso Tomi ja 1,5-vuotias poika Leo.

Asuu perheineen Syväsenvaarassa, mutta haaveilee muutosta lapsuuden maisemiin Vanttauskoskelle.

Helppouden ohella fokus ekologisuudessa

Hiop Oy on tehnyt tuotteestaan mahdollisimman ekologisen, sillä se on yrityksen jäsenille tärkeä arvo. Sonja Kuusela kertoo inhoavansa pakkausjätettä.

"Olemme miettineet yrityksen kaikkea toimintaa niin, että jätettä tulisi mahdollisimman vähän", hän kertoo.

Hiopin ompelupaketit kääritään silkkipaperiin, johon voi jäljentää kaavan – leivinpaperin sijasta. Silkkipaperia pitää koossa kartonkisuikale, johon merkitään vaatteen koko sekä pesuohjeet.

"Jos esimerkiksi antaa valmiin vaatteen lahjaksi, voi kartongista leikata kortin mukaan", Kuusela esittelee.

Postitse lähetettävät tuotteet pakataan paperiin tai kartonkiin, muovia ei käytetä.

"Nuorempana sitä halusi vain äkkiä pois täältä, ja mahdollisimman kauas."

Hiopin ekologisuus ei rajoitu pelkästään pakkaukseen. Tuotteissa käytettävät kankaat tulevat kotimaiselta tehtaalta, ja ne ovat Öko-Tex-standardin mukaisia eli niissä ei ole haitallisia aineita.

"Myös luomukankaita on toivottu, ja varmasti laajennamme niihin tulevaisuudessa."

Kankaista jäävät ylijäämätilkut käytetään mattojen kutomiseen. Trikoosuikaleet liimataan yhteen tekstiililiimalla ja kudotaan Kuuselan äidin kangaspuilla uniikeiksi räsymatoiksi.

Lisäksi langat on jätetty ompelupaketeista pois. Niitä voi sen sijaan tilata verkkokaupasta erikseen.

"Ei olisi järkevää laittaa jokaiseen pakettiin automaattisesti lankoja mukaan, sillä lankarullasta riittää useampaan ompelutyöhön."


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös