Nyt on taas lämmin ateria ja paikka, johon mennä – Päiväkeskuksen vuoden tauko oli monelle rankka paikka

Rovaniemen päiväkeskus avasi ovensa maanantaina vuoden tauon jälkeen.

Jussi Leinonen
Päiväkeskuksen yhteishenki on aivan erityinen ja toisista välitetään, kehuu toiminnanjohtaja Ritva Kantola, asiakkaita yhdistyksen hallituksessa edustava Pentti Luokkanen ja tuore toiminnanohjaaja Henna Kelloniemi.

Päiväkeskuksen yhteishenki on aivan erityinen ja toisista välitetään, kehuu toiminnanjohtaja Ritva Kantola, asiakkaita yhdistyksen hallituksessa edustava Pentti Luokkanen ja tuore toiminnanohjaaja Henna Kelloniemi.

Tiia Haapakangas

Ensiyrittämällä ei pääse sisään eikä vielä toisellakaan, sillä eteinen on tupaten täynnä.

On Rovaniemen Päiväkeskuksen uusien tilojen avajaiset, ja jo aamuyhdeksältä näkee, että tätä on odotettu. Yksinäisyyttä ja päihdeongelmia torjuva Päiväkeskus on ollut vuoden suljettuna, kun edelliset tilat Etelärinteellä piti jättää vakavien sisäilmaongelmien vuoksi.

– Se taisi avata monen silmät, päiväkeskuksen hallituksen puheenjohtaja Hannu Pirinen sanoo.

Seurakunnasta, poliisilta, ensiavusta ja sosiaalitoimesta on saatu palautetta, että päiväkeskuksen sulkeminen on näkynyt työssä. Saman vahvistaa viime viikolla poliisista päiväkeskuksen toiminnanohjaajaksi siirtynyt Henna Kelloniemi.

– Putkaöitä on ollut enemmän. Ja on ollut jopa sellaista, että on ollut monta vuotta raittiina, mutta tauon aikana ratkennut juomaan.

Maanantaina odotus päättyi, kun avattiin uudet, valoisat tilat aivan kaupungin keskustan tuntumassa, Hallituskadulla Erottajan Shellin takana. Vanhoille rovaniemeläisille paikka voi olla tuttu viereisestä, Tommin nuorisotilaksi kutsutusta valkoisesta rakennuksesta.

Omakotitalon kokoisen elementtirakennuksen omistaa rakennuttaja, ja kaupungin Tilaliikelaitos on vuokrannut sen päiväkeskuksen käyttöön viideksi vuodeksi. Hannu Pirisen mukaan sopimukseen kuuluu myös kolme optiovuotta.

Arkipäivisin avoinna olevassa keskuksessa on toimisto, iso oleskelutila, kunnon keittiö, pesu- ja wc-tilat, ryhmätyöhuone ja seinänmittainen verantakin.

– Aivan mahtava tämä keittiö, keittäjä Maarit Niskajärvi esittelee ja pyörähtää näppärästi hellalta jääkaapille ja takaisin.

Keittiötä tarvitaan, sillä Päiväkeskuksen tärkeintä antia ovat aamupala ja lounas, jotka tarjoillaan edulliseen hintaan joka arkipäivä. Toiminnanjohtaja Ritva Kantola arvioi, että varhaisella euron aamupalalla kävijöitä on noin kymmenen ja kolmen euron lounaalla keskimäärin 25. Raaka-aineissa hyödynnetään ylijäänyttä kouluruokaa ja kauppojen lahjoituksia. Muu tarvittava ostetaan.

Lämmin ateria on tärkeä, sanoo Päiväkeskukseen vakiokävijöihin kuuluva 66-vuotias mies. Se on puuttunut viimeisen vuoden aikana monena päivänä, ja diabeteksen hoitokin on siksi kärsinyt. Myös yksinäisyys on tuntunut pahalta.

– Olen yrittänyt katsoa, missä saisi edullisinta ruokaa. Ja paljon olen ostanut mikroaterioita, mies sanoo.

Päiväkeskus on tunnettu siitä, että tuo kävijöilleen rytmin arkipäiviin. Myös asiakkaita päiväkeskuksen hallituksessa edustava Pentti Luokkanen on nähnyt, että joillekin vuoden tauko on ollut vakava paikka ja haitannut elämää.

– Eiköhän ne ole tuolla kadulla olleet, hän huokaa.

Rovaniemen päiväkeskuksessa työskentelevät toiminnanjohtaja, toiminnanohjaaja, keittäjä sekä tällä hetkellä Sininauhaliiton projektityöntekijä. Projektin turvin kehitetään toimintaa erityisesti nuorille ja naisille, sillä nyt asiakaskunta on pääasiassa miehiä.

Rovaniemen Päiväkeskus

Erottajan Shellin takana, Hallituskatu 15

Avoinna ma–ti klo 7–15, ke klo 7–16, to klo 7–15 ja pe klo 7–13.

Avoin kaikille, mutta päihtyneenä ei saa tulla.

Ylläpitäjä Rovaniemen Päiväkeskus ry, joka kuuluu kristillistä raittiustyötä tekevään Sininauhaliittoon.

Toimintaa rahoittaa pääasiassa kaupunki ja ev.-lut. seurakunta.

Kaupungin toiminta-avustus oli vuonna 2017 83 500 euroa ja seurakunnan 18 500 euroa.

Rovaniemen päiväkeskuksessa on ollut keskimäärin 600–700 asiakaskäyntiä kuukaudessa.

Tavoitteena tukea asiakkaita päihteettömään elämään ja tukea heitä heidän elämäntilanteessaan.

Lämmin ateria ja mukavaa yhdessäoloa

Aamupala klo 7.30, hinta 1 e

Lounas klo 11, hinta 3 e

Kahvi ja pulla 0,50 e

Mahdollisuus käydä suihkussa, pestä pyykkiä ja käyttää tietokonetta.

Vapaata seurustelua ja ajanviettoa, toisinaan ohjattua ohjelmaa ja vierailuja. Päiväkeskuksesta tehdään myös retkiä.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Onnea uusiin tiloihin, tärkeä paikka.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös