Uusi Rovaniemi

Nyt äänestetään Rovaniemen parasta terassia! – "Asfalttiterassi ja muovituoli ovat peestä"

Terassiyrittäjät lähtevät kylmän kesän jälkeen takamatkalta kohti keskikesää. Kokemus on opettanut, ettei oman verenpaineen nostatus nosta elohopeaa samaa tahtia mittareiden kanssa.

Nyt äänestetään Rovaniemen parasta terassia! – "Asfalttiterassi ja muovituoli ovat peestä"

Ympäristö. Työpaikan Suomi 100 -teemainen virkistyspäivä avasi perjantaina Eeku Liskon (vas.) ja Maiju Hyryn terassikauden. Heille olosuhteet ja vesi ovat hyvän terassin pakolliset ominaisuudet.

Iiro Kerkelä

Uusi Rovaniemi kysyi talvella kaupunkilaisten mielipidettä parhaasta ruokaravintolasta. Kesän kunniaksi on aika polkaista käyntiin uusi äänestys. Tällä kertaa tarkoitus on löytää Rovaniemen paras terassi. Talvella ääniä annettiin yli 4 100 ja voiton vei ylivoimaisesti ravintola Nili.

Vaikka Rovaniemen terassikeskittymä onkin Koskikadulla, löytyy myös keskustan ympäristöstä ja kylistä terasseja kesäpäivän nauttimista varten. Kuten myös ravintolaäänestyksessä, ei terassejakaan ole veistetty samasta puusta. Olipa suunnitelmissa rauhallinen ruokahetki tai aikuisten janojuomien nauttiminen, löytyy jokaiselle varmasti oma mieluisa terassi.

Rovaniemeläisten Maiju Hyryn ja Eeku Liskon suosikkiterassiksi on noussut Valdemari. Heidän mukaan hyvän terassin tärkeimmät tekijät ovat olosuhteet, veden äärellä oleminen ja palvelu.

"Ne ovat ykköasia. Asfalttiterassi ja muovituolit ovat ihan, no, peestä.

Omaa suosikkiaan voi äänestää tämän jutun lopussa. Äänestysaikaa on tiistaihin 20. kesäkuuta kello 13.00 asti.

Itse terassikesä pyörähti viime viikolla kerralla käyntiin, kun elohopea kipusi kahdenkymmenen asteen yläpuolelle.

”Heti kun aurinko paistoi, niin väki kiirehti terassille ja oli ihanan hyväntuulista”, ravintola Valdemarin yrittäjä Tuula Alapirtti kertoo.

Saman ilmiön huomasi varmasti myös jokainen keskustassa viikonloppuna asioinut. Kylmä alkukesä ei kuitenkaan ole ollut juhlaa terasseja pitäville ravintolayrittäjille, vaikka sää ei nujertanutkaan aivan kaikkia.

Alapirtin mukaan kirittävää on paljon, ja kaksi edellistäkin kesää olivat huonoja säidensä puolesta. Valdemarissa vuoden myynnistä 60-70 prosenttia tehdään kesäkuukausien aikana.

Iiro Kerkelä
Oheisohjelma. Tuula Alapirtin mukaan ravintola-alan murroksessa on pakko miettiä uusia tapoja toimia. Nyt ohjelmaan on vakiintunut kesäteatteriesitykset, joista vastaa Hannu Friman. Tänä kesänä ohjelmistossa on Juice-musikaali Kaksoiselämää.

Oheisohjelma. Tuula Alapirtin mukaan ravintola-alan murroksessa on pakko miettiä uusia tapoja toimia. Nyt ohjelmaan on vakiintunut kesäteatteriesitykset, joista vastaa Hannu Friman. Tänä kesänä ohjelmistossa on Juice-musikaali Kaksoiselämää.

”Kyllä aurinko on meidän työnantaja. Hyvän kesän jälkeen voi hymyillä koko talven ajan. Meillä on kuitenkin hyvä tilanne, että Valdemarissa on myös sisätilat ja katettu tanssikatos”, Alapirtti toteaa.

23 vuotta ravintolayrittäjyyttä on kuitenkin opettanut malttia säätiedotusten katseluun.

”Aina toivoo parasta, mutta säille ei voi mitään. Sitä vaan katsoo aamulla ikkunasta, että tänään tällaista”, yrittäjäpariskunnan toinen osapuoli Jukka Alapirtti toteaa.

Valdemarin sijainti Kemijoen rannalla Jätkänkynttilän kupeessa kelpaisi varmasti monelle muullekin ravintoloitsijalle. Anniskeluravintoloiden keskittyessä Koskikadulle ja sen läheisyyteen on koko kaupungissa vain muutamia jokinäköalalla varustettuja terasseja Valdemarin lisäksi, kuten Sauna sekä Ounaspaviljonki.

Lähes varttivuosisadan ravintolaa pyörittäneet Alapirtit ovat nähneet koko ravintola-alan murroksen ja tietävät, ettei pelkkä hyvä miljöö riitä menestyvälle terassillekaan.

”Koko ajan pitää keksiä uutta. Esimerkiksi ruokamyynti on noussut päivisin paljon. Burgereita menee ihan hitokseen, eikä ihmisille enää riitä, että he saavat jonkinlaista ravintoa, vaan he arvostavat hyvää ruokaa. Kesäteatteriesitys on vakiintunut osaksi ohjelmistoa ja tilausryhmiäkin on enemmän kuin aiemmin”, Tuula Alapirtti sanailee.

Perinteisille olutterasseille löytyy paikkansa Rovaniemeltä, mutta vaikka ihan kaikkialla ei tarvitsekaan viihtyisää ympäristöä tai hyvää ruokaa, on suomalainen terassikulttuuri silti kehittynyt Alapirtin ja Revon mukaan muillakin tavoin.

”Aika asiallisesti ihmiset pukeutuvat. Se on siistiytynyt”, Alapirtti sanoo.

Äänestä alla olevan kyselyn kautta Rovaniemen parasta terassia! Äänestys päättyy 20. kesäkuuta kello 13.00.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Punis

    Punapippuri. Aurinko paistaa terassille koko päivän, bonuksena huikea meno aamusta iltaan!

  • Nimetön

    Kansanpubi!!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös