Ellinoora Autti

Mansikan kokonaismäärä on tänä vuonna ollut tavallista pienempi. Arctic Myynti Oy:n toimitusjohtaja Tapani Lappalaisen mukaan mansikka oli kaksi viikkoa normaalia aikaisemmassa.

”Mansikka pieneni nopeasti helteiden takia. Monen viljelijän sadot hävisivät. Meillä on onneksi laajat kanavat, joten olemme saaneet mansikkaa tarjolle.”

Lappalainen kertoo, että mansikan kilohinta on vaihdellut 6–8 euron välillä. Mansikka on mennyt hyvin kaupaksi ja sitä tulee edelleen.

”Saamme uutta satoa Etelä-Suomesta. Keväällä istutettua mansikkaa riittää syksylle saakka”, Lappalainen lupaa.

Lapista mansikkaa ei enää tule. Paikallinen Kemijoen mansikka Tennilästä myi satonsa loppuun heinäkuussa parissa viikossa.

Mustikkakausi on juuri parhaimmillaan. Toimitusjohtaja uskoo, että mustikkaa tulee vielä ensi viikollakin.

Lappalaisen mustikat tulevat paikallisilta kerääjiltä pohjoisesta.

”Keräilijät ovat vietnamilaislähtöisiä Suomen kansalaisia, jotka ovat asuneet täällä jo 25 vuotta. Onneksi olemme löytäneet hyviä kerääjiä.”

Lappalaisen mukaan marjojen keräilykulttuuri on muuttunut parinkymmenen vuoden aikana totaalisesti. Nuoret ja keski-ikäiset käyvät marjassa todella vähän.

”Ennen marjoja kerättiin valtavat määrät. Nykyään on helpompaa käydä ostamassa marjat torilta. Laadun pitää kuitenkin olla hyvää.”

Vadelmia on ostettu tänä vuonna paljon. Isoa tunnelivadelmaa on ollut myynnissä juhannuksesta lähtien.

”Sitä riittää vielä syksyllekin. Peltovadelma taas kärsi paljon talvivahinkoja. Luonnonvadelmaa emme myy ollenkaan.”

Hillasato jäi tänä kesänä todella vähäiseksi, ja hinta oli sen mukainen. Lappalaisen mukaan sitä tuli vain 20 prosenttia viime vuoden määrästä.

Puolukkasadon tilannetta Lappalainen ei osaa vielä kommentoida. Kausi ajoittuu elo-syyskuulle.

Lappalaisen myyntipiste on torilla syysmarkkinoihin asti, jolloin tarjolla on jo kotimaista omenaa. Syysmarkkinat pidetään 17.–19.9.

Marja-gallup: Poimitko itse marjasi?

Näitä kysyimme: 1. Poimitko marjat itse vai ostatko ne torilta? 2. Mikä on lempimarjasi?

Anna Muotka

Laura Guttorm, 30, lapset Lumi, 1 ja Mikael, 3

1. Olen käynyt tuttavien kanssa mustikassa, mutta hillasuolle en tänä vuonna kerennyt. Mansikat ja vadelmat ostin torilta. Olen marjastanut koko ikäni, ja aion jatkaa eläkepäiville saakka. Se on rentouttavaa puuhaa. Myös viinimarjoja tulee kerättyä sukulaisten pihalta.

2. Pitääkö sanoa vain yksi? Mustikka on kyllä hyvä.

Anna Muotka

Terho Iljin, 70

1. Kävin hillassa Kemijärvellä puolitoista viikkoa sitten, ja saimme porukalla kerättyä kymmenen kiloa. Osa marjoista oli jo ylikypsiä. Eilen poimin mustikoita pari litraa. Marjastan mielelläni vuosittain, jos loma sattuu oikeaan aikaan. Minulla on mukavia muistoja lapsuuden retkiltä. Mansikkaa ja vadelmaa olen ostanut torilta.

2. Kyllä se mustikka on lemppari.

Anna Muotka

Leena Tarsa, 55

1. Poimin itse mustikoita ja puolukoita. Muistan, kun ennen piti viedä kouluun kolme litraa puolukoita tai jäi ilman lappapuuroa. Kävin juuri ostamassa viiden kilon mansikkalaatikon, jonka laitan pakkaseen. Hillaa poimin viime vuonna torilta, mutta nyt pitää katsoa kesääkö pörssi.

2. Puolukkaa menee meillä eniten. Se on hyvää mehuna ja maistuu rahkan kanssa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Alankoteija6@gmail.com

    Kaipasin mustaherukasta tietoa vieläkö löytyy , olen ostamassa..?🤔

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös