Uusi Rovaniemi

Kyykäärmeet viihtyvät tulevalla pientaloalueella Nivavaarassa: "Näin tiheään en ole muualla niitä nähnyt”

Tutkijan mukaan kyyn ja ihmisen yhteiselo vaatii huolellisuutta: "Jokaiseen pusikkoon ei voi työntää kättä katsomatta ensin."

Anna-Reetta Kytölahti
Kyykäärmeet viihtyvät tulevalla pientaloalueella Nivavaarassa: "Näin tiheään en ole muualla niitä nähnyt”

Maastoutumisen mestari. Kyyt nousevat toukokuussa aurinkoon lämmittelemään, jolloin niitä voi tavata luonnossa tavallista useammin.

Anni Happonen

”Nyt on jokainen askel katsottava tarkkaan”, kehottaa valokuvaaja Marko Junttila ja lähtee nousemaan kivikkoista metsärinnettä ylös katse lukittuna maastoon.

Kasvuston tarkkailu on tarpeen, sillä maan onkaloissa elävät kyykäärmeet ovat nousseet toukokuun aikana talvipesistään maan pinnalle lämmittelemään. Aurinkoisella säällä kyitä on vaikea erottaa maastosta.

Junttila on kulkenut Nivavaaran ja Vaaralan välisessä metsässä jo useampana vuotena ja havainnut kevään tullen kyykäärmeitä samalla, melko suppealla kivikkoalueella.

”Viime keväänä pururadan läheisyydessä luikerteli toistakymmentä kyytä. Näin tiheään en ole muualla niitä nähnyt”, Junttila sanoo.

Junttila kuvasi viime keväänä videon Nivavaaran metsässä olevista käärmeistä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Muutaman sadan metrin päähän kyiden esiintymispaikasta valmistellaan paraikaa uutta pientaloaluetta. Alueelle tulee yhteensä 33 omakotitalotonttia ja kolme rivitalotonttia. Tontit tulevat jakoon todennäköisesti syksyllä.

Kaupungin kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi kertoo, ettei kyistä ole tehty havaintoja alueen kaavoitussuunnittelun aikana. Hänen mukaansa kyitä esiintyy muuallakin Rovaniemen metsissä, etenkin kivikkoisilla alueilla.

”Se on ihan loogista, että kyitä voi näkyä, kun asutaan lähellä luontoa”, Pyhäjärvi sanoo.

Tulevan asuinkorttelin lähellä oleva metsä on Marko Junttilan mukaan lapsia kiinnostava leikkipaikka ja se voi vaikuttaa asukkaiden silmissä hyvältä virkistysalueelta.

Sen rinnekivikolla asustaa hänen mukaansa kuitenkin vähintään parisenkymmentä kyytä.

”Toivon, että alueelle muuttavat ihmiset tuntevat lähiympäristön ja osaavat ottaa kyyt huomioon ulkoillessaan”, hän kertoo.

Harkituin askelin. Valokuvaaja Marko Junttila on kohdannut kyyn useita kertoja Nivavaaran rinnelouhikossa: ”Näin tiheään en ole muualla kyitä nähnyt.”

Harkituin askelin. Valokuvaaja Marko Junttila on kohdannut kyyn useita kertoja Nivavaaran rinnelouhikossa: ”Näin tiheään en ole muualla kyitä nähnyt.”

Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Pälvi Salon mukaan kyitä esiintyy yleensä alueilla, joissa niille on kesäisin tarjolla paljon ravintoa ja avaria paikkoja lämmitellä auringossa.

Kyyt eivät ole elinympäristönsä suhteen vaativia, joten niitä voi tavata miltei missä tahansa ympäristössä umpimetsää lukuun ottamatta.

Kyyhavaintoja on helppo tehdä juuri keväisin, kun kyykoiraat nousevat yhtä aikaa talvipesistään lämmittelemään aurinkoisille paikoille.

”Koiraat alkavat taistella naaraista ja voivat siksi olla vilkkaitakin. Kyyt hajaantuvat kesäksi maastoon etsimään ravintoa”, Salo kertoo.

Syksyyn mennessä kyihin törmää enää harvakseltaan, kun käärmeet palaavat omaan tahtiin maaonkaloihin talvehtimaan eikä samanlaista joukkovaellusta esiinny kuin kevätaikaan.

Metsässä luikertelevat kyyt yleensä pakenevat kohdatessaan ihmisen. Yllättävissä tilanteissa kyy saattaa purra, kuten esimerkiksi silloin, jos sen päälle sattuu astumaan.

Aikuiselle kyyn purema on harvoin kohtalokas, mutta pienelle lapselle tai koiralle se voi olla hengenvaarallinen.

Marko Junttila
Singahtavaa voimaa. Kerälle kiepahtanut kyy on syytä kiertää kauempaa, koska sillä on enemmän ponnistusvoimaa iskiessään ja se voi purra tavanomaista korkeammalle, esimerkiksi kumisaappaan yläpuolelle.

Singahtavaa voimaa. Kerälle kiepahtanut kyy on syytä kiertää kauempaa, koska sillä on enemmän ponnistusvoimaa iskiessään ja se voi purra tavanomaista korkeammalle, esimerkiksi kumisaappaan yläpuolelle.

Ihmisten kotipihoille kyy voi poiketa läpikulkumatkalla tai ravinnon ja suojan toivossa.

Se ei viihdy matalaksi leikatulla nurmikolla, mutta kyy saattaa löytää pihasta itselleen piilopaikan vaikkapa puukasasta.

Kyy ei ole Suomessa rauhoitettu. Jos kyiden esiintymisalueelle tulee asutusta ja liikennettä, kyyt voivat Salon mukaan kadota alueelta parissa vuodessa.

”Kyyt yleensä tapetaan tai ne jäävät liikenteen alle. Alussa kyiden kanssa eläminen vaatii kuitenkin huolellisuutta: jokaiseen pusikkoon ei voi työntää kättä katsomatta ensin.”

Vaaralassa käärmeitä kohdannut Marko Junttila haluaa, ettei alueelta tontin hankkivalle tule yllätyksenä, että lähimetsässä asustaa kyitä.

”Jos kyy tulee kotipihaan, niin helpostihan siinä lapio heilahtaa. Asukkaiden tietoisuus lähiympäristöstä suojelee myös kyitä”, hän pohtii.

Ennaltaehkäise kyyt

Kyy voi poiketa pihamaalle ravinnon tai suojan perässä.

Paras keino torjua kyitä on pitää piha siistinä: leikkaa nurmikko ja heinikot lyhyeksi ja poista pihalta suojapaikat, kuten kivi- ja romukasat.

Jätteet ja roskat tulisi laittaa astioihin, jotka eivät houkuttele rottia tai muita jyrsijöitä, jotka ovat kyiden ravintoa.

Kyiden hävittämiseen siirtämällä on suhtauduttava varauksella, koska varmaa tietoa ei ole, miten kyy sopeutuu uuteen elinympäristöönsä.

Jos kyyn päätyy siirtämään, se on vietävä alueelle, jossa se saa ravintoa ja suojaa.

Lähteet: Yle, Sammakkolampi.fi


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Käärmeiden määrä on noussut tuntuvasti mm. Kittilässä. Jängillä niitä näkyy tämän tästä. Kulopelloilta niitä tulee portaille asti. Pakkasennätyvuosi vähensi niitä, mutta nyt kanta näyttää poksahtavan käsiin.

  • Nimetön

    No ei ole kovin kaukana tämä minun paikka ja kyitä on ollut yli 30 vuotta. Alussa hävitin mutta sitten naapuri kielsi ja käski tongalla siirtää muualle ja tuonne tyhjälle tontille olen niitä aina vienyt en tiedä mihin ne sieltä menee.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös