Uusi Rovaniemi

Kaarina Määttä on ohjannut 70 väitöskirjaa: ”Lienee Suomen ennätys”

Pekka Aho
Kaarina Määttä on ohjannut 70 väitöskirjaa: ”Lienee Suomen ennätys”

Kehuja ohjattavilta. Väittelijät kiittelevät Kaarina Määttää rohkeudesta tarttua erilaisiin teemoihin.

Lapin yliopiston vararehtori ja kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä on ohjannut 70 väitöskirjaa. Se on lienee Suomen ennätys ihmistieteissä, yliopiston tiedotteessa arvellaan.

Määtän seitsemäskymmenes tohtori väitteli Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa perjantaina 31. maaliskuuta.

Ohjausprosessi on matka, jonka varrella on monenlaisia polkuja ja sivupolkuja, kuvaa Määtän ohjaama 21. tohtori Satu Uusiautti. Ohjaajaansa hän pitää matkan kartanlukijana.

”Hyvä kartanlukija on täsmällinen ja nopea, tarkka ja varma kuuntelija, joka kyselee kuulumisia aika ajoin. Lisäksi hyvä kartanlukija suojelee väitöskirjan tekijää vaaroilta ja harhapoluille eksymiseltä”, Uusiautti sanoo.

”Ensisijaisesti hyvä kartanlukija kuitenkin kannustaa ja tukee, valaa uskoa ja antaa ohjeita eli on väittelijälle ihminen, johon voi luottaa.”

Määtän ohjauksesta valmistuneet tohtorit kuvaavat ohjaajaansa omistautuvaksi, oivaltavaksi ja tarkkanäköiseksi henkilöksi, joka luotsaa väitöskirjat loppuun saakka ystävällisellä ja tiukalla otteella. Väittelijät kiittelevät Määttää myös monialaisuudesta ja rohkeudesta tarttua erilaisiin teemoihin.

”Kaarinassa asuu uskomaton energisyys ja positiivisuus”, Määtän ohjauksesta valmistunut 50. tohtori Susanna Lähteenmäki sanoo.

”Kaarinan ohjauksessa näkyy tekemisen palo”, Määtän ohjauksesta valmistunut 47. tohtori Marjatta Rautiainen sanoo.

Määtän ohjaama tohtoriseminaariryhmä kokoontuu kuukausittain. Se on monen väittelijän tuki ja kannustus, johon ohjattavat haluavat kuulua ja sitoutua.

Väittelijät ovat varhais- ja erityiskasvatuksen sekä perus-, lukio-, ammatti- ja korkeakoulutuksen asiantuntijoita. Joukossa on myös kirjallisuuden, alkuperäiskansa- ja historiantutkimuksen sekä psykologian asiantuntijoita.

Väitöskirjat ovat käsitelleet muun muassa opettajankoulutusta, opettajuuden ja koulutuksen historiaa, varhaiskasvatusta, ammatillista koulutusta, hoitotyötä, terveyttä, työpsykologiaa sekä työssä menestymistä ja työhyvinvointia. Väitöskirjojen aiheita ovat olleet myös lappilaiset kirjailijat ja kuvataiteilijat, koululaisten pukeutuminen, radiopuhe, itsemurha, autististen lasten vuorovaikutus, anoreksia ja saamelaisuus.

Määtän tunnetuin tutkimusala on rakkauspsykologia. Väitöskirjoissa aiheita ovat olleet muun muassa ikääntyneiden rakkaus, kestävät avioliitot ja rinnakkaissuhteen paljastuminen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös