Uusi Rovaniemi

Elokuva-arvio: Valon enkelit toivat sähkön pirttiin – Antti Haasen dokumentti on huolella työstetty ja tunteella tehty

Mikko Leinonen
Elokuva-arvio: Valon enkelit toivat sähkön pirttiin – Antti Haasen dokumentti on huolella työstetty ja tunteella tehty

Asentaja. Arvo Kujala vieressään salaman tuhoama muuntaja.

Kari Kellokumpu

Nykyaika on täynnä valokuitua ja digidägää. Elämämme kaatuu, kun sähköt katkeavat hetkeksi. Siitä ei ole kuitenkaan kauan, kun moni pirtti tökötti Lapissa pimeänä ilman sähköä.

Antti Haasen ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva Valontuojat muistuttaa meitä edeltävien sukupolvien työstä modernin elämänmenomme eteen.

Ei Valontuojat silti mikään opetuselokuva ole. Se on huolella työstetty ja tunteella tehty elokuva miehistä, jotka toivat sähkön riemut Lapin etäisimpiinkin korpiin. Kiitollinen asukas kutsui heitä valon enkeleiksi.

Valontuojat on ohjaajansa kautta myös henkilökohtainen sukupolvitarina, jossa pojat jatkavat isänsä työtä omalla tavallaan. Tämä tulee erityisesti lopun nostatuksessa esille tavalla, jonka ääressä kyynisempi katsoja nikottelee. Empaattisemmasta näkökulmasta katsoen loppu sulkee elokuvan kaaren ylevästi.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Antti Haase on Gunnar Haasen pojanpoika. Baltiansaksalaiset sukujuuret omaavalla Gunnar Haasella oli sodan runteleman Lapin sähköistyksessä keskeinen rooli vuodesta 1945 lähtien kolmenkymmenen vuoden ajan. Poikansa Hannu Haase jatkoi isänsä työtä.

Irmeli Haase
Valontuojat. Gunnar ja Hannu Haase vuonna 1953.

Valontuojat. Gunnar ja Hannu Haase vuonna 1953.

Gunnar Haase oli tinkimätön, miltei pakkomielteinen sähkön puuhamies. Hänet tunnettiin Rovakairan Sähkö Oy:n nokkamiehenä, jota työntekijät pitivät elokuvan mukaan kannustavana ja reiluna pomona. Hän ei moittinut työn jälkeä, vaan ohjasi tekemään työn vieläkin paremmin.

"Asentajien ja aikalaisten inhimillistä tarinointia on kiintoisaa kuunnella ja katsoa."

Asentajien ja aikalaisten inhimillistä tarinointia on kiintoisaa kuunnella ja katsoa. He tuovat aiheen lähelle katsojaa. Esimerkkinä voi mainita puutteellisissa työoloissa vammautuneen asentajan. Asentajien työ ei ollut Lapin selkosilla auvoista ja vaaratonta. Palkitsevuus tuli työn merkityksellisyydestä. Talon emäntä iloitsi, kun sähkö helpotti kotitöitä. Ukonkin otti mieluummin viereensä. Vastustustakin ilmeni, tietenkin – on sitä pärjätty ennen ilmankin.

Sähkön ilot haihtuivat mielistä, kun käsiin iskettiin ensimmäinen sähkölasku. Joillekin synti ja sähkö sikisivät yhdessä. Sankareiden viittaan tulee aina säröjä. Rovakaira sai joidenkin suussa Rosvokairan maineen. Myöhemmissä vaiheissa yhtiö tappeli vesivoiman vastustajien kanssa.

Nuo asiat tuodaan Haasen Valontuojissa esille, mutta perusteiltaan leffa peukuttaa selvästi yhtiön, sen johtajien ja työntekijöiden puolesta.

Mikko Leinonen
Piirimies. Seppo Niskala kaapelikelojen keskellä.

Piirimies. Seppo Niskala kaapelikelojen keskellä.

Valontuojat on yleisöystävällinen dokumenttielokuva muutenkin kuin kiintoisan aiheensa puolesta. Leffa käyttää luonnikkaasti ja eloisasti vanhaa arkistomateriaalia, valokuvia, äänitallenteita, lehtiartikkeleita ja aikalaishaastatteluja.

Ohjaaja on useasti kuvissa ja kertojana. Se tuo omakohtaisuutta. Haase lähestyy fiktiivisen kerronnan keinoja laittamalla vanhat ja tuoreet asentajat yhdessä sähköpylvään pystytykseen.

Valontuojien äänimaisema on rakennettu tarkasti. Se herättää vanhan ajan eloon ja tuo draaman tuntua.

Antti Haasen ”Valontuojat” Rovaniemen ensi-ilta la 9.9. klo 14.–15.10 Kulttuuritalo Wiljamissa, Urheilukatu 1. Vapaa pääsy.

Valontuojat

2017, S, 1 h 8 min.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Antti Haase

Kuvaus: Mikko Leinonen, Antti Haase ja Timo Haanpää

Leikkaus: Mikko Sippola

Musiikki: Håkon Gebhardt

Äänitys: Timo Haanpää

Äänisuunnittelu: Jani Viitala

Karin kouluarvosana: 8 1/2


Kommentit (3)

  • Jukka Salminen

    Kaunis ja kuvaava tarina vaikeista olosuhteissa tehdystä käsityöstä Lapin haastavissa sääolosuhteissa. Lehden tarina täydentää tehtyä dokumenttia

  • Kaisa

    Onpa hieno teko dokumentoida näin huolella ja lämmöllä Lapin rakentajien uskomattoman vaativaa työtä. Eipä osaa Etelän kaupunkilainen kuvitella, missä olosuhteissa sähkölinjat on kairaan vedetty. Kunnia rakentajille! Komeata on katsella vapaana virtaavia koskia, mutta suoranainen ihme on ollut saada napin painalluksella sähkö auttamaan kairan ihmisten arjessa selviämistä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös