Uusi Rovaniemi

Arvio: Ensirakkauden ikuiset jäljet – Call Me By Your Name ansaitsee Oscar-ehdokkuutensa

Arvio: Ensirakkauden ikuiset jäljet – Call Me By Your Name ansaitsee Oscar-ehdokkuutensa

Oscar-ehdokas. Timothée Chalamet on ehdolla Oscarin saajaksi parhaasta miespääosasta.

Kari Kellokumpu

Call Me By Your Name ansaitsee saamansa Oscar-ehdokkuudet parhaasta elokuvasta, James Ivoryn sovitetusta käsikirjoituksesta ja etenkin Timothee Chalamet'n miespääosasta.

Luca Guadagninon elokuva hehkuu kesäisessä valossa, aistikkaassa ympäristössä ja elämän virrassa, johon on hypättävä mukaan.

Tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Italiaan. Antiikin kulttuureja tutkiva professori Perlman (Michael Stuhlbarg) asuu idyllisessä vanhassa talossa vaimonsa (Amira Casar) ja musiikillisesti lahjakkaan Elio-poikansa (Timothee Chalamet) kanssa.

Perhe on sivistynyt, maailmankatsomukseltaan avara ja ilmeisen varakas. Palvelijat hoitavat arkiset askareet. Kaikki sujuu rakastavassa hengessä.

Perhe saa kesäksi uuden asukkaan, kun professorin uusi amerikkalainen tutkimusassistentti Oliver (Armie Hammer) tulee kuvioihin mukaan.

Komea nuorukainen saa kylän tyttöjen huomion, mutta erityisesti perheen 17-vuotiaalle Elio-pojalle Oliverin tulo merkkaa uusien, syvien tuntemusten ja seksuaalisen identiteetin hämmennyksensekaista heräämistä. Ihastuttava Marzia-neitokin (Esther Garrel) jää taka-alalle Oliverin vetovoiman vuoksi.

Call Me By Your Name antaa verkkaisesti ja antaumuksellisesti tilaa Elion ja Oliverin välisen suhteen rakentumiselle. Leffa jättää tietoisesti pähkäilemättä kulttuurin ja katolisen kirkon asettamia tuomioita, vaikka niihin viitataankin.

Call Me By Your Namessa eletään kauniilla tavalla ensirakkauden ihmeellisessä maailmassa. Oli se sitten keiden välillä tahansa. Tuomioita ei tarvita.

Karin kouluarvosana 9.

Guadagninon elokuva etenee vähitellen pienillä eleillä, kosketuksilla ja katseilla. Loistavan laulaja-lauluntekijä Sufjan Stevensin herkät kappaleet soivat sopivissa väleissä. Musiikkia käytetään muutenkin raikkaasti kerronnan elementtinä.

Kesä, miljööt, puutarhat ja hedelmät viettelevät katsojan luokseen Sayombhu Mukdeepromin valoisassa kuvauksessa.

Elokuvan muistaa monesta asiasta. Elion ja isän keskustelu saa monen toivomaan, että olisinpa minäkin kuullut noita sanoja omilta vanhemmiltani. Pitkä loppukuva on kokemisen arvoinen ja viisas.

Kaikista muistettavinta ovat Timothee Chalametin eleet, ilmeet ja kasvojen takaa luettavat tunteet. Chalamet on osassaan kerrassaan upea.

Call Me By Your Name

USA, Italia, Ranska, K12, 2 h 12 min.

Ohjaus: Luca Guadagnino.

Käsikirjoitus: James Ivory Andre Acimanin romaanin pohjalta.

Näyttelijöitä: Timothee Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös