Uusi Rovaniemi

Arctic Design Week kurkistaa muotoilun taustoihin – Näin syntyivät huomaamattomat bokserit, lappilainen festivaali ja tv-katsojat hurmannut Eränkävijät

Arctic Design Week tuo Rovaniemelle monta kiinnostavaa muotoilun menestystarinaa. Viikon aikana luodaan myös uutta. Materiaalina on muun muassa lappilainen kala.

NTRNZ Media/Yle Kuvapalvelu
Äijä-koiran tähdittämä Eränkävijät on yksi suomalainen muotoilun menestystarina. Sen syntyä valotetaan design-viikolla.

Äijä-koiran tähdittämä Eränkävijät on yksi suomalainen muotoilun menestystarina. Sen syntyä valotetaan design-viikolla.

Pia Jokela

Ensi viikolla vietettävällä Arctic Design Weekillä on tänä vuonna paljon ohjelmaa suomalaisista ja rovaniemeläisistä muotoiluosaamista.

Torstain ja perjantain seminaarissa kurkistetaan kolmen suomalaisen menestystarinan kulisseihin. Esittelyssä ovat Eränkävijät, Napue Gin ja The other danish guy.

Vientituotteeksi kasvaneen Eränkävijät-sarjan tuottaja Teemu Hostikka on yksi menestyksekkäitä Suomi-ilmiöitä avaavista puhujista perjantaina. Eränkävijät on onnistunut tekemään historiaa monella tavalla. Ensimmäisenä pohjoissuomalaisena tv-sarjana sekä ensimmäisenä eräohjelmana koskaan sen on kahminut Kultainen Venla -palkintoja.

Lisäksi sarjaa on myyty jo 30 maahan, ja siitä tuotetaan parhaillaan kansainvälistä versiota. Eri puolilla Eurooppaa kuvattava sarjan kansainvälinen versio on nimeltään ”Love of the Wild – From the Alps to the Arctic”. Sea saa ensi-iltansa vuonna 2020. Mukana maailmanvalloituksessa ovat myös Suomen Eränkävijöiden päähenkilöistä Aki Huhtanen ja Emilia Laitinen yhdessä tv-katsojien sydämet sulattaneen Äijä-koiransa kanssa.

– Eränkävijät saatiin maailmalle muutamasta syystä. Yksi syy on se, että menin sinne itse kartoittamaan mahdollisuuksia. Näin, että Suomen luonto kiinnostaa kansainvälisesti. Yle Sales huomasi saman asian, ja yhdessä tuumin päätettiin, että sarjaa aletaan myydä maailmalle, Teemu Hostikka kertoo.

Korundin seminaariareenalle nousee Eränkävijöiden ohella koko joukko kiinnostavia tarinankertojia. Brändisuunnittelija Anssi Kähärä aikoo kertoa Rovaniemellä rehellisen tarinan Napue Ginillä maineeseen nousseesta suomalaistislaamosta. Kähärä pitää omana korkeakoulunaan Kyrö Distillery Companya, jonka ilmeestä Kähärä vastasi yksin brändin alkuvuosina.

Suomalainen The other danish guy nousi puolestaan viime kesänä otsikoihin, kun Supercell-miljonääri Mikko Kodisoja sijoitti Tommi Lähteen miesten alushousuja valmistavaan firmaan.

– Ajatus maailman parhaista alushousuista sai alkunsa työkaverin takapuolesta. Alkuun se oli vain naurettava sattumus, sitten siitä tuli vitsi, vitsistä idea ja lopulta kokonainen brändi. Kaikki lähti halusta tehdä miesten alushousuja, jotka eivät tunnu miltään, kertoo Arctic Design Weekin puhujakaartiin kiinnitetty brändäämisen ammattilainen Tommi Lähde.

Kulttuuritalo Korundin kaksipäiväinen Arctic Design -seminaarikokonaisuus keskittyy muotoiluviikon tämän vuoden teemaan Onnellisuutta designilla. Kahden päivän aikana yhteensä 13 muotoilun ja liike-elämän ammattilaista kertoo oman tulkintansa teemasta ja siitä, kuinka se kytkeytyy heidän alaansa ja yritykseensä. Rovaniemeltä puhujina ovat muun muassa festivaalipäällikkö Sime Yliaska ja teollisuusneuvos Antero Ikäheimo. Seminaari on osin suomenkielinen.

Ruumiinravintoa viikon aikana tarjoillaan designruokatapahtumissa brunssista Arctic Design Dinneriin. Viikon ohjelmaan on myös valittu päivän ravintolat kullekin päivälle Rovaniemen ravintolatarjonnasta.

Aiempina vuosina suosituksi tapahtumaksi noussut Arctic Design Dinner yhdistää tänä vuonna Kiinan ikiaikaisen keittotaidon ja lappilaiset huippuraaka-aineet porosta siikaan. Ateriat loihtii Hai Long Valtakadulla, jonne katetaan tiistaina ja keskiviikkona uniikki illallinen. Raaka-aineista noin 85 prosenttia on paikallisia.

– Suomalainen hopeakylkinen muikku sekä särki ja kuore ovat aliarvostettuja kaloja. Silti yhdessä poron sydämen, maksan ja munuaisten kanssa ne muodostavat perinteisen lappilaisen ruokavalion, jota paikalliset kala- ja poromiehet ovat pitäneet haastavana tuoda takaisin nykypäivään. Nyt voimme tarjota kiinalais-lappilaista ruokaa, jollaista et ole koskaan aiemmin maistanut, sanoo Hai Longin yrittäjä Zhang Lei.

Täysin uutta, paikallisuutta arvostavaa ruokaelämystä Hai Longin kokit ovat kehittäneet yhteistyössä Lapin Ammattikorkeakoulun ElinAasia-projektin kanssa.

Designviikon päättää perinteisesti sunnuntainen brunssi, jota tänä vuonna nautitaan kello 11–15 vegekahvila Woodssissa. Lordin aukion reunalla sijaitseva paikka on saanut inspiraationsa Lapin metsästä ja sen rauhoittavasta tunnelmasta.

Arctic Design Week 18.–24.3. Rovaniemellä. Seminaari to–pe 21.–22.3. Korundissa.

Lue myös Arctic Design Weekistä kertova juttumme:

Eteläafrikkalainen Heath Nash tekee Rovaniemellä muovitaidetta – Muoveja voi lahjoittaa perjantaihin asti

Poimintoja ohjelmasta

Muovinkeräyspisteet avoinna ja yliopisto-opiskelijoiden taidetyöpaja keräysmuovista

Koko kansan Keskiviikko-karnevaali Lordinaukiolla ja Sampokeskuksessa

Joka päivä päivän ravintola Rovaniemellä


Kommentit (1)

  • Kyyhkymies

    Ilman Pudasjärven Sannaa Eränkävijät eivät olisi mitään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös